- Vi er nærmere pengene i denne delen av markedet

Gründere møtte trege mediehus. Nå vil de heller jage annonsørene.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

For et drøyt år siden satte seriegründer Jo Hansæl og tidligere Making Waves-sjef Dag Honningsvåg seg på flyet til New York for å delta i det nye gründerprogrammet til Tapad-milliardær og seriegründer Are Traasdahl.  Oppholdet resulterte i både mentor-hjelp fra den suksessfulle gründeren, møter med investorer, annonsører og mediehus.

Les også: Telenor kjøper annonseselskap

- Are Traasdahl åpnet boka si for oss så det det fine nå er at nettverksbiten er klar. USA er klar for oss, når vi er klare for USA, sier gründer og største aksjonær i Bylineme, Jo Hansæl, til Kampanje.

Bylineme var en av fem norske startups eller gründerselskaper som ble håndplukket til å delta i akseleratorprogrammet til Tapad og Are Traasdahl.  Nå er programmet er avsluttet og de to er tilbake fra oppholdet og har byttet ut kontoradressen på Madison Avenue med Skippergata i Oslo.

- Jeg var der kun det første halve året, men oppholdet ga oss fantastisk læring. Både møtene med investorer og kunder var veldig lærerikt. Å vandre fra Madison Avenue nedover Manhattan gir en ekstra dimensjon og den rausheten vi opplevde fra Tapad var enestående. Are Traasdahl ga oss tilgang til sitt nettverk og åpnet mange dører for oss, sier Dag Honningsvåg som er styreleder og medeier i Bylineme med en post på drøye ti prosent. 

Det store spørsmålet er hvor mye penger vi trenger å hente videre før vi ser en knekk på kontantstrømmen. Det er en diskusjon vi har, Dag Honningsvåg

Lykkes ikke med investorjakten

Et av målene med oppholdet var å hente inn 80 millioner kroner til selskapet som skal være en digital markedsplass som knytter journalister, mediehus og annonsører tettere sammen. Pengene skulle brukes til og blant annet «bygge team og øke salgs- og markedsaktivitetene.»

Les også: Seriegründere skal bygge markedsplass for journalister

Men Bylineme-partnerne lykkes aldri med investor-jakten i USA og måtte på en måte dra tomhendt hjem.

- Hvorfor lykkes dere ikke med å hente inn penger?

- Vi tenkte at vi skulle hente mye penger og det var et løp som dreide seg om store penger, men det vi ser er at ved å jobbe smart og jobbe med folk som har gjort det før og dermed ikke å løfte risikoen på et altfor høyt nivå så har vi kommet ekstremt langt med små midler. Også er det store spørsmålet hvor mye penger vi trenger å hente videre før vi ser en knekk på kontantstrømmen. Det er en diskusjon vi har, sier Honningsvåg.  

- Ambisiøse gründere:

- Det er sjelden vi finner så ambisiøse gründere, sier Hilde Støle Pettersen i Momentum. Her sammen med Jo Hansæl, Frank Mohn (delvis skjult), Dag Honningsvåg og Petter Raaum. Foto: Eivor Eriksen.

Fant partner i Bergen

Vel så vakkert som Manhattan, er kanskje våren i Bergen. For selv om de amerikanske dollar-millionene lot vente på seg åpnet det seg likevel en mulighet - i Bergen i mai i år.

- Gjennom venner og investorer i Bylineme ble vi kjent med Momentum Partners og tok da turen over til Bergen. Det angrer vi ikke på, sier den tidligere Making Waves-sjefen Dag Honningsvåg.  

Bylineme-styrelederen sier «de fant tonen veldig raskt» med sine nye eier, investeringsselskapet Momentum Partners. Selskapet består av de tre partnere Arve Fresvik, Hilde Støle Pettersen og den tidligere Rieber & Søn-direktøren, Frank Mohn som så langt sitter med en portefølje av ni selskaper hvor de så langt har plassert rundt 30 millioner kroner.

I tett samarbeid med JO Capital (Johan Odvar Odfjell sitt investeringsselskap, red. anm.) investerer de utelukkende i tidligfase og tar en aktiv rolle i utviklingen av sine porteføljeselskaper.

- Vi møter en god del gründere og får mange ideer over pulten, men det vi var mest imponert over her var kombinasjonen av erfarne folk som hadde vært ute en vinternatt før samtidig som de er veldig jordnære. De er visjonære også er det også substans, sier den nye medeieren i Bylineme, Frank Mohn.

Momentums tilnærming er å investere i den såkalte tidligfasen til gründerselskapene og fondet har en ramme på 60 millioner kroner.  Tre av millionene har gitt dem en eierandel på 12 prosent i Bylineme, noe som priser startup-selskapet til 25 millioner kroner.

- Vi holder på å bygge opp en portefølje av selskaper på 15-20 selskaper og vi har en veldig aktiv profil, sier partner Hilde Støle Pettersen.

Støle Pettersen sier de med sin strategi kommer tidlig inn i selskapenes historie og på den måten er forberedt på å ta risiko.

- Men det er ingen risiko med oss, skyter Jo Hansæl inn. 

Vi er nærmere pengene i denne delen av markedet. Vi går ikke bort fra publisist-delen, men vrir oss mer og mer over mot annonsørsiden Jo Hansæl

- Treghet i mediemarkedet

Men det var ikke bare investorjakten som fikk et litt annet utfall. Hansæl kan videre fortelle at han og partnerne i Bylineme nå har bestemt seg for å endre litt på strategien til selskapet

- Etter å ha startet med publisistdelen og jobbet mot journalister og medier har vi det siste året jobbet mer med løsningene knyttet opp mot annonsør og selskapsdelen. Det har vært utviklingen i selskapet, sier Jo Hansæl i Bylineme.  

Seriegründeren, som i 15 år har startet opp selskaper, sier flere av de største publisistene i verden tente på prosjektet og da særlig muligheten for å selge og distribuere «Pulitzer»-stoff på mikronivå gjennom Bylineme-plattformen globalt.

- Forretningsmodellen til de store nyhetsleverandørene er under press og vi fikk veldig gode tilbakemeldinger på prosjektet vårt fra store mediehus som AP, New York Times og BBC. Men det vi opplevde var at det er en treghet i publisistmarkedet som delvis skyldes endrede rammebetingelser, sier Hansæl.

Gründeren kaller det «strukturelle hensyn» som tradisjonell virksomhet, eller såkalt legacy business, og mye politikk i denne typen virksomhet som at gjør at beslutninger tar tid.

- Det tar tid å komme i gang med noe som er såpass nytenkende som denne markedsplassen faktisk er, sier han. 

Vil bygge seg opp i Norden:

- Vi skal bruke Norge og Sverige som et test marked og bygge opp en portefølje med kunder, sier Jo Hansæl. Her sammen med partner Dag Honningsvåg. Foto: Eivor Eriksen.

Satser mer mot annonsørene

Daglig leder Jo Hansæl sier Bylineme nå vil bevege seg mer over mot det som skjer i det digitale annonsemarkedet og såkalte native-annonser.

- På selskaps- og annonsørsiden ser vi en helt annen traction i markedet (gjennomslag, red. anm.) i forhold til å hoppe på og bruke penger. De er mer på og er klare med budsjettene. Vi er nærmere pengene i denne delen av markedet. Vi går ikke bort fra publisistdelen, men vrir oss mer og mer over mot annonsørsiden, sier Hansæl.

Han sier styrken i plattformen til Bylineme er at alle de tre leddene, journalist, publisist og annonsør ser verdi i å være til stede på den nye digitale markedsplassen som Bylineme er.

- Selskapene kommer tett på journalister og publisister i en symbiose og ikke minst den delen som handler om annonseteknologi som gjør det mulig å annonsere på tvers av kanaler, sier Hansæl.

«Native Ads»-løsningen ble lansert tidligere i år men er i løpet av året blitt «utvidet betydelig» og tar i bruk ny teknologi bygd på kunstig intelligens.

- Vi snakker en komplett annonseløsning her som gjør at du kan lage annonser i det vi kaller et creative studios også trykker du på knappen og sprer innhold i et multikanalunivers i alt fra Facebook. Google og programmatisk og med full kontroll på effekt. Ved hjelp av AI kan du plukke bort de annonsene som ikke virker og her legger vi litt press på mediebyråene, sier han.

Den nye annonseløsningen kalles Adline og skal lanseres rett over nyttår og de globale ambisjonene er på ingen måte lagt døde selv Bylineme-gjengen er tilbake i Oslo Sentrum.

- Vi bygger en plattform som både er global og skalerbar også er det min visjon å dra til USA og skalere opp Bylineme derfra. Dere andre får arrestere meg hvis dere har en visjon, sier Jo Hansæl.

De øvrige fire gründerselskapene var Bubbly, Eventum, Socius og Xeneta hvorav sistnevnte er det som har kommet lengst. Are Traasdahl har i tillegg sluttet i Tapad og er på jordomseiling med familien. Det har i forbindelse med denne saken ikke lykkes Kampanje å komme i kontakt med mannen som solgte annonseteknologien Tapad til Telenor for over tre milliarder kroner.

Les også: - Skal ta penger fra de som har sovet i timen

Det jobber i dag rundt åtte personer i Bylineme. 

- Vi er nærmere pengene i denne delen av markedet