Telenor kjøper nesten hele markedsførings- og teknologiselskapet Tapad og gjør med det en ytterligere satsing på å tjene penger på et digitalt reklamemarked som anslås å ligge på 160 milliarder dollar. 

Tapad leverer annonseteknologi som gjør at brukerne kan følges over alle plattformer og er, ifølge en melding fraTelenor, blant de ledende i verden innenfor markedsføringsteknologi. Telegiganten betaler 3,1 milliarder kroner for 95 prosent av selskapet.

- Gjennom kjøpet av Tapad tar Telenor en viktig posisjon i det raskt voksende markedet for markedsføringsteknologi. I tillegg sikrer Telenor seg viktig kompetanse innenfor digital markedsføring og  analyse, sier Sigve Brekke, konsernsjef i Telenor.

Telenor er ikke det første teleselskapet som vil satse i det digitale reklamemarkedet.  Også det amerikanske mobilselskapet Verizon har brukt store summer på å kjøpe opp den gamle internettkjempen AOL blant annet for å sikre seg selskapets annonsestyringsteknologi.  

Les også: Kjøper AOL for 33 milliarder

- Jeg mener at vi kan skape betydelige verdier ved å bruke denne typen teknologi og teknologisk innsikt for å forbedre vår mobilvirksomhet. Dette er en teknisk plattform som kan brukes for å gi oss enda bedre kundeinnsikt, i tillegg til at den vil være en viktig brikke i arbeidet med å utvikle nye forretningsområde, fortsetter Brekke.

Det er de to nordmennene Are Traasdahl og Dag Liodden som grunnla selskapet i 2010. De to beholder de siste fem prosentene av aksjene og Traasdahl fortsetter som administrerende direktør i Tapad som fortsatt vil bli drevet som et selvstendig selskap.

- Vi er svært begeistret for å bli en del av Telenor-familien. Med mer enn 200 millioner mobilabonnenter i 13 markeder er Telenor en av verdens største og mest suksessrike mobilselskaper. Dette vil gi ytterligere fart rundt vår visjon om å bli verdens ledende leverandør av enhetlige digitale markedsføringsløsninger, sier Are Traasdahl, administrerende direktør og grunnlegger av Tapad.

Telenor mener det er muligheter for vekst innen både Tapads eksisterende markeder og innen Telenors fremvoksende markeder. 

Fra før av har Telenor en felles satsing i det digitale rubrikkmarkedet med blant annet Schibsted.