Petter Testmann-Koch får ny toppjobb i Per-Olav Sørensens dramaselskap

- Per-Olav Sørensen er en urkraft, sier den tidligere Fremantle-sjefen som blir administrerende direktør i The Global Ensemble Drama.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Den norske regissøren Per-Olav Sørensen står bak flere av de største norske og svenske dramasuksessene de siste årene, inkludert en rekke Netflix-produksjoner som «Hjem til jul», «Royalteen» og «The Playlist». I 2021 opprettet han selskapet The Global Ensemble Drama som skal sjøsette nye dramaproduksjoner for strømmegiganten og andre mediehus.

Nå utvider selskapet med nye kontorer i Sverige, Danmark og Storbritannia. Samtidig går tidligere Fremantle-sjef Petter Testmann-Koch inn i rollen som administrerende direktør.

Petter Testmann-Koch kommer sist fra rollen som administrerende direktør i Fremantle Norge, som han har ledet i nesten ti år. I mai ble det kjent at Testmann-Koch slutter i selskapet i forbindelse med at det fusjoneres inn i Monster.

Les mer: Petter Testmann-Koch slutter i Fremantle

- En urkraft

Dette er første gang Sørensen og Testmann-Koch skal sammen, men den tidligere Fremantle-sjefen er full av lovord om regissøren.

- Per-Olav er en urkraft, kreativt og kommersielt. Det er helt vanvittig hva han får til og rekker over, og på de to årene Global Ensemble har eksistert, fremstår det som et av de mest spennende prosjektene i hele Norden, sier Testmann-Koch til Kampanje.

Han er pålagt karantene fra sin tidligere arbeidsgiver og begynner derfor ikke i sin nye jobb før 1. desember.

- Hvordan blir det nå konkurrere med Monster om TV-oppdragene?

- Jeg pleier å ha fokus på meg selv, og så håper jeg at mine tidligere kollegaer lykkes med nye oppgaver der de ender opp.

Bygger nytt selskap:

The Global Ensemble Drama skal levere dramaproduksjoner til Norden og Europa. Per-Olav Sørensen står ytterst til venstre, mens Petter Testmann-Koch sitter ytterst til høyre.

- Bransjen har blitt totalforandret

The Global Ensemble Drama har også ansatt Nathalie Laurent Marke fra Netflix, Anne Borggaard Sørensen fra Viaplay, Shajan Kozegary fra Netflix, Eléonore Anselme fra Hummelfilm og Kristian Nissen, frilanser.

- Bransjen har blitt totalforandret de siste årene og derfor må vi justere oss. Vi gleder oss, og ser virkelig frem til å jobbe med dette teamet i årene fremover. Det er det det handler om, lagarbeid, sier Per-Olav Sørensen og nåværende administrerende direktør Janne Hjeltnes i en pressemelding. Hjeltnes går nå over i en ny stilling som COO og produsent.

The Global Ensemble Drama er i disse dager i gang med innspillingene av «Midtsommernatt» for Netflix og har også produksjoner for Viaplay, TV 2, NRK og SVT på gang ifølge pressemeldingen.

- Hva slags ambisjoner har dere for selskapet?

- Den kortsiktige ambisjonen er å få flest mulig av prosjektene vi har i utvikling i produksjon. Det er grunnen til at vi var nødt til å oppbemanne. Vi skal også bli bedre på å jobbe internasjonalt med co-produksjoner og finansiering, sier Per-Olav Sørensen til Kampanje.

The Global Ensemble Drama hadde en omsetning på 76,2 millioner kroner i fjor og et underskudd på 1,8 millioner kroner. Selskapet rommer i dag 14 ansatte.

- Skal dere bli flere?

- På fast basis er dette greit for en stund, men når vi er i gang med produksjoner, som vi er nå, så er vi veldig mange flere.

Fortsetter med Viaplay-prosjekt

I august i fjor ble det kjent at Viaplay hadde sikret seg rettighetene til Abid Rajas selvbiografi «Min skyld» og at filmatiseringen skulle utvikles av The Global Ensemble Drama. Utviklingsarbeidet fortsetter selv om dramasatsingen til Viaplay er blitt kraftig nedskalert.

- Nå skal vi gjøre manuset så godt som mulig og så får vi se hva som skjer når vi er ferdige med utviklingsfasen, sier Per-Olav Sørensen.

- Hva tenker du om signaleffekten? Tror du vi vil se færre nordiske dramaproduksjoner årene fremover?

- I 2021 stod Viaplay for 60 prosjekter i Norden. Kutter man i det, så blir det mindre i en periode, men vi går ikke tilbake til nivået vi var på før strømmetjenesten kom, sier Sørensen.

Les også: NFI-sjef: - Ringvirkningene av Viaplay-kollapsen kan bli store

Petter Testmann-Koch får ny toppjobb i Per-Olav Sørensens dramaselskap