NFI-sjef: - Ringvirkningene av Viaplay-kollapsen kan bli store

NFI-sjefen synes det er veldig synd at Viaplay varsler kraftig kutt i dramabudsjettene. Produsenter både gruer og gleder seg.

Publisert / Oppdater

Nafisa Zaheer
Nafisa Zaheer Journalist

Torsdag morgen fikk de ansatte i Viaplay Group beskjed om at selskapet skal si opp mer enn 25 prosent av staben. Det skjer samtidig som den nye konsernsjefen Jørgen Madsen Lindemann legger frem en redningsplan for det kriserammede selskapet.

Det ligger også an til store endringer på innholdssiden i selskapet som tidligere har satset stort på prestisjefylte nordiske dramaproduksjoner

- Vi har dramaserier som har fungert godt, spesielt i dramakomedie-sjangeren, men vi har for mye av det. Fremover vil vi bruke det vi har, sa Jørgen Madsen Lindemann under torsdagens resultatpresentasjon.

Les også: - Spektakulær kollaps i Viaplay

Der la han frem tall som viser at selskapets egne dramaserier stod for 29 prosent av kostnadene til strømmetjenesten Viaplay i 2022, men bare åtte prosent av seingen. Fremover skal dramabudsjettene kuttes betraktelig til fordel for brede underholdningsformater i sjangeren «non-scripted» og innkjøpte serier.

- Vi skal ha en bred, kommersiell vinkel for å nå så mange som mulig.

- Veldig synd

Det er direktør for Norsk Filminstitutt (NFI), Kjersti Mo, lei seg for.

- Viaplay har satset betydelig på serier de senere årene, og valgt en profil som også har fremmet nyskapning og talenter. Det er veldig synd at de ikke kan eller vil følge opp dramasatsingen sin videre, for dette har vært bra for både publikum og bransje, sier Mo til Kampanje.

Hun er ikke i tvil om at kursendringen vil merkes i de norske produksjonsmiljøene for dramaserier. Samtidig håper hun Viaplay-ansatte som rammes av den storstilte nedbemanningen raskt finner seg nye jobber innen bransjen.

- Det er viktig for produksjonsmiljøene i Norden at denne kompetansen ikke forsvinner.

Les også: Viaplay-sjefen om masseoppsigelsene: - En forferdelig situasjon

Nedkjøling

Viaplay har de siste årene lansert norske dramaserier som «R.I.P. Henry», «Delete Me», «Made in Oslo», «Nede» og, ikke minst, «Pørni». Også filmene «Munch» og «Gulltransporten» er Viaplay-produksjoner.

- Ringvirkningene av Viaplay-kollapsen kan bli store. Samtidig har norsk film- og TV-bransje erfaring med å møte endringer i markedet. Og det ble laget mye godt TV-drama i Norge også før Viaplay begynte å satse i markedet, sier Mo.

- Frykter du at dette vil føre til færre norske dramaproduksjoner totalt sett?

- Vi har lenge sett tegn på en nedkjøling i det internasjonale strømmemarkedet. At HBO la ned sin nordiske satsing i fjor var et forvarsel. Viaplay-kuttet har vi ant en liten stund at kunne komme. Men dette gjør ikke at de andre store dramaaktørene - NRK, TV 2, Netflix og de nordiske allmennkringkasterne – vil slutte å lage TV-drama.

- Utrolig trist

Produsent i Einar Film, Guri Neby forteller Kampanje at hun synes «det er utrolig trist at Viaplay kutter i dramasatsingen.»

- Vi har produsert sesong én og to av «Delete Me» der, noe som var veldig spennende for oss, da det var den første serien vi startet med og Viaplay var helt fantastiske å jobbe sammen med, sier Neby.

Hun forteller videre at de også hadde et annet prosjekt som de håpet på at de skulle gå videre med.

- Men det ser ikke ut til å bli noe av det nå, sier Neby og legger til:

- Det var også et veldig spenstig og vågalt prosjekt. Viaplay er en aktør i bransjen som har vært et fint alternativ og var rett og sett veldig flinke. 

Neby tror at det vil bli «betydelig færre dramaproduksjoner» nå som Viaplay dropper dramasatsingen sin.

- Nå får vi et sted mindre å gå til med innhold som er spesifikt norsk. Viaplay turte å gjøre ting som er annerledes, og det var ikke noen andre som kunne ha gjort «Delete Me». Nå kommer det nok til å bli slik at alle må være ekstra forsiktige, for selv om denne bransjen har hatt en gullalder, så vil drama, akkurat som alle andre bransjer, også merke at det blir mindre, avslutter Neby.

Gleder seg

Et annet produksjonsselskap som også har jobbet tett med Viaplay er ITV Studio Norge. De produserte blant annet «Made in Oslo» for strømmegiganten, som sikret Pia Tjelta prisen for beste skuespiller på Gullruten tidligere i år, men selskapet la ned dramasatsingen sin allerede i 2022.

- Det er mange i bransjen som vil merke dette. Viaplay er en stor kunde. For oss betyr dette faktisk noe positivt. Vi satser all-in på «non-scripted», sier administrerende direktør i ITV Studio Norge, Lars Finnland

Les mer: Canal+ varsler Viaplay-kjøp

NFI-sjef: - Ringvirkningene av Viaplay-kollapsen kan bli store