- Hver dag vi ikke tenker på hvordan vi kan få flere strømmeabonnenter, er en tapt dag. Det er kanskje litt dogmatisk, men det er sånn det er for oss, sa Anders Jensen da han møtte Kampanje på selskapets aller første kapitalmarkedsdag i Stockholm i 2019.

I etterpåklokskapens lys kan sitatet si litt om hvor den nye Viaplay-sjefen mener det gikk galt for selskapet etter splitten fra Modern Times Group (MTG) i 2018.

Redningsplanen Jørgen Madsen Lindemann la frem torsdag morgen er nemlig en fortelling om en spektakulær kollaps av skyhøye ambisjoner. Den levner den forrige lederen lite ære.

Les også: Viaplay sier opp mer enn 25 prosent av alle ansatte - åpner for salg av selskapet

Ifølge Lindemanns analyse står Viaplay Group riktignok overfor en rekke utfordringer som er utenfor selskapets kontroll, som en svak svensk krone og svikt i annonsemarkedet, men de møter enda flere utfordringer de selv står ansvarlige for.

Viaplay-abonnentene har vært valuta nummer én for den gamle ledelsen i Viaplay. Målet har vært å bygge opp «en europeisk strømmekjempe», og suksessen har blitt målt i hvor mange nye abonnenter selskapet har klart å hente inn hvert kvartal.

Jakten på abonnenter har ifølge den nye konsernledelsen gått på bekostning av fortjenesten og mange av abonnentene skal i tillegg være hentet inn via lite lønnsomme samarbeidsavtaler med distributører. Det er noe av bakgrunnen til at selskapet rapporterer om én million færre Viaplay-abonnenter ved utgangen av andre kvartal. De har rett og slett kvittet seg med dyrekjøpte kunder.

For å sikre seg nye kunder har Viaplay Group støvsugd markedet for kostbare sportsrettigheter og lansert prestisjetunge dramaserier på rekke og rad. Sistnevnte - såkalte Viaplay Originals - har blitt løftet frem av selskapet som essensielle for videre vekst, og det har blitt stadig flere av dem.

I 2019 lanserte Viaplay 20 nye Viaplay Originals. To år senere hadde tallet på nye produksjoner mer enn tredoblet seg til 75, og i år skulle det hele toppes med 130 nye produksjoner, inkludert selskapets største produksjon noensinne, en nyinnspilling av «Ronja Røverdatter».

Selskapet har aldri gått ut med seertall på seriene sine, men ifølge Viaplay Groups egne kvartalspresentasjoner var tre av de fem mest sette titlene i fjerde kvartal i fjor såkalte Viaplay Originals. I første kvartal i år stod de for fire av de fem mest sette titlene.

Lindemanns analyse peker i en annen retning. Viaplays egne dramaserier genererer ikke nok seing, står det svart på hvitt i resultatpresentasjonen.

Nå legger selskapet frem nye tall som viser at produksjonene stod for 29 prosent av kostnadene til Viaplay i fjor, men bare åtte prosent av seingen. Rene underholdningsformater - såkalt non-scripted - har motsatt trend og står for ni prosent av kostnadene og 12 prosent av seingen. Resten av seingen - 80 prosent - skjer på innkjøpte serier.

Ifølge torsdagens rapport er de amerikanske seriene Chicago P.D., Chicago Fire, South Park og Paw Patrol alle mer sett på Viaplay i Norden enn noen nordisk dramaserie. Aller mest seing er det imidlertid Premier League, Formula 1 og skisporten som genererer, men heller ikke disse rettighetene er fredet når Viaplay åpner garasjesalget.

Les også: Viaplay-sjefen om masseoppsigelsene: - En forferdelig situasjon

Selskapet Anders Jensen overtok ledelsen av i 2018 la aldri skjul på sine globale ambisjoner. Selskapet tok i 2020 på seg rollen som «en europeisk strømmekjempe» og så sent som i mars i år lanserte de strømmetjenesten sin USA. Nå skrotes både denne og de fleste andre internasjonale satsinger, og blikket er stivt festet på Norden. Veien mot profitt i utlandet har blitt for lang og reisen for syr, spesielt når problemene tårner seg opp på hjemmemarkedet.

Snuoperasjonen Lindemann har satt i gang er en av de mest dramatiske vi har sett på det nordiske mediemarkedet i nyere tid. Først og fremst er det en trist dag for de ansatte i Viaplay Group som går en usikker tid i møte, vel vitende om at en fjerdedel av dem vil miste jobbe jobben.

Omorganiseringen er også dårlig nytt for norske TV-produsenter som har hatt gode tider under Viaplays drama-bonanza.

For den norske bransjen som helhet vil det være et stort tap om TV3-eieren, som har vært med på å definere TV-markedet helt siden sent på 80-tallet, kommer vesentlig svekket ut av krisen.

I praksis er uansett Viaplay Group, slik vi har kjent det de siste årene, historie. Ikke bare historie, men fiksjon, om vi skal tro den nye ledelsen i selskapet.