NRK og Viaplay Group sparker fra seg i TV-kampen - Discovery går mest tilbake

Fotball og motorsport sikrer TV-kanalene vekst i juli.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

NRK og Viaplay Group ble de store vinnerne i TV-markedet i juli. Førstnevnte vokser aller mest (+ 2,5 prosentpoeng) til en andel på 41,2 prosent. NRK har med andre ord lagt beslag på fire av ti TV-seere i juli, og det til tross for at de for første gang på 14 år verken har hatt et sommershow eller en minutt-for-minutt-sending å friste seerne med. I år har NRK-sommeren bydd på flest høydepunkter for sportsinteresserte med både fotball-EM for kvinner og VM i friidrett på menyen.

NRK har delt på EM-rettighetene med TV 2, men det var NRK som fikk vise finalen. Det ble et oppgjør mellom England og Tyskland som på det meste ble sett av over 650.000 nordmenn søndag.

Viaplay Group, som består av kanalene TV3, V4, TV6 og V Sport 1, vokser også med sport. Med en andel på 8,5 prosent av seerne i juli har de vokst med 0,8 prosentpoeng.

Salgsdirektør Henrik Lindback-Larsen i Viaplay Group er fornøyd med å ha lagt bak seg «nok en fin måned». Dette mediehusets 17. måned på rad med vekst.

- Andelsveksten er spesielt høy blant yngre menn. Kanskje ingen overraskelse med den store interessen rundt Formel 1 og Formel 2, sier Lindback-Larsen til Kampanje.

- Denne utviklingen vil nok fortsette når vi nå går inn i noen historisk spennende uker i møte med Premier League. Vi er veldig trygge på at sporten vil levere et produkt i verdensklasse på tvers av Viaplay og våre lineære TV-kanaler. 

Viaplay Group sparker i gang Premier League-rettighetene sine førstkommende helg.

Les mer: Slik blir Premier League på Viaplay

Discovery og TV 2 går tilbake

Warner Bros. Discovery faller i juli og lander på en andel på 15,6 prosent (- 3,2 prosentpoeng). Det kan de bare delvis forklare med at de i fjor på denne tiden kunne ønske velkommen til sommer-OL i Tokyo, for også i 2020 var andelen større.

Flaggskip-kanalen TVNorge har en andel på 4,1 prosent og det alene utgjør en nedgang på hele 5,3 prosentpoeng.

TV 2-familien sikrer seg en andel på 25,2 prosent av TV-seingen i juli. Det utgjør en mer beskjeden nedgang på 0,7 prosentpoeng sammenlignet med samme måned i fjor, og da er det verdt å minne om at kanalen for ett år siden fortsatt hadde distribusjon hos Altibox.

TV 2 har delt på rettighetene til fotball-EM med NRK i sommer.

- Vi har hatt et mindre andelsfall denne måneden enn tidligere måneder uten å ha vært distribuert hos alle, fastslår kanaldirektør Trygve Rønningen i TV 2.

Han gleder spesielt over at Nyhetskanalen tar en andel på 6,5 prosent av markedet, opp 1,2 prosentpoeng fra i fjor.

- Det ser ut som vi har hatt en helt fantastisk måned for Nyhetskanalen. Det bekrefter det vi ser ofte nå, at nyhetsappetitten er stor når det skjer ting.

- Skal være med på kampen

Nordmenn så i snitt 113 minutter TV hver dag i juli. Det inkluderer både lineær-TV- og strømme-TV-seing. Nedgangen er på nesten 14 minutter sammenlignet med samme måned i fjor. Det er i tråd med hva man på forhånd har fryktet, forteller TV-sjef Morten Wiberg i Carat.

- At det ble lavere seing i juli i år er for så vidt naturlig med tanke på at det i fjor var sommer-OL siste uken i juli og fotball-EM. Det er to store begivenheter som pågikk i fjor. Det er klart at det, i tillegg til at nordmenn nå kan reise ut av landet igjen, er mange faktorer som gjør at TV-seingen i juli går ned i år, sier han til Kampanje.

Det knytter seg dermed stor spenning til hvordan dette vil utvikle seg når årets viktigste TV-sesong står for døren: høsten.

- Det vi kan gjøre noe med, er å lage det aller beste innholdet. Seerne finner frem til det, enten det er på lineær-TV eller på TV 2 Play. Så det er ikke sånn at seerne er blitt borte, de bare flytter seg litt og den kampen skal vi være med på, sier Trygve Rønningen i TV 2.

Les også: Globale giganter sliter med strømmesatsingen i Norge: - Det er oppsiktsvekkende

TV-markedet i juliNRK vokser mest i sommer

TV-hus Juli 2022 Juli 2021 Endring i prosentpoeng
NRK 41,2 38,7 + 2,5
TV 2 25,2 25,9 - 0,7
Warner Bros. Discovery 15,6 18,8 - 3,2
Viaplay Group 8,5 7,7 + 0,8
Andre 9,5 8,9 + 0,6

Kilde: Kantar Media. Tall i prosentandeler.

NRK og Viaplay Group sparker fra seg i TV-kampen - Discovery går mest tilbake