I fjor inviterte NRK nordmenn om bord på «Sommerskuta minutt for minutt», riktignok kun fra sofaen eller med én meters avstand der skuta la til kai, og året før var det NRKs «Sommerbil minutt for minutt» som tok tempen på den norske koronasommeren. Tidligere har NRK sendt programlederne sine til norske campingplasser og på fjelltur med Lars Monsen. Mange husker sikkert også «Sommertoget» fra 2017, eller «Sommerbåten» før det igjen.

I sommer blir det verken en ny «minutt for minutt»-satsing eller «Sommeråpent» på statskanalen. Det er første gang siden 2008 at NRK dropper denne tradisjonen. 

Årsaken er rett og slett at det ikke er plass, forteller TV-sjef Arne Helsingen i NRK til Kampanje.

- I år er det mye som skjer hele sommeren, både i form av festivaler og breddeidrett og toppidrett. Vi får bred festivaldekning i alle medier i NRK med konserter på TV, og så blir det en stor Pride-markering i forbindelse med at det er 50 år siden avkriminaliseringen. Det blir NM-veka med alle mulige idretter, fotball-EM for kvinner, VM og EM i friidrett. Det er veldig mye, i tillegg til det ganske store nyhetstrykket som er vedvarende, sier han.

Få de viktigste medienyhetene i innboksen: Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Les også: - NRK forlater ikke Facebook - med det første

- En kostbar sommer
For de som ikke er interessert i sport kan NRK friste med premierer på nye dokumentarer og TV-serier gjennom hele sommeren, men det blir altså ingen studiosending og NRK sender heller ingen programledere land og strand rundt for å ta tempen på Sommer-Norge, slik de har hatt for vane å gjøre.

- Er dette også et grep for å spare penger?

- Nei, det er det ikke i det hele tatt. Det er en kostbar sommer for oss for det er veldig mye som skjer, sier Helsingen.

Les også: NRK flopper med strand-reality: - Ser ikke ut som en suksess

- Ikke fremtidens TV
Det har ikke vært et alternativ å sette opp et «Sommeråpent»-studio i Oslo, slik NRK sist gjorde på Tjuvholmen i 2016. Den tiden er nok forbi, tror Helsingen.

- Jeg tror ikke et sommerstudio-program kan samle seere. Det må handle om opplevelser. Vi ønsker å være ute der det skjer. Det er det folk er mest opptatt av. Samtalesendinger er nok ikke fremtidens TV på sommeren, sier Helsingen.

- Tror du dere klare å samle folk på samme måte i sommer uten et alternativ til «Sommerbilen» og «Sommerskuta»?

- Ja, det håper jeg da. Vi kommer til å ha et stort daglig nyhetstilbud og det kommer til å skje noe nesten hver dag i sommer. Det tror jeg kan ha like stor effekt. Det som kanskje er forskjellen på de årene der vi ikke har noe «minutt for minutt» er at vi ikke har de lange flatene der vi kjører båt, bil eller tog i timevis. Det kan gi mindre gjennomgående bruk gjennom dagen. Det gjenstår å se.

Ser mot neste år
Arne Helsingen forteller at de jobber med nye «minutt for minutt»-konsepter og at planen er å gjennomføre disse prosjektene annet hvert år.

- Jeg har tro på at vi kan fortsette med «minutt for minutt»-sendinger i lang tid, men det er viktig å fornye seg også innen den sjangeren. Vi har flere ideer på blokka.

Det er Thomas Hellum i NRK Hordaland som har vært prosjektleder for kanalens «minutt for minutt»-satsinger. 

- Vi i Bergen har et blikk på 2023, men det er litt tidlig og ingenting er besluttet, sier han til Kampanje.