Sender over 70 PR-rådgivere til Arendalsuka: - Blir et kuslipp for politiske nerder

De største PR-byåene er klare til å innta Sørlandet. Nykommeren Try Råd slår på stortromma.

Publisert / Oppdater

Ragnhild Aarø Njie
Ragnhild Aarø Njie Journalist

16. august braker det løs for årets utgave av Norges største politiske festival i Arendal. Slik Kampanje skrev om tidligere sommer, forventet arrangørene bak Arendalsuka både færre besøkende og arrangementer i år, grunnet koronasituasjonen, men med snart 1.100 innmeldte arrangementer er det lite som tyder på at årets demokratifestival blir noe mindre viktig.

Kampanje har kontaktet et knippe PR-byråer – Try Råd, Geelmuyden Kiese, Gambit H+K, First House og Zynk – med spørsmål om hva slags type tilstedeværelse de vil ha under Arendalsuka i år og sammenlagt sender PR-byråene i overkant av 70 rådgivere til sørlandsbyen.  

En av dem som slår mest på stortromma er Sindre Beyer, daglig leder i Try Råd. Han sier til Kampanje at byrået vil være godt representert under Arendalsuka i år og mener årets Arendalsuke muligens er enda viktigere enn tidligere år, fordi det har vært et stort underskudd av slike arrangementer i året som har gått.

- Vi er nærmere 30 personer som reiser ned og flytter kontoret til Arendal disse dagene. Vi har også satt opp en egen redaksjon i Arendal med folk på tekst, film og foto. Her skal vi produsere innhold løpende for kunder og andre som de skal benytte i sine egne kanaler. Mange er opptatt av at det som skjer og sies under Arendalsuka skal nå bredere ut og være tilgjengelig for flere enn de som er fysisk tilstede. Her har nok pandemien økt bevissthetsnivået på dette, sier Beyer. 

I tillegg tiltrekker festivalen seg alltid ekstra mye oppmerksomhet når det samtidig er valgkamp og ikke minst et stortingsvalg.

Nå har det gått et år uten sosial mingling. Jeg føler meg selv litt rusten, men jeg gleder meg veldig. Sindre Beyer, Try Råd

Dropper eget lokale med «store logoer»

Beyer forteller at flere fra Try enn noen gang tidligere vil være tilstede i Arendal, og at det er flere grunner til det: 

- Det er økende etterspørsel på produksjon av innhold for kunder. I tillegg har vi flere som jobber dedikert og innen områder som  for eksempel teknologi, utdanning, bærekraft og eiendom. Derfor er det også flere som jobber spisset med analyse og innsikt under Arendalsuka. Jeg vil påstå at vi rett og slett blir bedre rådgivere av å delta på Arendalsuka, sier han. 

Slik Kampanje skrev om i fjor, spøkte det lenge for fjorårets festival, før den til slutt ble avlyst. 

- Nå har det gått et år uten sosial mingling. Jeg føler meg selv litt rusten, men jeg gleder meg veldig. Det blir jo nesten som et kuslipp for politiske nerder, sier Beyer.

- Hvilke forventninger har dere til årets Arendalsuke? 

- Vi har vært tilstede under Arendalsuka i alle årene og har fulgt utviklingen år for år. Det er fantastisk hva arrangørene har klart å få til. Med rekordår hva gjelder både antall deltagere og arrangement i 2019, så har vi store forventninger til årets Arendalsuke. Vi ser at det er en viktig arena for oss som byrå, men også for kundene våre, sier han og fortsetter:

- Arendalsuka er utvilsomt en av de mest sentrale møteplassene gjennom året, legger han til. 

- Har dere funnet deres eget tilholdssted, i likhet med de andre store byråene? 

- Vi er først og fremst der for å bidra som kapasitet for våre kunder, vi har derfor valgt å ikke leie et eget stort lokale med vimpler og store logoer, sier Beyer.

Han mener det er viktig at bybildet ikke blir dominert av konsulentselskaper under Arendalsuka. 

- Da mister den mye av sin sjarm. Vi bor i ulike hus rundt omkring og jobber derifra, i tillegg til å bidra på en del av arrangementene. I det ene huset vi leier ligger det i avtalen at vi også skal passe på en katt, så det er jo også en form for et nytt bekjentskap. 

Les også: Gambit-rådgiver går til Try Råd: - Han kan vise til imponerende resultater

- Flytter kontoret:

- Vi er nærmere 30 personer som reiser ned og flytter kontoret til Arendal disse dagene. Vi har også satt opp en egen redaksjon i Arendal med folk på tekst, film og foto, sier Try Råd-leder Sindre Beyer til Kampanje.

Gambit sender færre: - Mingle-effekten er lavere

Gambit H+K-sjef Henrik Halvorsen sier han sender nedover i underkant av ti rådgivere.

- Arendalsuka er årets viktigste møteplass for politikere, næringslivsledere, medie-Norge, interesseorganisasjoner og vanlige folk – og Gambit er naturligvis til stede, i år som andre år. Vi sender ned åtte rådgivere på ulike nivåer som skal hjelpe kundene våre med å sette viktige saker på dagorden hos våre folkevalgte, sier Halvorsen. 

Han forteller at de i år sender ned noen færre enn i et «normalår», og at de «som vanlig» holder hus på utestedet Madam Reiersen. 

- Vi har vel rundt elleve ulike arrangementer i år som også er noen færre, men vi konsentrerer også aktivitetene rundt en og en halv dag, til forskjell fra hele uka.

- Hvilke forventninger har dere til årets Arendalsuke?

- En uke full av gode debatter og diskusjoner, med muligheter for å stifte nye bekjentskaper og pleie gamle. 

- Blir årets Arendalsuke like viktig som alltid, til tross for koronasituasjonen?

- I et valgår som 2021 er denne kontakten og synligheten viktig, og for politikerne er Arendalsuka en særlig viktig arena i valgkampen, men den uformelle «mingle-effekten» er jo vesentlig lavere enn vanlig, avslutter Halvorsen. 

Les også: Gambit-sjefen vil tilbake til røttene etter «kronglete» år

Sender ti til Arendal:

- Vi mener Arendalsuka er like viktig som alltid, og tiden er overmoden for å møtes fysisk, sier managing partner i GK, Marit Høvik Hartmann. Hun sender ti ansatte fra byrået nedover – like mange som «til vanlig».

GK: - Arendalsuka er like viktig som alltid

Marit Høvik Hartmann er daglig leder og partner i Geelmuyden Kiese. Hun sier at de i år sender ti ansatte til Arendal og at det er cirka samme antall som tidligere år. 

- Vi mener Arendalsuka er like viktig som alltid, og tiden er overmoden for å møtes fysisk. Det er viktig for våre kunder å møte politikere og embetsverk - og ikke minst at politikerne får møte de som påvirkes av politikken og de vedtak som fattes, sier Hartmann. 

Hun sier at det fort kan tenkes at politikerne ikke er like tilgjengelige i år, ettersom det er et valgår. 

- Men vi har ikke opplevd at det har vært noe problem å få avtalt møter, fortsetter hun. 

Hun forteller at GK «som vanlig» leier restauranten Symposium.

- Her blir det både kundearrangementer og sosiale arrangementer. Vi har totalt fem arrangementer med kunder fra ulike bransjer og sektorer på Symposium.

I tillegg arrangerer GK flere sosiale sammenkomster under Arendalsuka:

- Vorspiel til partilederdebatten, panelsamtale med unge stortingskandidater, standup med Dag Sørås og konsert med Bare Egil Band. I tillegg har vi flere arrangementer i samarbeid med Civita. Alt vil foregå på vår base på Symposium, avslutter Hartmann. 

First House på samme nivå - Zynk sender færre

Guri Størvold, daglig leder i Zynk, sier at de vanligvis har sendt ned 12 - 14 rådgivere i alle av festivalens fem dager, men at de i år vil sende ned ti stykker i en eller to dager.

- Det er noen færre fra Zynk som reiser ned dit enn tidligere år, men alle våre ansatte kommer trolig til å få med seg arrangement som er viktige digitalt. Det er også i år mange gode arrangement på agendaen, og en positiv ting er at uka er digitalisert og dermed mulig å delta på for alle – uansett hvor man måtte befinne seg, sier hun. 

Hun forteller at Zynk skal ha et eget arrangement på mandagen, der de legger frem en stor dataanalyse av valgkampen. Det vil finne sted på Madam Reiersen og dermed beveger altså Zynk seg inn på Gambits stamsted. 

- I tillegg bistår vi kunder under Arendalsuka med blant annet å lede debatter, sier hun. 

- Det har vært mye usikkerhet rundt hvilke regler som vil gjelde midt i august, så det har gjort at mange bedrifter, partier og organisasjoner naturlig nok har skalert ned deltakelsen i år. Det ser ut som Arendalsuka blir en så viktig møteplass som det er mulig å få til akkurat nå, legger Størvold til. 

Også i kommunikasjonsbyrået First House blir det å sende ned et titalls ansatte.

- Vi ligger på samme nivå som tidligere, men vi kommer til å spre oss igjennom uka, sier daglig leder Per Høiby i First House, til Kampanje.

Han sier First House ikke kommer til å ha så mange egne arrangementer.

- Vi har et arrangement der vi viser partilederdebatten og kaster litt terning og har litt first impressions. Det er et arrangement vi har hatt i alle år, sier han.

Som tidligere år samles First House på utestedet Hill nede i Pollen.

Sender over 70 PR-rådgivere til Arendalsuka: - Blir et kuslipp for politiske nerder