Spår færre arrangementer og besøkende under årets Arendalsuka - lokker med norsk-svensk korona-toppmøte

- Vi forventer en situasjon der koronapass ikke vil være nødvendig, sier daglig leder Harald Danielsen.

Publisert / Oppdater

Ragnhild Aarø Njie
Ragnhild Aarø Njie Journalist

Mange av sommerens store festivaler og arrangementer – som Øyafestivalen, Palmesus og Norway Cup – er avlyst for andre året på rad på grunn av korona-pandemien. 

Arendalsuka – som i fjor avlyste alle eventer med unntak av partilederdebatten – kan imidlertid igjen invitere politikere, journalister, organisasjoner, aktivister og næringslivet til festivalen som kalles Norges største politiske møteplass. 

- Vi ønsker alle velkommen til Arendal, men vurderer kontinuerlig smittesituasjonen med hensyn til det enkelte arrangement. Vi vil gjennomføre i ulikt format avhengig av hvordan «verden ser ut» i uke 33. Vaksinasjonsgraden blir viktig, i tillegg til smittebildet nasjonalt og lokalt, sier Harald Danielsen, daglig leder for Arendalsuka til Kampanje.

Danielsen sier at de forventer en situasjon der det ikke blir nødvendig å ha koronapass for å delta på noen av arrangementene. Han anslår at festivalen vanligvis har omtrent 100.000 besøkende, og sier at antallet arrangementer i år så langt ligger på omtrent 450 - cirka halvparten av det de hadde i forfjor. 

- Vi forventer færre besøkende i år, men ser at interessen er stor i år også, sier han. 

- Vi venter også fortsatt inn en del arrangementer, men det er ikke noe mål for oss å slå noen rekorder i år, legger han til. 

- Det viktigste er å skaffe seg overnatting

- Hva bør man tenke på hvis man skal på Arendalsuka i år?

- Det viktigste er å skaffe seg overnatting. Ellers har vi alle nå lært hvordan vi skal opptre, holde avstand og god håndhygiene som grunntilnærming, sier Danielsen.

- Hva er de største trekkplasterene under årets Arendalsuke? 

- Hver enkelt debatt i Arendalsuka er hovedattraksjon for dem som er opptatt av debattens spesifikke problemstilling. Den store samfunnsamtalen er hovedmålet og hovedgrunnen til å delta på scenen, i salen eller i byen. 

Han trekker spesielt frem den direktesende partilederdebatten, som i år blir ekstra viktig fordi vi er inne i et valgår. I tillegg tror han mange vil være nyskjerrige på korona-toppmøtet mellom FHI-direktør Camilla Stoltenberg og Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell. 

- Arbeidslivets toppmøte blir viktig, og helsedebatt med psykisk helse som tema vil mange ha interesse av. Arendalsuka legger fram vår årlige tillitsundersøkelse, og det blir spesielt interessant om våre statlige myndigheter har opprettholdt den svært høye tilliten de hadde i pandemiens første fase i  2020, fortsetter han. 

Et av årets store trekkplaster:

Hvert år direktesendes partilederdebatten på NRK. Her er partilederdebatten i 2020 - et av de få arrangementene som ble gjennomført av Arendalsuka i fjor. Foto: NTB

- Tatt høyde for ulike scenarioer

- Hvordan har det vært å planlegge årets Arendalsuka når koronasituasjonen har vært såpass usikker?  

- Vi har under planleggingen hatt kontinuerlig kontakt med vår smittevernoverlege, og vært opptatt av å ta høyde for ulike smittescenarier. Dette har selvfølgelig vært krevende. Hovedfokus har vært at Arendalsuka gjennomføres i Arendal, på en smittevernmessig ansvarlig måte, sier Danielsen.

 Han understreker at Arendalsuka i fjor ikke ble gjennomført digitalt.    

- Noen andre kalte seg digital Arendalsuke, men det var ikke vi som var arrangør. Arendalsuka 2020 bli i det alt vesentlige avlyst. Kun partilederdebatt, framlegging av tillitsundersøkelsen og et par arrangementer ellers ble arrangert i 2020. 

- Tapte dere inntekter? 

- Vi har gode sponsorer som helt eller delvis bidro i 2020 også slik at vi kom ut i balanse. Arendalsuka er som kjent et gratisarrangement, hvor vi ikke selger billetter, avslutter Danielsen. 

Les saken fra i fjor: Usikkert for Arendalsuka: - Vi vil strekke oss langt for å gjennimføre

Spår færre arrangementer og besøkende under årets Arendalsuka - lokker med norsk-svensk korona-toppmøte