Usikkert for Arendalsuka: - Vil strekke oss langt for å gjennomføre

- Et godt eksempel på et format som ikke lar seg oversette til nettet, sier Rødt-politiker Mimir Kristjansson.

Publisert / Oppdater

Ragnhild Aarø Njie
Ragnhild Aarø Njie Journalist

Norges største politiske møteplass, Arendalsuka, trekker politikere, journalister og organisasjonsansatte til Arendal i én uke i august hvert år. Nå er det usikkert om den politiske festivalen kan arrangeres på grunn av korona-smittefare. 

Ifølge daglig leder for Arendalsuka Harald Danielsen øker antallet mennesker i Arendal sentrum fra rundt 20.000 mennesker til mellom 70.000 og 80.000 under festivalen. Mange av arrangementene har mellom 50 og 100 deltagere, mens Arendalsukas egne arrangementer kan ha opp mot 700 deltagere.

- Vi vil vi gjøre en vurdering sammen med samarbeidspartnerne våre i slutten av april. Vi kommer på det tidspunktet til å ta utgangspunkt i den informasjonen vi har fra helsemyndighetene. Per nå vet vi ikke om vi tar den endelige beslutningen i april, men vi har forståelse for at vi må ta en beslutning i løpet av våren, sier Danielsen til Kampanje.

- Vil strekke oss langt

Samtidig understreker Harald Danielsen «det er lenge til august».

- Vi vil strekke oss langt for å gjennomføre så lenge det ikke utgjør en helsemessig risiko, sier Danielsen. 

Danielsen sier ledelsen bak Arendalsukas så langt har fulgt situasjonen rundt koronaviruset tett, samt lyttet til nasjonale råd og retningslinjer.

- Det vil vi fortsette å gjøre. Dersom situasjonen for Arendalsuka fortsatt er uavklart i april må vi vurdere hva som skal være endelig frist for å ta en avgjørelse. 

Danielsen sier ingen aktører så langt har trukket seg, men at han har fått flere henvendelser med spørsmål om festivalen skal gjennomføres. Om festivalen vil kunne gjennomføres med endringer tilpasset koronasituasjonen, sier Danielsen at skal diskuteres med samarbeidspartnerne i april. 

Mener poenget er møteplasser, ikke foredrag:

Rødt-politiker, forfatter og tidligere journalist Mimir Kristjansson har liten tro på at folk vil ha interesse av å streame arrangementer eller webinarer fra Arendalsuka over nett, dersom festivalen ikke kan gjennomføres på vanlig vis.

- Lar seg ikke oversette til nettet

Tidligere nyhetsredaktør i Klassekampen og nåværende Rødt-politiker Mimir Kristjansson til Kampanje mener det er leit dersom Arendalsuka må avlyse.

- Men for politikere, journalister og organisasjons-ansatte som mest sannsynlig ikke mister jobben, er det ikke så trist at de ikke får møtes den ene uka i august. Da er det mer trist for Arendal som by, for serveringsbransjen og for hotellnæringen. 

Kristjansson har liten tro på at for eksempel foredrag eller såkalte webinarer kan avholdes over nettet i regi av Arendalsuka. 

- Poenget med Arendalsuka er jo ikke foredragene, men møteplassene. Det er en møteplass der alle fra organisasjonslivet og politikken møtes - det er også hensikten med å være der, på godt og vondt. Det er mye klein networking, og så kommer mye godt ut av det også - som at hundrevis av organisasjoner arrangerer sine egne programmer. De er der for å møte politikere og beslutningstakere. Arendalsuka er et godt eksempel på den type format som ikke lar seg oversette til nettet, sier Kristjansson.

Også Danielsen trekker frem at Arendalsuka er en «politisk møteplass som bygger på verdien av at mennesker møtes».

- Akkurat nå er vi en situasjon der det aller viktigste vi og andre gjør er å bidra til den nasjonale dugnaden for å begrense spredning av koronaviruset og sånn sett ikke møtes. Arendalsuka tar sitt samfunnsansvar på alvor og kommer til å lytte til råd fra nasjonale myndigheter, avslutter han. 

Usikkert for Arendalsuka: - Vil strekke oss langt for å gjennomføre