Eventbyrå mistet nesten all omsetning - nå lager de Arendalsuka digitalt

- Det har vært utfordrende, og det er fortsatt utfordrende, sier JCP Nordic-sjef.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Det har vært en beintøff vår og sommer for de norske eventbyråene med kansellerte oppdrag, forbud mot å avholde store arrangementer, permitteringer og offentlige støtteordninger som bransjen opplever ikke treffer særlig godt. Kun hver fjerde virksomhet som er medlem av Sponsor- og Eventforeningen, tror de vil overleve ut tredje kvartal i år hvis ikke koronakompensasjonen endres.

En av dem som har merket smerten på kroppen er eventbyrået Just Cruzin Productions. I perioden mars til og med mai falt omsetningen med over 80 prosent fra 37,5 millioner kroner til drøye syv millioner kroner og over halvparten ble raskt permittert.

- Det har vært utfordrende, og det er fortsatt utfordrende. Mye av vårt næringsgrunnlag ble raskt borte, sier Lars Terje Grorud, daglig leder Just Cruzin Productions, i en digital TV-sending i regi av IKT Norge og eventbyrået selv.  

Les også: Skred av korona-permitteringer i eventbransjen: - Det rammer oss fryktelig hardt

Her kan du se en filmsnutt av hvordan IKT Norge har løst det i samarbeid med JCP Nordic og samtidig få et lite tilbakeblikk til hvordan Arendalsuka virkelig er.

Vi vil sannsynligvis se konkursras og masseoppsigelser. Janette Haukland, leder av Sponsor- og eventforeningen

Lager en digital versjon av Arendalsuka

For som i resten av eventbransjen må også JCP og Grorud konstatere, at i år ble det ingen tur sørlandet og den store demokratifestivalen Arendalsuka. Festivalen samler til vanlig opp mot 100.000 mennesker i løpet av noen hektiske dager.

- Myndighetenes og FHIs restriksjoner rundt forsamlinger har gjort at de fleste fysiske eventer har måttet kanselleres, og Arendalsuka var intet unntak, sier Grorud.

Arendalsuka vanligvis svært god butikk med mange produksjoner og arrangementer, så kanselleringene på grunn av forbudet mot å samle mer enn 200 mennesker på et fysisk arrangement kommer på toppen av en allerede presset situasjon.

- Vi har tradisjonelt produsert for både Atea, DN og IKT Norge under Arendsalsuka, men da arrangementet ble avlyst spilte vi inn forslag om å gjøre det digitalt så nå produserer vi både for Atea og IKT Norge. Det er full fart, sier Grorud.  

Det er vanskelig når næringslivsgrunnlaget ditt blir revet bort. Lars Terje Grorud, JCP Event-sjef

Fikk statsministeren på besøk

I eget studio har JCP denne uka tatt på seg å arrangere og produsere over 20 sendinger fra sine studioer på oppdrag fra IKT Norge. Første sendingen var mandag denne uken da statsminister Erna Solberg var på besøk og snakket om korona-digitaliseringen.

- Vi har ikke hatt noe annet valg enn å tenke nytt for å redde arbeidsplassene våre, sier han. Vi har jobbet veldig hardt for å få dette på plass, og da er det jo ekstra hyggelig at IKT-Norge sammen med medlemmene ønsker å avholde konferansen digitalt sammen med oss, sier Grorud.

- Har dere klart å kompensere for bortfallet av inntekter fra Arendalsuka med dette?

- Til en viss grad så opplever vi det, og vi er også veldig fornøyde med de tallene vi har sett sendingene. I går hadde vi 3.5000 unike seere og det er kjempetall og mange flere enn de som ville sett det i Arendal fysisk. Selv om det er korona i Norge er det fortsatt viktig å diskutere politikk og næringsliv, sier eventsjefen.

- Hva tenker dere i JCP om oppblomstring av smitten?

- Det er vanskelig når næringslivsgrunnlaget ditt blir revet bort. Da blir du fort konfrontert med din egen evne til å omstille de0g. Vi må bare forholde oss til grensen på 200 mennesker og forsøker å supplere med digitale løsninger. Vi må være prokative, sier han.

- Hvordan er stemningen i eventbransjen nå?

- Det er bekymringsfullt fordi det er en milliardindustri som i forhold til støtteordningene faller mellom to stoler og det igjen rammer mange arbeidsplasser ikke bare i eventbyråene, men også innenfor lys og lyd og artister. Vi hører fra mange at de er veldig bekymret med tanke på høsten.

- Og i JCP?

- I JCP er vi fattet og forsøker å ha kontroll på det vi vet som kan gjennomføres, sier han.

Tettpakket program - men krisepakkene treffer ikke

I IKT Norge sier konstituert sjef i foreningen at det i fjor trolig ville vært utenkelig å holde Arendalsuka digitalt, men med koronakrisen er hele Norge «blitt vitne til en stille revolusjon muliggjort av teknologinæringen som har jobbet jevnt over mange tiår».

- Vi i IKT-Norge er stolte over å ha medlemmer som har bidratt så sterkt for at vi alle nå har den digitale grunnmuren som trengs, og inviterer derfor hele Norge til en digital «Arendalsuke» 11. og 12. august 2020 hos JCP, sier Fredrik Syversen.

Han er også veldig glad for at statsminister Erna Solberg valgte å prioritere åpningen av den digitale Arendalsuka.

- Etter åpningen deltar Solberg i en samtale med IKT-Norges styreleder Toril Nag og noen av de største arbeidsgiverne i vår næring. Det ser jeg frem til, sier Syversen.

Vi er nå helt avhengig av hjelp for i det hele tatt å overleve høsten.

- Krisepakkene treffer ikke
Sponsor- og eventforeningen organiserer de fleste av landets største eventbyråer og daglig leder Janette Haukland har lenge vært kritisk til den politiske oppfølging for en sponsor- og eventbransje som omsetter for over fire milliarder kroner.

- Ingen av krisepakkene treffer oss spesielt godt, og vi er nå helt avhengig av hjelp for i det hele tatt å overleve høsten. Vi vil ikke utfordre smittevernet, og vi har stor forståelse for at folk er bekymret for det å holde store arrangementer denne høsten. Men går vi dukken, blir ringvirkningene store. Det er ikke bare de 30.000 ansatte i bransjen som vil merke det. Vi sikrer utøvere i kulturlivet og underleverandørers inntekter. De kan bli borte, sier hun.

- Hvor bekymret er dere for høsten?

- Det er klart vi er bekymret for høsten, men ikke minst første kvartal neste år. Om dagens begrensinger fortetter og det ikke foreligger noen form for kompensasjon for bransjen, vil vi sannsynligvis se konkursras og masseoppsigelser, sier hun.

Hun sier medlemsbyråene «har hatt marginal omsetning siden april.»

- De aller fleste regner ikke med å ha særlig omsetning ut året. Vi har ingen billettinntekter eller er en del av underleverandørene som Kulturdepartementet har valgt ut til å få kompensasjon. Regjeringen vet rett og slett ikke vet hvor eventbransjen hører hjemme i systemet, og de tror feilaktig at bransjen får dekket koronatapene med de krisepakkene som allerede har kommet. Vi har sendt e-poster til både Kulturdepartementet, Finansdepartementet og Næringsdepartementet, men de bare viser til hverandre, sier hun.

Eventbyrå mistet nesten all omsetning - nå lager de Arendalsuka digitalt