Ruter lyser ut avtaler for over 200 millioner kroner - skal ha nytt medie- og reklamebyrå

Både Starcom og SMFB varsler at de vil forsvare kunden.

Publisert / Oppdater

Tobias Fredø
Tobias Fredø Journalist

Kollektiv -og transportselskapet Ruter er i disse dager på byråjakt. Nå må selskapet lyse ut nytt anbud for både mediebyrå og reklamebyrå. Først ut er mediekontrakten som har en anslått verdi på hele 156 millioner kroner over seks år.

Ruter budsjetterer altså med en mediespending på 26 millioner kroner årlig, som går til kjøp av annonseplass utenom Ruters egne flater på buss, t-bane og trikk. 

- Det er vanskelig å si hva markedet tenker, men ved forrige utlysning i 2017 fikk vi inn åtte tilbud. Vi forventer noe tilsvarende ved denne utlysningen, svarer ansvarlig for markedskommunikasjon i Ruter, Eli Hjoberg, på spørsmål om hun forventer blest om anbudet.

- Er dette et gigantanbud i norsk sammenheng?

- Vi har ikke full oversikt over andre norske aktørers mediespending, men vil anta at vi er mellomstore når det gjelder omfanget av mediekjøp, og ikke en gigant. 

Les også: Sporveien best på bærekraft – slår Apotek1, Gjensidige og Brilleland

- Forutsigbarhet er viktig for Ruter

Ruter er nå på jakt etter et mediebyrå som «lett kan sette seg inn i markedssituasjonen og som på en hensiktsmessig måte kan bidra til måloppnåelse.»

- Forutsigbarhet er viktig for Ruter og vi ser etter en samarbeidspartner som speiler våre verdier: åpen, nytenkende, samhandlende og pålitelig, skriver Ruter i utlysningen. 

Og med mulighet for en avtalelengde på opptil seks år, kan det bli mer forutsigbart for transportselskapet. Fra nå av innretter Ruter byråavtalene sine med to faste år i tillegg til opsjon på fire ytterligere år, med ett år av gangen. 

- Anbuds- og anskaffelsesprosesser er svært tidkrevende både for oppdragsgiver og mulige tilbydere, og om vi er fornøyde med eksisterende samarbeid er det fint å kunne forlenge dette, sier Hjoberg. 

- Er den nye avtalens størrelse på et høyere nivå enn den forrige dere hadde?

- Ja, det er en økning fra forrige avtale. Mediespendingen vår har økt noe, samtidig som kontraktsperioden nå kan bli opp mot seks år, mot fire år i forrige runde, svarer Hjoberg. 

Vi opplever at vi har hatt et godt samarbeid med Ruter i alle årene vi har jobbet med dem og som vi selvsagt ønsker å fortsette med. Camilla Halleraker, Starcom

Mediespendingen falt fra 25 til 11 millioner i 2020

I anbudsdokumentene kommer det frem at Ruter brukte 25 millioner kroner i mediespending i 2019. Det er dette som er lagt til grunn for anslaget på den nye avtalen. Mediebudsjettet ble mer enn halvert i pandemiåret, og endte da på 11 millioner kroner. 

- 2020 var jo et annerledes år, ettersom vi plutselig skulle oppfordre folk til å ikke reise kollektivt. Planlagte kampanjer måtte settes på hold og vi hadde et lavere reklametrykk enn normalt. I så måte var det mer nærliggende å ta utgangspunkt i et normalår, som 2019 i større grad representerer, forteller Hjoberg.

Av de 25 millionene Ruter brukte på medier i 2019 utgjorde byråhonoraret omtrent fem prosent av totalsummen, opplyser Hjoberg. Det vil si at mediebyrået Starcom, som nå holder i kunden, ble premiert med 1,25 millioner kroner i 2019. 

Om honorarnivået holder seg vil dette ligge på omtrent 1,3 millioner kroner årlig i den nye avtalen. 

- Blir det noen endringer i Ruters markedskommunikasjon post-korona?

- Avtalene vil anrettes på samme måte. Hovedbudskap vil også utarbeides med samme innretning og målbilder som før korona, men med noe større uforutsigbarhet ut året og inn i 2022. Her må vi jobbe enda mer innsiktsbasert og tilpasse kommunikasjon og kampanjer basert på hvordan kundenes reisemønster setter seg på sikt. Vi gleder oss uansett til å kunne ønske alle kunder uforbeholdent velkommen tilbake om bord og det skal ikke være tvil om hvilken rolle Ruter har i å frakte folk på tvers og føre folk sammen igjen sammen i hovedstadsregionen, når den dagen kommer og i tiden etter, sier Hjoberg.

Kan bli tredje omgang for Starcom:

Starcom har også sittet med Ruter tidligere, men mistet transportselskapet til IUM i 2016, før de gjenvant kontrakten to år senere. Her er Ruter og Starcom samlet etter at mediebyrået vant Ruter som ny kunde tilbake i 2018. Foto: Starcom.

Starcom: - Hatt et godt samarbeid

Starcom, som har sittet som Ruters mediebyrå i flere omganger, varsler at de akter å forsvare kunden de har sittet med de siste fire årene. 

Les mer: Starcom henter Ruter tilbake til kundelisten

- Vi opplever at vi har hatt et godt samarbeid med Ruter i alle årene vi har jobbet med dem noe vi selvsagt ønsker å fortsette med også. Ruter har et viktig samfunnsoppdrag som vi synes det har vært veldig spennende å få være med å forvalte, og vi har opp gjennom årene fått være med på jobber som betyr noe for befolkningen i Oslo og Viken, og som har gitt resultater for Ruter, sier administrerende direktør i Starcom Norge, Camilla Halleraker, til Kampanje.

Med en honorering på fem prosent av mediebudsjettet, har ikke Ruter lagt igjen de store summene hos mediebyrået som i 2019 hadde en omsetning på over 1,3 milliarder kroner og et resultat på 50 millioner kroner. Samme året ble de honorert med rundt 1,3 millioner kroner av Ruter. 

Halleraker ønsker ikke kommentere omkring økonomiske forhold i samarbeidet med Ruter.

- Ved årsskifte har vi maksimert perioden vi kan jobbe med dem, før en etter anbudsreglene må ut på anbud. Utover dette ønsker jeg ikke å kommentere økonomiske forhold mellom kunder og oss som samarbeidspartner, sier Halleraker.

- Er det et bedre og mer fristende anbud nå som det kan potensielt løpe over seks år?

- Arbeidet med Ruter er spennende helt uavhengig av størrelse på anbudet.  At varigheten på anbudet nå potensielt kan vare i seks år, ser jeg som en positiv utvikling. Vi tror på langsiktige partnerskap.

Les også: Starcom-sjefen peker ut nye digitale ledere: - Vi satser på unge talenter

- Vi ønsker selvfølgelig å jobbe videre med dem

Også Kristian Kristiansen og SMFB varsler at de vil kjempe om kunden som de i dag sitter som reklamebyrå for. 

- Vi ønsker selvfølgelig å jobbe videre med dem, sier Kristiansen til Kampanje, som forteller at de har «et svært tett og godt samarbeid med Ruter».

- Og vi er veldig stolt av hva vi har fått til sammen de siste fire årene. Ruter tok et vågalt valg sammen med oss, om å lage kommunikasjon som skulle knytte menneskene i Oslo tettere sammen og ta opp tema som til tider kan være vanskelig å snakke om. På den måten har Ruter utfylt en samfunnsrolle som bidrar positivt i Oslo, og knytter folk sammen både mellommenneskelig, og i kraft av rollen sin som kollektivselskap. For å kunne utvikle den type kommunikasjon er man avhengig av et integrert samarbeid med felles mål og drivkraft, sier han.

Les også: Ruter med ny smilekampanje: - Gleder oss over at så mange har lyst til å bidra

Den nye reklameavtalen skal være enda mer lukrativ enn medieavtalen, med en verdi på opptil 66 millioner kroner over seks år, hvorav 50 prosent av dette utgjør byråhonorar. 

Det kan med andre ord dryppe opptil 5,5 millioner kroner i ren byråinntekt årlig for byrået som holder i reklamekontoen til Ruter de neste årene. 

Kristiansen ønsker ikke å kommentere på om den nye avtalen er en stor og lukrativ én for byrået som i 2019 hadde en omsetning på over 120 millioner kroner og et resultat på rett i overkant av 13 millioner kroner.

- Er Ruter en stor kunde hos dere?

- Ruter er en viktig kunde for oss på mange måter, og jeg har ikke lyst å kommentere størrelsesorden i forhold til andre kunder noe mer enn det, avslutter Kristiansen.

Ruter har planer om å ha på plass nytt reklamebyrå første oktober når dagens avtale med SMFB utløper.

Vil være med videre:

Byråleder i SMFB, Kristian Kristiansen, bekrefter at de vil delta i Ruters nye anbudskonkurranse. Han ønsker derimot ikke å kommentere om den nye avtalen er en lukrativ én. Foto: Eivor Eriksen

Ruter lyser ut avtaler for over 200 millioner kroner - skal ha nytt medie- og reklamebyrå