Nå tjener mediebyrået PHD mer penger enn storebror - men OMD er fortsatt størst

PHD leverte sitt beste resultat noensinne i koronaåret 2020.

Publisert / Oppdater

Ragnhild Aarø Njie
Ragnhild Aarø Njie Journalist

I juli skrev Kampanje at den amerikanske mediebyrågrupperingen Omincom Media Group – som i Norge består av i hovedsak OMD og PHD – hadde en omsetning på 2,025 milliarder kroner i 2020. Det var en liten nedgang på 1,1 prosent, og langt mindre enn snittet for bransjen som helhet, dersom vi skal tro Mediebyråforeningens reklamebarometer, som viste et fall på 11,7 prosent i fjor.

Bryter en opp tallene til de to mediebyråene ser en at begge byråene fikk en omsetningsnedgang og PHD den største av de to. Omsetningen falt med 4,3 prosent prosent, fra 897 millioner i 2019 til 858 millioner kroner i fjor.

Resultatet derimot endte på 18,1 milioner før skatt, mot 2019-tallene på 17, 4 millioner. Administrerende direktør Marie-Louise Alvær, sier at de er stolte over å kunne vise til vekst, til tross for pandemien og nedgang i omsetningen. 

- Vi har samtidig klart å prioritere våre ansatte og i svært liten grad måttet ty til permitteringer gjennom ekstraordinær innsats fra samtlige i PHD. Vi klarer vekst både i inntekt og antall ansatte også i 2020 og i et år der mange av våre kunder fikk en periode med bråstopp, sier Alvær. 

Hun kan videre fortelle at byrået fikk inn flere nye kunder som Cloetta, Fortum, H&M og Nent. 

- Samtidig hadde vi, tross en alvorlig dupp på vårparten, høyere aktivitet på eksisterende kunder, spesielt innen dagligvaresektoren og blant netthandelaktører, fortsetter byrålederen. 

Størrelse er jo ikke alt, men det er alltid gøy å gjøre det bra. Marie-Louise Alvær, PHD

Slår OMD på lønnsomhet

PHD har alltid vært det minste av de to Omnicom-byråene og storebror er fortsatt største mediebyrå målt i omsetning i det amerikanskeide selskapet.  OMD omsatte i fjor for 998 millioner kroner og bikket dermed under milliarden, men det var likevel 140 millioner kroner mer «lillesøster» PHD. 

- Tror du PHD noen gang blir større enn OMD i omsetning?

- Størrelse er jo ikke alt, men det er alltid gøy å gjøre det bra! Men nei, vi har ikke noen målsetning om å bli større enn OMD, for oss er totalen viktigst og vi vil gjerne se at Omnicom Media Group vokser videre og at vi fortsetter å fokusere på kvalitet heller enn kvantitet, sier Alvær. 

Alvær og PHD kan imidlertid slå i bordet med at byrået er det mest lønnsomme Omnicom-byrået og selskapet tjener også mer penger i absolutte kroner. Driftsresultatet endte på 16,9 millioner kroner, sammenlignet med OMDs 12,6 millioner kroner. 

Administrerende direktør i OMD, Torstein Rafgård, sier at mediebyrået er godt fornøyde med 2020 med tanke på den krevende koronasituasjonen. 

- Vi har økt byråinntekten sammenlignet med 2019 og tok tidlig under pandemien et strategisk valg om å ikke si opp eller permittere noen ansatte, men snarere satse ytterligere på kompetanseutvikling og fag, sier han og legger til: 

- Dette har gjort at vi har kommet oss styrket gjennom 2020 som byrå, selvom det har medført et noe lavere resultat. Denne strategien har gitt oss en fin inngang på 2021 og vi er fornøyd med å allerede ha vunnet flere nye kunder så langt i år.

OMD markerte seg godt i fjorårets prisutdelinger, og blant annet har vært mestvinnende byrå i Anfo Effekt i ni år på rad, gikk de tidligere i år helt til topps sammen med McDonald's og Nord DDB.

Internasjonalt kan PHD-nettverket samtidig skilte med å ha blitt kårets til årets nettverk av både Campaign og M&M

Størst i Omnicom:

OMD-sjef Torstein Rafgård er fortsatt største byrået i Omnicom-systemet.

Her kan du se alle tallene til PHD for regnskapsåret 2020. Alle tall i MNOK. Tidenes resultat for PHD

PHD 2020 2019 Endring i prosent
Omsetning 858,1 896,8 - 4,3
Byråinntekt 54,9 51,1 + 6,8
Driftsresultat 16,6 16,2 + 3
Resultat før skatt 18,1 17,4 + 4

I gang med flere ansettelser

Alvær tilskriver PHDs positive utvikling til motiverte og dyktige ansatte, og til stabilitet blant ledelsen og nøkkelpersoner i mediebyrået, samt at de har klart å levere godt på eksisterende kunder til tross for at mange nye kunder har kommet til de siste årene. 

I tillegg til Alvær består PHD-ledelsen av kundedirektørene Ståle Westby og Bjørn Sæbø, og digitaldirektør Thomas Johansen. 

- PHD-ansatte er en fantastisk gjeng som tar ansvar og lever etter vårt slagord om å forsøke å ta «kvantesprang» i hverdagen. At vi klarer å utvikle oss så mye i et vanskelig år skyldes i stor grad at vi har medarbeidere som er ambisiøse, kompetansedrevet og ikke minst, har en solidarisk kultur der vi støtter og hjelper hverandre når det trengs. Farten vi har hatt hittil i år gir grunn til optimisme og vi er i prosess med å ansette flere flinke folk, sier Alvær. 

I følge Alvær er ikke PHDs mål høyest mulig omsetning, men smartest mulig bruk av media, digitale plattformer og teknologi for sine kunder. 

- Vi har spisset kompetansen allerede og vil fortsette å utvikle oss innen områder som performance marketing, attribusjonsmodellering, marketing teknologi og e-commerce. Dette kombinert med strategi og kreativitet, gir resultater. Vi vant for eksempel nettopp, som eneste norske byrå, gull i den prestisjetunge «Global Festival of Media» i samarbeid med Coop Obs der kreativitet og innsikt i kombinasjon var oppskriften, sier hun. 

- Og i disse dager lanserer vi vår nye bok «Shift» med vår innsikt og ideer om hva som fremover vil prege marketingfaget, legger hun til. 

Les også: Syv nye ansatte logger på hos PHD

Her kan du se alle tallene til OMD for regnskapsåret 2020. Alle tall i MNOK. OMD bikker under milliarden igjen

OMD 2020 2019 Endring i prosent
Omsetning 998,5 1.034,2 - 3,4
Byråinntekt 78,6 77,4 + 1,5
Driftsresultat 12,6 18,9 - 33
Resultat før skatt 13,3 20,3 - 34

Nå tjener mediebyrået PHD mer penger enn storebror - men OMD er fortsatt størst