Torsdag går Anfo Effekt av stabelen som en heldigital prisutdeling. Annonsørforeningen har delt ut priser gjennom hele dagen, og det er McDonald’s som stikker av med den aller gjeveste: Grand Prix.

- Vi vet jo alle at når det deles ut Grand Prix i en slik konkurranse så er det fordi vi har en vinner fra en av kategoriene som står frem som spesielt bra. Vi har i år en vinner som gjør enhver som er glad i markedsføring stolt, men også mektig imponert. Årets Grand Prix vinner viser hvordan en helhetlig tilnærming til markedsføring og merkevarebygging styrker merkevaren og skaper langsiktig forretningsmessig vekst, sier Anfo-sjef Jan Morten Drange.

Også Telenor Bedrift, Grilstad, Minimeis og Mills har sikret seg priser i Anfo Effekt.

- Bruker hele verktøykassa
McDonald’s vinner både gull i kategorien Vekst og Grand Prix for caset «Ti år med McVekst».

- Dette er ikke bare godt håndverk, det er også et eksempel til etterfølgelse for alle markedsførere. I en kategori preget av tilbakegang, har vinneren oppnådd kundevekst, økt sine markedsandeler og løftet merkevaren på samtlige parametere. For ikke å glemme ti år med formidabel omsetningsvekst, heter det i juryens begrunnelse for Vekst-gullet.

Markedssjef Mari Husby i McDonald’s er spesielt glad for å få gull i denne kategorien.

- Det er jo kanskje den morsomste prisen å vinne, for det er et case som beskriver hvordan vi bruker hele verktøykassen i markedsføringen og alle P-ene på en god måte, sier hun til Kampanje.

P-ene inkluderer plass, «vi har fornyet restaurantene våre», pris, «men på en forsvarlig måte», promotion, «med all markedsføringen vi gjør og reposisjoneringen de siste årene », produkt, «som er det viktigste for de som besøker oss», og people, «som er alle som jobber i restaurantene», forteller markedssjefen.

Både omsetningen og antall besøkende har økt for McDonald’s de siste ti årene, og det har skjedd uten en vekst i antall restauranter, understreker hun.

- Prøver å tilpasse oss
- Blir koronakrisen en bremsekloss for veksten?

- Det er en bremsekloss for hele bransjen, men vi prøver å tilpasse oss så godt vi kan. Det viktigste er sikkerheten for våre gjester og  ansatte. Vi er heldige fordi vi har drive through, så folk kan besøke oss med bil, og hjemlevering med våre samarbeidspartnere. Før sommeren i fjor lanserte vi også mobilbestilling. Fokuset vårt er å være tilgjengelig, holde åpent fra tidlig til sent og være et alternativ hvor folk kan ta med seg takeaway.

- Klarer dere vekst også i denne perioden?

- Jeg kan ikke si så mye om tallene i fjor, men har levert over det vi fryktet med pandemien i fjor.

Les også: McDonald's i ny kampanje: - Ikke heng hos oss

Får også merkevarepris
Sammen med mediebyrået OMD og reklamebyrået Nord DDB henter McDonald’s også Bauer Medias Merkevarepris for kampanjen «Stjel våre ansatte». Denne prisen skal gå til caset med de sterkeste merkevarebyggende resultatene gjennom langsiktig og konsistent markedsarbeid.

- Caset viser til svært god effekt av å flytte fokus fra kortsiktige salgsaktiviteter direkte knyttet til produktene vinneren selger, til emosjonelle faktorer som snakker til målgruppens hjerter. Spesielt imponerende er dette fordi vinneren opererer i en konkurranseintens bransje preget av et kortsiktig fokus på pris og produkt og hvor fysisk distribusjon betyr mye, heter det i juryens begrunnelse.

«Stjel våre ansatte» har tidligere fått to gull i Gullblyanten og sikret McDonald's en nominasjon til Årets markedsfører i 2020.

- Det var veldig overraskende. Dett er en kampanje som er veldig annerledes enn det vi har levert tidligere, men som løfter frem noe viktig for oss, at vi er et startpunkt for våre ansatte, sier Husby.

Her mottar strategidirektør Cathrine Dalan i OMD gullet i Anfo Effekt (saken fortsetter):


To priser til Grilstad
Kantars Innsiktspris går til Grilstad, som har byråene Red Dentsu X og Pol i ryggen. Prisen går til godt strategisk innsiktsarbeid og Grilstad overbeviser juryen med caset «Bruk av category entry points og distinctive assets for økt salg».

- Innsikten har vært helt sentral i utforming av strategi, taktikk, formidling av budskap og utforming av klart definerte mål. Resultatene som er skapt er imponerende, sier juryen.

Grilstad får også gull i kategorien Smart Multi for samme case.

- Gjennom smarte grep både når det gjelder pakningsdesign, i butikk og kommunikasjon, evner de å bli tydeligere – og dermed lettere å huske og velge – for flere. De har også evnet å balansere langsiktig merkevarebygging med mer taktiske tiltak. Det virker enkelt, men her vet vi det syndes, sier juryen.

Priser til Minimeis, Telenor og Mills
Gullet i kategorien Smart Singel går til Minimeis for kampanjen «Verden på dine skuldre» som er utarbeidet av Try Opt.

- Juryen lar seg imponere over gjennomføringsevnen, som både er strukturert og smart. Ingen tvil om at dette har vært nøkkelen til suksess og grunnen til at merkevaren har kunnet vokse så pass raskt på så pass kort tid, sier juryen.

Telenor Bedrift sikrer seg gullet i kategorien B2B. Også her har OMD vært involvert, sammen med Annalect og Adform.

- Gullvinneren evner å overgå oppsatte mål og tidligere resultater med god margin, og viser at det er mulig å øke effekten per investert krone selv med et redusert mediebudsjett, sier juryen.

I kategorien Ny er det Mills og Vita Hjertego' som går av med seieren i samarbeid med Red Dentsu X.

- Her har man lykkes god i alle ledd fra produktutvikling, valg av mormerke/merkevare og utnyttelse av et beskjedent og begrenset budsjett for lansering. Juryen lot seg imponere av et solid case, klare målsetninger og svært gode resultater som har resultert en stor andel nye brukere til kategorien.