Omnicom øker byråinntekten etter Telenor-seier - men resultatveksten stopper opp

Koronakrisen setter et punktum for 16 år med sammenhengende resultatvekst.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Den amerikanske mediebyrågrupperingen Omnicom Media Group har tilbakelagt 16 år med resultatvekst i det norske markedet, men i fjor sa det stopp. Mediebyrågruppen, som består av OMD og PHD i Norge, hadde en omsetning på 2,025 milliarder kroner i 2020. Det utgjør en nedgang på 1,1 prosent. Resultatet endte på 36,9 millioner kroner før skatt, ned 9,2 prosent.

Omsetningsnedgangen er likevel langt mindre enn snittet for bransjen som helhet, dersom vi skal tro Mediebyråforeningens Mediebarometer, som viste et fall på 11,7 prosent i fjor.

Det skyldes hovedsakelig at Omnicom hentet inn flere nye kunder, forteller administrerende direktør Espen Klepper.

- Først og fremst fikk vi effekt av at vi vant tilbake den prestisjetunge Telenor-kontoen mot slutten av 2019, og at denne omsetningen slo inn først i 2020. Samtidig vant vi flere nye kunder i fjor. Blant annet H&M, Discovery og Fortum. I tillegg oppfordret vi mange av våre kunder til å opprettholde et visst medietrykk under pandemien, fordi våre erfaringer viser at det i nedgangstider kan være store gevinster knyttet til nettopp dette. På denne måten klarte vi også å kompensere for fall i enkelte kategorier, sier Klepper.

Telenor samlet i 2019 alle sine merkevarer hos OMD etter at brorparten av dem hadde ligget hos Starcom i en periode. OMD hadde fra før av ansvaret for forretningsområdene bredbånd og TV, samt merkevaren Talkmore.

Ifølge tall fra Nielsen som Kampanje tidligere har omtalt, er Telenor en av landets største annonsører med et mediebudsjett på over 500 millioner kroner.

Les mer: Telenor snur i døra hos Starcom - går tilbake til OMD

Øker byråinntekten

Espen Klepper legger imidlertid ikke skjul på at 2020 var et krevende år med mye usikkerhet. Han er stolt av hvordan selskapets ansatte har håndtert omstillingen og håndtert oppgavene på tross av krevende arbeidsforhold.

- På bakgrunn av vår økonomiske utvikling og resultater er jeg takknemmelig for at vi all hovedsak har unngått permitteringer. Overfor våre ansatte og kunder har det hele veien vært viktig å understreke at de er en del av et robust rådgivningsmiljø, med et tydelig mål om å komme styrket ut av dette sammen, sier han.

Målsetningen i Omnicom har vært å bli «Faster, Fitter, Smarter & Stronger», og det har innebært å øke investeringene innenfor HR, kompetanseutvikling, automatisering og effektivisering.

Samtidig kan Omnicom-sjefen glede seg over at byråinntekten vokste med 2,2 prosent til 153,9 millioner kroner.

- At inntektene våre økte såpass mye i fjor er gledelig. Hovedårsaken til dette er vårt fokus på kompetanseutvikling innenfor nye og eksisterende forretningsområder. Vi selger helt klart flere timer innenfor strategisk rådgivning, martech, innholdsproduksjon, e-commerce, salgsmodellering, sponsing og aktivering innenfor sport, kultur og underholdning i tillegg til en rekke digitale tjenester, sier Klepper.

- Tydelig ambisjon om videre vekst

Omnicom-byrået OMD har også markert seg godt i fjorårets prisutdelinger, og har blant annet vært mestvinnende byrå i Anfo Effekt i ni år på rad.

Tidligere i år gikk de helt til topps sammen med McDonald's og Nord DDB.

Omnicom Media Group teller 123 ansatte, en vekst på 13 stykker på et år. Klepper melder om god fart også i første halvår av 2021.

- Så langt i år har det vært stor aktivitet med oppstart av mange nye kunder og prosjekter. Vi har rekruttert flere spennende nye profiler med utgangspunkt i økt oppdragsmengde, kundenes krav til spisskompetanse og vår tydelige ambisjon om videre vekst, sier han.

Omnicom Media GroupSvakere, men fortsatt solide resultater

Omnicom Media Group 2020 2019 Endring i prosent
Omsetning 2.025.535 2.047.637 - 1,1
Driftsresultat 34.937 38.153 - 8,4
Resultat før skatt 36.969 40.716 - 9,2

Tall i tusen.

Omnicom øker byråinntekten etter Telenor-seier - men resultatveksten stopper opp