Telenor snur i døra hos Starcom – går tilbake til Omnicom

- En global prosess styrt av Telenors innkjøpsavdeling i Singapore, sier byrålederen i Starcom.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Etter å ha kjørt en større byråkonkurranse denne våren har Telenor besluttet å flytte store deler av reklamekontoen fra Starcom til OMD og samle alle sine merkevarer i ett og samme mediebyrå igjen. Konkurransen har vært kjørt både nordisk og globalt, og skal ha pågått helt siden mars i år. I konkurranse om prestisjeoppdraget skal alle de store mediebyrågrupperingene, med unntak av Aegis som jobber med Telia, ha deltatt.

Kontrakten, som gjelder hele Telenor-porteføljen på tvers av selskaper og forretningsområder, gikk til OMD.

- Jeg vil ikke bekrefte hvem som har vært med, men flere av de store byrånettverkene har vært invitert med inn. Vi ble gjennom prosessen imponert over kompetansen som OMD synliggjorde i Norge og den faglige forankringen byrået har med en konsistent tilnærming i hele Norden, sier sjefen for markedskommunikasjonen i Telenor, Karianne Salicath, til Kampanje.

Etter det Kampanje kjenner til har både Publicis, Omnicom og WPP vært med og konkurrert om Telenor mediemillioner. Ifølge tall fra Nielsen som Kampanje tidligere har omtalt, er Telenor en av landets største annonsører med et mediebudsjett på over 500 millioner kroner.

Salicath vil ikke bekrefte verdien på kontrakten som nå er signert med OMD.

Les også:

Når vi vant kunden for fire år siden var det etter en helt lokalt styrt prosess. Jon Axel Nævestad, Starcom

- Det har vært en samkjørt global prosess

Dermed samler Telenor alle sine merkevarer hos OMD etter at telegiganten for fire år siden delte kontoen i to. De siste årene har brorparten av Telenors konto ligget hos Starcom, mens OMD har hatt ansvaret for forretningsområdene bredbånd og TV, samt merkevaren Talkmore.

- Det ble et kort opphold i Starcom. Var det et feilgrep å splitte kontoen?

- Nei, dette handler egentlig mer om at verden har forandret seg og at det den gangen var fornuftig for oss å fordele ulike brands på ulike byråer, også var det en fin anledning til å utforske kompetansen i flere byråer. Internasjonale avtaler på byråsiden gjorde det også mulig å dele merkevarene på ulike byråer.

Markedssjefen sier det nå er mer naturlig å samle porteføljen ett sted all den tid mer av Telenors virksomhet nå er samlet under Telenor-merkevaren.

- Det som var logisk den gangen, er ikke like gjeldende i dag.

- Allerede i 2017 ga dere OMD mer å gjøre, har samarbeidet med Starcom haltet?

- Nei, de har gjort en god jobb for oss. Det er ikke det som er årsaken, men dette var et bra tidspunkt for oss å gå ut og sjekke markedet igjen. Dette har også vært en koordinert prosess i hele Norden og timingen var god da vi var i denne fasen i alle land, sier hun

- Har det vært komplisert med to byråer og tror du det blir enklere nå?

- Kanskje, men koordinering må man gjøre uansett. Det er klart at vi ønsker å bli mer konsistente på Telenor-merkevaren og jeg tror det er hensiktsmessig å samle alt i ett byrå, sier Salicath.

- Har du forståelse for at dette kan bli oppfattet som et tungt slag for Starcom?

- Ja, det er selvfølgelig alltid det som ikke er noe hyggelig i slike prosesser. Man får en god relasjon til menneskene man jobber med. Det er utfordrende, sier hun.

Også internasjonalt har det vært gjennomført en tilsvarende prosess hvor Telenor etter det Kampanje kjenner skal ha samarbeidet med Starcom de siste årene.

- Det har vært en samkjørt global prosess og det har vært kjørt på cluster-nivå i de enkelte markedene. Vi har vært tett involverte fra vår side i Norge.

Må gi slipp:

Publicis-toppene Jon Axel Nævestad og Peder Mittet må gi slipp på storkunden Telenor etter bare fire år. - Vi opplever at vi har hatt et godt samarbeid med Telenor i den tiden vi har jobbet med dem, sier Nævestad.

Starcom: - Det er jo leit

Hos Starcom sier byråleder Jon Axel Nævestad at det alltid er tøft å miste en stor kunde, men at han denne gangen opplevde at konkurransen har vært styrt på et globalt nivå.

- Dette har vært en global prosess styrt av Telenors innkjøpsavdeling i Singapore og det er de vi var forholdt oss til. Når vi vant kunden for fire år siden var det etter en helt lokalt styrt prosess. Vi opplever at vi har hatt et godt samarbeid med Telenor i den tiden vi har jobbet med dem, der begge parter har lært mye, og ikke minst kan vi se tilbake på sterke forretningsresultater og effektive kampanjer hvor Stacom har bidratt til at Telenor har blitt en prisvinnende annonsør i sitt arbeid med mediene, sier Jon Axel Nævestad.

- Var det en tung beskjed å få?

- Det er jo leit, men nå er det engang sånn det gikk. Vi har gjort mye bra i de årene vi har jobbet sammen og nå ønsker vi Telenor lykke til videre.

- Hvordan skal dere klare å kompensere for tapet av Telenor som kunde?

- Vi står støtt i markedet og beholdt Bertel O. Steen som kunde tidligere i år, samtidig som vi har hentet inn flere nye kunder som Lentmännen, Komplett og Fazer for å nevne noen. Starcom verken står eller faller på Telenors beslutning. Vi har en sterk kultur og jobber langsiktig, og det er en tid for alt, sier han.

- Får det noen konsekvenser for bemanningen og ansatte i Starcom?

- Personalsaker ønsker vi ikke å diskutere utenfor huset. Nå får vi frigjort kompetanse og kapasitet som vil komme andre kunder til gode, og så er vi selvfølgelig alltid på jakt etter nye spennende kunder hvor vi kan bidra til verdiskapning, sier han.

- Telenor er en stor kunde det sikkert krever mye å få om bord. Blir et kundeforhold på fire år kort tid i en slik sammenheng?

- Det er helt naturlig at en så betydelig og innkjøpsdrevet aktør som Telenor ser over kontraktene sine med jevne mellomrom, og vi må leve med at ikke alle blir like lenge.

På nett igjen:

Elisabeth Lo og Karianne Salicath fra Telenor er på nett igjen med Omnicom etter at stor-annonsøren for fire år siden delte opp mediebyråkontoen sin og flyttet brorparten til konkurrenten Starcom. Her de to Telenor-folkene sammen med OMDs Lars Hafstad og Torstein Rafgård.

- En stor og gledelig nyhet for hele Omnicom

OMD får dermed totalansvaret for en av de aller største kontoene på det norske markedet. Det nye samarbeidet trer i kraft fra 1. januar 2020 og administrerende direktør i OMD, Torstein Rafgård, kaller det «en kjempestor fjær i hatten».

- Det er et flott bevis på at vi er på vei i en veldig fin retning med OMD og naturligvis en stolt dag for oss. Vi skal vi unne oss å suge på karamellen noen dager for deretter sette full fart fremover. Vi tar fatt på de spennende forberedelsene ganske umiddelbart, sier OMD-sjefen.

Telenor er samlet en av landets desidert største annonsører. Hvor mye omsetning som nå tilfaller OMD vil ikke Rafgård gå inn på utover å si at «det er en betydelig kunde». 

- Det har vært en nordisk konkurranse, med en betydelig lokal involvering fra vår side.

- Betyr det noe ekstra for Omnicom å vinne kunden tilbake?

- Det har vi ikke tenkt på. Vårt fokus har vært å jobbe med mest mulig med Telenor-porteføljen og nå skal vi gjøre alt vi kan for at dette skal bli så bra som mulig.

Da Telenor tok med seg store deler av kontoen til Starcom, var det OMDs søsterbyrå PHD som hadde kunden. Nå blir alt som handler om mediekjøp og medierådgivning liggende hos OMD. OMD på sin side beholdt sin del av oppdraget og har i hele perioden jobbet med både Talkmore, bredbånd og tv-distributøren Canal Digital.

- Denne seieren er vel noe hele Omnicom-huset gleder seg over?

- Ja, definitivt. Dette er en stor og gledelig nyhet for hele Omnicom. Vi har de siste årene kontinuerlig hatt fokus på å videreutvikle kompetansen i OMD sten for sten og en større anerkjennelse enn å vinne Telenor-kontoen, er det vel ikke mulig å få, sier Rafgård. 

- Hva var Omnicoms tanke når dere valgte å angripe kunden igjen med OMD?

- Det var veldig naturlig da vi i OMD har jobbet med deler av Telenor-kontoen over lang tid og det har hele tiden vært en stor motivasjon for oss og en ambisjon å utvide samarbeidet.

- Har dere opplevde det som tungvint at denne kontoen har vært delt på to byrågrupperinger?

- Vi jobber naturligvis alltid ut fra de forutsetningene som ligger i de enkelte oppdragene, men ser som nevnt veldig frem til å ta fatt på arbeidet med hele porteføljen. Vi kommer til å jobbe aktivt for å bidra til å utnytte potensialet for synergier i Telenor-merkevaren.

Rafgård sier det nå vil bli ansatt flere nye mennesker som en følge av at Telenor velger å legge alle merkevarene i en og samme kurv hos OMD.

- Det blir fort en håndfull mennesker og vi kommer til å lete over et bredt spekter. Vi har et sterkt lag allerede, men ser også veldig positivt på muligheten vi nå får til å tiltrekke oss enda flere flinke folk til byrået.

Telenor snur i døra hos Starcom – går tilbake til Omnicom