Norske medier langt unna toppen – men knuser Facebook på tillit

ARENDAL (Kampanje): Politikere, næringsliv og medier kaster seg alle inn i en ny kamp - kampen om folks tillit.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Donald Trumps angrep på mediene, falske nyheter på sosiale medier, sterkere polariseringer av samfunnsdebatten og venstrevridde medier. Det er mye som utfordrer tilliten til de tradisjonelle mediene for tiden. Under Arendalsuka har derfor arrangøren sammen med Respons Analyse satt opp en undersøkelse som måler tilliten vi nordmenn har til norske medier, de store sosiale medie-plattformene som Facebook og Twitter og en rekke ulike institusjoner og samfunnsaktører.

- Jeg synes norske medier har overraskende høy tillit. Vi slo de politiske partiene selv om det nok ikke var et mål, sier politisk redaktør i Adresseavisen, Tone Sofie Aglen, til Kampanje. 

For 58 prosent av dem som gir karakteren seks eller høyere (der én står for ingen tillit og ti for full tillit) gir medier som Aftenposten, VG og NRK sin tillit. I motsatt ende av skalaen finner vi de sosiale medier-plattformer som Facebook som bare 15 prosent gir sin tillit.

- Mediene har mye høyere tillit enn de sosiale mediene som har veldig lav tillit, men her er jeg spent på utviklingen her. Jeg synes jeg ser en tendens her til at folk ikke helt vet hva slags nyhetskanal man får nyhetene fra. Man sier man leser det på Facebook, men vet ikke om det er reklame eller kommer fra en avis, sier Aglen.

Aglen mener det er grunn til bekymring når det gjelder tilliten til medier i for eksempel innvandringspolitiske saker og viser til fremveksten av nye medier som Resett og Document,no, I tillegg er også fremveksten av sosiale medier bekymringsfull.

- Kan sosiale medier undergrave tilliten til de etablerte mediene?

- Ja, jeg er litt bekymringen for sammenblandingen og at folk ikke har et bevisst forhold til hvor man får innholdet fra, sier hun.

Jeg synes de seriøse mediene kommer godt ut av det i vårt demokrati hvor presse- og ytringsfriheten er så viktig og de sosiale mediene, som er mye mer mangfoldig og hvor det er mye dårlig kvalitet, kommer lavt ned. Jonas Gahr Støre

Bekymret for medie-utviklingen

De som skårer best på tillitsbarometeret er ideelle organisasjoner som Røde Kors og Norsk Folkehjelp og Stortinget (se tabell i bunn av saken).

- Dette minner meg på at det var veldig gøy å være generalsekretær i Røde Kors. Vi var på topp den gang og den er fortsatt på topp og det synes jeg er rimelig, sier lederen av Arbeiderpartiet, Jonas Gahr Støre, til Kampanje.

Som leder av Arbeiderpartiet må Gahr Støre imidlertid tåle at flere er forbi ham i tillitsfeltet.

- Verken medier eller politiske partier gikk til topps på listen, er det som fortjent?

- Jeg synes dere i de seriøse mediene kommer godt ut av det i vårt demokrati hvor presse- og ytringsfriheten er så viktig og de sosiale mediene, som er mye mer mangfoldig og hvor det er mye dårlig kvalitet, kommer lavt ned, sier han.

For på bunn av listen kommer sosiale medier som kun 15 prosent gir en score på over seks av ti poeng.  Støre sier han har høy tillit til mediene «selv om han ikke tror på alt han leser», men er bekymret over den økonomiske utviklingen.

- De mister annonseinntekter og det blir færre journalister og færre til å drive den kritiske journalistikken som krever tid og mer vekt på klikk og korte løsninger og det kan være bra til sin tid men det er noe alvorlig når du ikke får det seriøse og de har eksistensberettigelse, sier Gahr Støre.

- Mistilliten er skummel

Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen sier det «jevnt over ganske høy tillit til institusjonene i Norge» og han selv fortsatt har tillit til norske medier.

- Ja, sånn jevnt over har jeg det. Men selv om jeg har tillit til mediene er det mange medier jeg misliker og mange kommentatorer og journalister jeg mener er dårlige. Jeg mener ofte de unnlater å ta opp viktige problemstillinger og av og til har en politisk slagside mot venstre, men med tillit mener jeg mediene ikke grunnleggende sett forsøker å lure, ødelegge eller motarbeide folks interesser. Det er jo det mistilliten består av, sier han.

- Og mistilliten er skummel?

- Ja, den er skummel fordi da blir det plutselig umulig å gå inn i den vanlige samfunnsdebatten og man begynner å se på enhver diskusjon som et spørsmål om godt og ondt og hvem som forsøker å lure deg uenig, sier han.

Tillit i næringslivet kommer til å bli enda mer viktig i tiden som kommer.

Sammen med bærekraft er tillit kommet stadig høyere på dagsorden i næringslivet og er blitt et nøkkelbegrep for selskaper som DNB og Telenor.

- Tillit har alltid vært viktig i næringslivet. Det skjønner du bare du skal putte sparepengene dine inn i en aksje. Da handler det om tillit til at ingen lurer deg eller svindler deg. Men det skyldes nok først og fremst at vi har fått mye diskusjon om tillit som begrep og at det har blitt forsket mer på det også har vi hatt en del store saker som har involvert store, norske selskaper som har svekket tilliten til dem som for eksempel korrupsjonssaker, sier næringsministeren.

- Kan man kjøpe seg tillit?

- Man kan sikkert kjøpe seg til en oppfatning av tillit, men det er veldig vanskelig i både politikken og næringslivet. En bæsj med en sløyfe, er fortsatt en bæsj. Du kan betale deg til sløyfa, men det letteste er jo å ha noe ordentlig å selge, sier Torbjørn Røe Isaksen.

Under Arendalsuka deltok Telenor-sjef, Sigve Brekke, i en seanse i regi av PWC og Norges Handelshøyskole (NHH), der tillit ble heist opp «som den nye oljen». I deres tillitsundersøkelse er det Vinmonopolet som troner på tillitstoppen foran Skatteetaten og Altinn. I motsatt ende finner en Innovasjon Norge og NAV.

- Jeg leste et sted at hvis data var den nye oljen, så er tillit den nye dollaren. Det ga meg litt ettertanke. Jeg tror tillit i næringslivet kommer til å bli enda mer viktigere i tiden som kommer enn det det har vært tidligere, sier Sigve Brekke, konsernsjef i et av landets aller største selskaper.

Brekke mener tillit består av både tillitskulturen man bygger innad i selskapet, omdømmet til selskapet og databehandling.

- Dette er tre dimensjoner av tillit som alle er veldig krevende å jobbe med, men som blir enda viktigere fremover, sier Sigve Brekke. 

Hvis data var den nye oljen, så er tillit den nye dollaren. Sigve Brekke

- Tillit er den nye valutaen

Daglig leder og partner i det nye PR-byrået til reklamekonsernet Try, Sindre Beyer, leser tallene i undersøkelsen som at «mediene kommer ganske bra ut».

- Vi er stort sett et samfunn hvor befolkningen har tillit til store institusjoner og til mediene. Jevnt over virker det som om mediene nyter høy tillit, mens sosiale medier har vesentlig lavere tillit enn de tradisjonelle mediene, sier Beyer som leder Try Råd.

- Hvorfor er tillit blitt så viktig?

- Det handler om at de som skal kjøpe dine produkter og tjenester har tillit til deg og tillit er helt avgjørende på en tid med mer digitalisering og store endringer i hvordan vi jobber og hvordan vi kommuniserer med kundene så er tillit helt avgjørende for å med kundene på den reisen, sier han.

Ale trekker oftere og oftere frem tillit som en vei inn i konkurransen mot de globale teknologigigantene som Amazon, Apple og Facebook som alle slår seg inn på stadig nye markeder med produkter og tjenester som utfordrer tradisjonell industri.

- Kan tillit bli et nytt digitalt våpen i konkurransen med de store globale teknologiselskapene?

- Ja, det er klart det. Vi stoler jo på norske merkevarer vi som er nordmenn. Vi er et samfunn og en befolkning som er veldig opptatt av tillit så tillit er den nye valutaen.

- Kan man kjøpe seg tillit?

- Til en viss grad, men man kan ikke bare bruke penger. Man må ha innhold og oppføre seg troverdig. Da får man tillit, sier Beyer.

Topp og bunn:

Det er altså de ideelle organisasjonene som topper tillitlisten. Hele 87 prosent av de spurtre gir karakteren gir disse organisasjonene sin tillit. På bunn kommer sosiale medier-plattformer som Facebook og Twitter. Kilde: Norsk Respons Analyse.

Ideelle organisasjoner topper

Det er altså de ideelle organisasjonene som topper tillitlisten. Hele 87 prosent av dem som gir karakteren seks eller høyere (der én står for ingen tillit og ti for full tillit) gir disse organisasjonene sin tillit.

Tilsvarende gir 70 prosent Stortinget tillit, men 69 prosent gir arbeidstakerorganisasjonene og 61 prosent arbeidsgiverne representanter sin tillit. Så kommer Regjeringen med 60 prosent, kommunestyrene med 58 og mediene med 58 prosent.

Norske medier langt unna toppen – men knuser Facebook på tillit