Coca-Cola vraker Zero-merkevaren: - Helt feil, mener BI-professor

- Da vi lagde Zero, var det en helt annen tid, sier internasjonal Coca-Cola-topp.

Publisert / Oppdater

Tobias Fredø
Tobias Fredø Journalist

I starten av 2016 varslet den da nyansatte markedsføringssjefen i Coca-Cola, Marcos de Quinto, at brusselskapet ville gå for en «One Brand»-strategi fremover. Det innebar at alle Coca-Colas varianter, som Zero, Light og Life skulle ha samme gjenkjennbare pakning og verdier, og man gikk over til å inkludere en rød sirkel på pakningene til brusvariantene.

Samtidig kastet brusgiganten vrak på det syv år gamle slagordet «Open Happiness» til fordel for det nye slagordet «Taste the Feeling».

Nå tar Coca-Cola et enda større merkevaregrep og faser ut den velkjente svarte Coca-Cola Zero-flasken. Den får nå samme farge og design, som på den originale Coca-Cola-flasken, og merkevaren Zero erstattes med «Coca-Cola uten sukker».

- Det er den samme merkevaren, men vi vil utnytte det beste merkevaren vår har å by på. Ethvert merke har sine styrker, og rødfargen er en av Coca-Colas sterkeste ressurser. Noen vil kanskje spørre; er det alt? Ja, det er alt. Vi bruker det forbrukeren kjenner og elsker ved merkevaren, forteller Coca-Cola-topp, Walter Susini, til Kampanje.

Han er en av Coca-Colas toppsjefer for markedsføring i Europa, Midtøsten og Afrika, og er nå på norgesbesøk for å overvære den nye lanseringen. Susini forteller at Norge, som ett av de største sukkerfrie markedene i verden, blir en god stresstest for merkevareendringen. Fra før av har den nye pakningen på Coca-Cola-flasker, med eller uten sukker, blitt innført i Spania, Mexico, Chile og Australia.

Uansett hva man synes om dette, så vet jeg at hva den norske Coca-Cola-organisasjonen mener, er irrelevant. Lars E. Olsen

- Ikke veldig heldig

Professor ved Institutt for markedsføring ved BI, Lars Erling Olsen, stiller seg derimot tvilende til om dette er et lurt grep i Norge. Han påpeker at dette er en internasjonal endring, som Norge må følge, og at det er dumt å fjerne en så godt innarbeidet merkevare, som Coca-Cola Zero.

- I et norsk perspektiv er dette helt feil. Jeg skjønner ikke hvorfor man tar bort den ene etablerte konkurrenten man har til Pepsi Max, som står veldig sterkt i Norge, sier han til Kampanje og fortsetter:

- I et europeisk perspektiv, og i mange andre land, er konkurransesituasjonen ganske annerledes. Det er sikkert fornuftig andre steder, men ikke i Norge.  Generelt sett er det klokt å samle merkevarene sine. Uansett hva man synes om dette, så vet jeg at hva den norske Coca-Cola-organisasjonen mener, er irrelevant, da dette er en internasjonal beslutning.

- Hvorfor tror du de gjør dette nå?

- Dette blir litt spekulativt, men en reduksjon i merkevareproteføjljen er ikke alltid dumt. Jeg kan se for meg at det kan være rasjonelt og fornuftig å ta bort Cola Zero i et internasjonalt perspektiv, men det er ikke veldig heldig i Norge, svarer Olsen. 

Kritisk:

BI-professor Lars E. Olsen tror ikke det er lurt av Coca-Cola å skrinlegge Zero som merkevarenavn i Norge. Foto: Eivor Eriksen.

- Vi gir ikke slipp på noe, vi forener

På spørsmål om hvorfor Coca-Cola nå gir slipp på Zero-merket, svarer Susini at de ikke gir slipp på noe, men at de forener det under én merkevare.

- Da vi lagde Coca-Cola Zero, var det en helt annen tid. Vi var det første selskapet som lagde et sukkerfritt valg, med tilnærmet lik smak som den originale. Da måtte vi tiltrekke kunder med et nytt alternativ, fordi de færreste forbrukerne var vant til et sukkerfritt produkt. Nå, når forbrukerne her i Norge er vant med sukkerfrie alternativer, så trenger man ikke en eksklusiv merkevare for sukkerfrie produkter. Vi gir ikke slipp på noe, vi forener, sier Susini, før han fortsetter:

- For meg er dette som når du drar til en restaurant, og kelneren spør om du vil ha vann, og om du vil ha med eller uten bobler. Han spør ikke om du vil ha Pellegrino eller Evian. Det samme vil vi gjøre med Coca-Cola, hvor kelneren kun trenger å spørre om man vil ha Coca-Cola med eller uten sukker, fordi det er det samme merket, og den samme smaken av Coca-Cola. Det er tanken bak. 

Coca-Colas norgessjef Karen Huffman legger til:

- Merkevarestyrken til originalen er helt unik, og når vi viderefører denne til den sukkerfrie varianten vil det bidra til å styrke hele merkevaren Coca-Cola, inkludert Coca-Cola uten sukker.

Ny design:

Slik ser de nye Coca-Cola-boksene ut, med og uten sukker. Det eneste som er igjen av den velkjente Zero-merkevaren er en svart stripe på toppen av boksen.

Vil ikke fase ut sukkerholdig brus

Ifølge tall fra den norske Bryggeriforeningen utgjør sukkerfri brus 51 prosent av det totale brussalget i Norge. Og ifølge Coca-Cola Norge, er sukkerfri Coca-Cola deres raskest voksende produkt i Norge. 

Dette vil likevel ikke ha noen innvirkning på Coca-Colas retning i fremtiden, ifølge Susini. 

- Kan vi komme til å se en fremtid uten sukkerholdig brus fra Coca-Cola?

- Vi er forbruker-sentriske, så forbrukeren vil alltid være i sentrum av alt vi gjør. Det vil si at så lenge det er én person som drikker Coca-Cola med sukker, så vil vi fortsatt lage sukkerholdig brus. Det er mange selskaper som nå har bestemt seg for kun å fokusere på sukkerfrie produkter, men det mener jeg er en fundamentalt feilslått strategi, sier han.

- For det første så blir det selskapet som bestemmer hva forbrukeren vil ha, og det mener jeg er feil. Du må gi dem valget. For det andre så er det mange som liker smaken av brus med sukker, og det er jo ikke et problem i seg selv, så lenge man ikke har et overdrevent inntak. Jeg synes ikke at vi skal være for ekstreme og tenke at vi bør gå i en retning eller en annen, vi må alltid gi forbrukeren et valg. 

Coca-Cola vraker Zero-merkevaren: - Helt feil, mener BI-professor