Blodig i MEC – ny sjef lover bedre tall allerede i år

- Resultatet for 2017 vil se helt annerledes ut, sier Cathrine Hagen.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Etter en liten bedring i 2015 på resultat, viser 2016-tallene til mediebyrået MEC at utviklingen igjen går i feil retning.  Driftsunderskuddet forverres til 6,5 millioner kroner og byrået som er en del av Group M og WPP har ikke tjent penger siden 2011. 

Samlet har byrået tapt nesten 20 millioner på driften siden den gang.

Den nye MEC-sjefen, som fra og med neste år skal lede et sammenslått MEC og Maxhus, Cathrine Hagen, mener tallene ikke gir et riktig bilde og er preget av engangskostnader. Den nye byrålederen fikk jobben samtidig med at Maxus-sjefen gjennom en årrekke, Nathalie Eyde Warembourg, forsvant til Ipsos.

- 2016-regnskapet gir en feilaktig fremstilling av faktiske driftskostnader, da vi løste opp gamle forpliktelser dette året, sier Hagen.

Les også: Hun blir den nye Mec- og Maxus-sjefen – skal kjøpe reklame for over 600 millioner

Mistet over én milliard på fem år

Også omsetningen fortsetter å falle å falle for byrået som i sine glansdager stod bak mediekjøp i størrelsesorden 1,3 milliarder kroner. Tilbake i 2011 og 2012 var MEC et av landets aller største mediebyråer. Mye har gått galt siden den gang og i dag er denne omsetningen redusert til 257 millioner kroner.

Nedturen startet da MEC mistet Norgesgruppen og alle deres merkevarer som kunde.

Les også: MEC har mistet én milliard på fem år

Hagen forklarer omsetningsnedgangen i 2016 på nye 86 millioner kroner med tapet av kunder som blant andre Olav Thon Gruppen, Synoptik og Johnson & Johnson.

- MEC tapte høsten 2015 flere store kunder, men dette fikk først full effekt inn i 2016 og er forklaringen på omsetningsnedgangen, sier Hagen. 

Selv om byrået fikk inn kunder som Steen & Strøm og General Mills var det ikke nok til «å dekke opp for hele omsetningstapet.»

Nedturen i MEC

Siden toppen i 2010 har mediebyrået MEC tapt over én milliard kroner i omsetning.

Lover bedre tall i år

Den nyslåtte byrålederen sier utviklingen den siste tiden har preget byrået og det har vært tatt grep.

- Tapet av disse kundene samt behovet for en modernisering av byrået medførte at vi måtte sette i gang en omstruktureringsprosess som kostet oss en del penger.

Totalt så jobber det rundt 50 personer i de to byråene MEC og Maxus til sammen, og så langt er det ikke kommunisert noen nedskjæringer i staben. .Byråinntekten i MEC i 2016 var på 28 millioner kroner. 

- Vi vil se resultatet av disse prosessene i 2017. Mot slutten av 2016 og inn i 2017 har MEC vunnet flere store kunder- Dette vil medføre at resultatet for 2017 vil se helt annerledes ut. Vi kommer faktisk til å nærme oss sorte tall igjen, og uten å gå i detalj vil man se en kraftig resultatforbedring når 2017 tallene blir offentlig i Brønnøysund neste sommer, sier hun.

Nye kunder som har kommet til er Eika, Toyoyta/Lexus, Hafslund Strøm og Statens Vegvesen.

Group M er WPPs holdingselskap som frem til i dag har huset mediebyråer som Mediacom, Mindshare, Mec og Maxus. WPP er den av de store globale reklamekonglomeratene som har hatt flest byråer på det nordiske markedet foran konkurrenter som Publicis (Starcom), Dentsu (Carat og Vizeum), Omnicom (OMD og PHD) og Interpublic (IUM).

Les også: Byrågigant slår Mec og Maxus sammen - vil bygge opp nytt mediebyrå

Blodig i MECOmsetning og resultat stuper

MEC Norway 2016 2015 Endring i prosent
Omsetning 257,3 343,2 - 25,0
Driftsresultat - 6,5 - 3,3 -
Resultat før skatt - 6,6 - 3,2 -

Alle tall i MNOK. 

Blodig i MEC – ny sjef lover bedre tall allerede i år