TV-strid rammer norske annonsører: - Uholdbar situasjon for mange

Striden mellom Altibox og TV 2 gjør ikke annonsørene noen tjenester i et allerede knalltøft annonsemarked.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist
Øyvind Hofsrud
Knut Kristian Hauger

Siden 1. april har Altibox-kunder hatt sorte skjermer på kanalene til TV 2. Sorte skjermer betyr at annonsørene ikke når ut til kundene med reklame gjennom TV-kanalen, og det skjer i et allerede presset annonsemarked.

- Begrenset kapasitet og begrenset varelager er definitivt blitt et problem. Flere ganger dessverre knyttet opp til TV 2, sier sjefen i Annonsørforeningen (Anfo), Jan Morten Drange.

Han kaller den pågående konflikten mellom TV 2 og Altibox for «en uheldig situasjon.»

- Den er selvsagt ganske så uholdbar for mange annonsører. I en situasjon med knallhard konkurranse blant annet til de globale plattformene, bør man sørge for å levere på absolutt høyeste nivå når annonsørene har valgt TV-mediet. Det er nok TV 2 også veldig enig med meg i, sier Drange.

Les også: Altibox har fått «et hundretalls» oppsigelser etter TV 2-brudd

- Vent og se:

Sjef i Annonsørforeningen, Jan Morten Drange (til høyre), foreslår at annonsørene venter og ser an situasjonen i TV-markedet før de eventuelt trekker til andre plattformer. Her sammen med Anfos Håvard Bakken.

- Ha is i magen

Kampanje har tidligere skrevet at TV 2 taper i overkant av en million kroner daglig i reklameinntekter som en følge av striden.  Utfordringen nå for norske annonsører er at det er minimalt med seere å kjøpe på de andre kommersielle TV-kanalene til TVNorge og TV3, og nett-TV-kanalene til VG og Dagbladet er smekkfulle.

- Er det fort gjort å gå på sosiale medier og til tech-selskapene i slike situasjoner, tror du?

- Med begrenset varelager andre steder det hadde vært naturlig å søke seg til, er man som annonsør litt uheldig posisjonert. Det er fort gjort å ta med seg frigjorte midler til de nevnte plattformene. Men det er langt fra sikkert at det er riktig å sende enda større andeler av våre budsjetter den veien bare fordi de har kapasitet. Plattformene har jo i utgangspunktet solide andeler av de fleste budsjetter allerede. Kanskje man rett og slett skal ha litt is i magen og se situasjonen an om man kan og tør, sier Drange.

Les også: TV 2 taper millioner hver dag på bruddet med Altibox: - Det er store beløp

Som en norsk merkevare er vi opptatt av å ha norske mediehus som sterke samarbeidspartnere på kampanjene våre. Marianne Grøtte, Diplom-Is

Diplom-is endrer ikke strategi tross konflikt

Leder for Merkestrategi og markedskommunikasjon i Diplom-is, Marianne Grøtte, forteller til Kampanje at de forbereder kommunikasjon inn mot 17. mai og resten av iskremsesongen, og at de i år lanserer et nytt kommunikasjonskonsept. Hun ønsker imidlertid ikke avsløre konseptet på nåværende tidspunkt.

- Vi har store planer for årets iskremsesong og lanserer i år et helt nytt kommunikasjonskonsept som har som mål og knytte hele Norge tettere til Diplom-Is. Mer informasjon om det nye konseptet kommer i en egen pressemelding over påske, sier Grøtte.

Les også: Altibox: - Ser ikke ut til at det blir noen TV 2-avtale

Hun forteller at en del av denne strategien er å ha en sterk tilstedeværelse i media gjennom hele iskremsesongen - det innebærer reklamering på TV 2.

- Som en norsk merkevare er vi opptatt av å ha norske mediehus som sterke samarbeidspartnere på kampanjene våre, det inkluderer også TV2-huset. Men TV er ikke vårt eneste dekningsmediet og vi mener at den miksen vi har skal sikre kampanjen totalt sett, sier Grøtte.

Hun forteller at denne mediemiksen gjør at de foreløpig ikke kommer til å gjøre endringer i kommunikasjonsstrategien, tross konflikten mellom TV 2 og Altibox.

- Vi har forhåpentligvis en lang og solfylt sommer foran oss og velger å ha is i magen, sier Grøtte.

Les også: TV-gigant landet TV 2-avtale uten krangling: - At det har vært så mange konflikter de siste årene overrasker meg

Coop: - Får større konsekvenser for TV 2 enn oss

Også Coop går mot en påskeuke hvor de håper kundene skal hamstre egg, påskelam og Kvikk lunsj. Markedsdirektør i Coop, Ingrid Amundsen, forteller at de følger konflikten mellom kamphanene Altibox og TV 2 tett slik at det ikke går utover salget av dagligvarer.

- Som en stor annonsør jobber vi langsiktig med TV 2 på årsbasis. Det vil si at vi uansett vil få levert GRP-ene vi har avtalt med TV 2. Samtidig følger vi selvfølgelig situasjonen og utviklingen, og sørger for at det ikke får kortsiktige konsekvenser for Coop, sier Amundsen.

Les også: Coop henter ny markedsdirektør fra Circle K - blir en av landets største reklamekjøpere

Hun virker imidlertid ikke bekymret for hva konflikten vil bety for Coop som annonsør. 

- Dersom situasjonen blir uløst, tror vi det heller vil få større konsekvenser for TV 2 enn oss som annonsør. De har allerede et presset varelager, sier Amundsen.

Markedsdirektøren forteller at de uansett føler seg godt skodd for å nå ut til kundene med påsketilbudene.

- Coop har handlingsrom og vi når ut til kundene og bygger dekning også i andre kanaler. Det samme gjelder for seerne. Dersom de ikke har tilgang til TV 2, så vil de flytte seg til andre TV-kanaler eller medier for nyheter og underholdning, sier Amundsen.

TV-strid rammer norske annonsører: - Uholdbar situasjon for mange