TV-gigant landet TV 2-avtale uten krangling: - At det har vært så mange konflikter de siste årene overrasker meg

Men Allente-sjefen peker på to forhold han mener er en fordel for satellitt-TV-distributøren.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Mens klokken tikker og fristen nærmer seg med stormskritt i konflikten mellom TV-og internettdistributøren Altibox og TV 2, kan toppsjefen i satellitt-TV-distributøren Allente, Jonas Gustafsson, lene seg tilbake vel vitende om at han var først ute med å lansere sin nye avtale med TV 2. Og det uten å ha vært én eneste dag i konflikt med det norske mediekonsernet. Den nye avtalen kom i stand i fjor vår.

- Hva var det Allente gjorde som de andre ikke gjør?

- Det blir feil av meg å spekulere i det, men jeg tror ikke dette bare handler om pris og kostnader. Det handler også om hvilke muligheter man har til å pakketere innholdet. Den pakkestrukturen som Allente har, passet ganske bra til det TV 2 hadde å tilby, sier Gustafsson.

For nøyaktig en uke siden kunne TV 2 overraske både markedet og Altibox med å fortelle at det «ikke lenger var grunnlag for en avtale», og det lenge før fristen med TV-distributøren løp ut. Altibox på sin side kalte det hele «et PR-utspill» og et ledd i forhandlingen om en ny avtale, men innser torsdag formiddag nederlaget. 

- Det har vært tøffe tak mellom TV 2 og Telia og Telenor og nå er man i en tilsvarende situasjon med Altibox. Overrasker det deg?

- Både ja og nei. Alle forhandlinger av denne typen er som en håndbak på slutten og det var også tøft da vi forhandlet om TV 2. Men at det har vært så mange konflikter de siste årene overrasker meg litt. Men det handler om mye penger, ulike pakketeringsløsninger og hvilke typer produkter man vil ha ut til kundene. Samtidig har det også vært en kraftig prisøkning på sport og da blir det krevende å finne gode løsninger, sier han.

Les også: Altibox: - Ser ikke ut til at det blir noen TV 2-avtale

- Vi er vant til å pakketere inn strømmetjenester

Jonas Gustafsson, som kom til selskapet fra Nordic Entertianment Group, mener Allente har hatt en annen fordel som de andre distributørene ikke sitter med, og det er partnerskapet selskapet har hatt med Nents strømmetjeneste Viaplay, som lenge har vært et fast tilbud til flesteparten av Allentes TV-kunder.

- Vi er vant til å pakketere inn strømmetjenester og vet hvordan vi skal gjøre det. Vi ser også de positive effektene av det og kan regne på det på en litt annen måte enn de andre distributørene, sier Allente-sjefen.

Og nettopp pakketeringen av strømmetjenester er noe av kimen til problemene mellom TV 2 og de andre distributørene etter det Kampanje har grunn til å tro. I motsetning til Allente har sverger både Telia, Telenor og Altibox til et såkalt poengsystem der kundene kan velge inn ulike kanaler og strømmetjenester på toppen av en mindre fast TV-pakke bestående av lineære TV-kanaler.

Allente på sin side har ikke dette poengsystemet.

- Nei, vi har ikke det og en del av svaret ligger nok der. Det tror jeg. Slik jeg forstår disse forhandlingene så virker det som om TV 2 ønsker seg en bred distribusjon og da vil man på en eller annen måte få sikret inntektene gjennom at distributørene kan tilby et fast volum og du inkluderes i den pakketeringen. Da får du som kanal en helt annen forutsigbarhet enn i et poengsystem. Men dette er mine spekulasjoner, men tror at vår pakkestruktur passet bedre til TV 2, sier han.

Les også: Altibox-eier om den tøffe TV 2-beskjeden: - Det er vanskelig å forstå

Ingen svarte skjermer:

For Allente-sjefen Jonas Gustafsson gikk forhandlingene med TV 2 i fjor langt mer smertefritt enn hva situasjonen var for konkurrentene Telia, Telenor og nå Altibox. - Jeg tror at vår pakkestruktur passet bedre til TV 2, sier han. Foto: Knut Kristian Hauger.

Har jobbet tett med Viaplay

Allente så dagens lys med sammenslåingen av de to satellitt-TV-plattformene Viasat og Canal Digital som var eid av henholdsvis Nent Group og Telenor. Etter fusjonen er Nent og Telenor likestilte eiere i den nye TV-distributøren og selskapet tilbyr i dag sitt TV-innhold i pakker som heter «Basic», «Standard», «Large» og «Premium». Fra og med «Standard» som koster 579 kroner i måned og oppover inkluderes både Viaplay og nå også TV 2 Play. Drøye halvparten av kundene til Allente ligger i denne pakken.

- Det var en forutsetning for hele denne fusjonen at Viaplay skulle få en bred distribusjon og det finnes mange oppsider her med tanke på marketing, sier Gustafsson.

- Hva er de positive effekten av å gjøre det på den måten?

- Vi ser at kundene blir mer fornøyde og mer lojale når de tar i bruk flere av produktene våre det være seg både de tradisjonelle lineære produktene og de abonnementsbaserte strømmetjenestene som Netflix, HBO Max eller TV 2 Play. Da blir de også værende lengre som kunder av Allente og det finansielle hjulet begynner å snurre, sier Gustafsson.

- Kan dukke opp muligheter for Allente

For TV 2 har Allente-modellen uansett en åpenbar oppside, noe som kom klart frem da TV 2 kunne fortelle om sine regnskapstall for 2021. TV 2-sjef Olav Sandnes kunne da fortelle at antallet kunder hadde vokst kraftig. TV 2 nærmer seg nå 800.000 kunder på sin strømmetjeneste som følge av et godt direktesalg, men også gjennom den nye samarbeidsavtalen med Allente.

- Vi opplever at det er stor interesse for TV 2 Play hos distributørene og det ser vi i alle de avtalene vi har gjort den senere tiden, sa TV 2-sjefen til Kampanje før Altibox-forhandlingene tilspisset seg.

Nå er det ventet tilsvarende løsninger fra både Telia og Telenor i tiden som kommer.

- TV 2 Play er et godt tillegg til globale aktører som Netflix. Her finner man en større bredde av innhold, på tvers av nyheter, sport, underholdning og serier, og man finner langt mer norsk innhold. Vi forventer å se vesentlige større tall i årene som kommer, sa Sandnes til Kampanje.

Les også:  TV 2 har for første gang større inntekter enn NRK – nærmer seg 800.000 strømmekunder

Som satellitt-TV-operatør jobber Allente i et marked som blir mindre og fallet i kunder var på nesten 70.000 kunder i Norden i fjor sammenlignet med slutten av 2020. Allente hadde ved utgangen av fjoråret så vidt over én million kunder. Gustafsson er ærlig på at kundene til satellitt-TV-plattformen kommer til å gå ned over tid.

- Skal vi være ærlig så kommer vår parabol-virksomhet til å minske. Vi kan ikke gjemme oss fra det. Det er et faktum at vi ikke kommer til å få flere parabolkunder. Men hvordan beholde dem lengre? Det er det som er det viktige fremover for oss og da handler det om å pakketere inn nye tjenester og nytt innhold, sier han.

- Merker dere noe på egne kundetall når konkurrentene ligger i en sånn konflikt?

- Det avhenger litt hvor lenge konflikten varer. Drar det ut i tid som det gjorde med Telenor merker vi mindre trykk på kundefrafallet fordi det er vanskelig for Telenor å drive med nysalg når de ikke har alt innholdet og tilsvarende får vi et mer unikt produkt, sier han.

- Håper du det ikke blir noen løsning mellom TV 2 og Altibox?

- Det kommer til å bli en løsning. Det tror jeg. Før eller senere. Men det sier jeg uten å ha noe innsyn i prosessen og hvor alvorlig konflikten er. Og hvis ikke vil det dukke opp muligheter for oss. Det kan vi ikke stikke under en stol, sier Gustafsson.

TV-gigant landet TV 2-avtale uten krangling: - At det har vært så mange konflikter de siste årene overrasker meg