Superligaen kan gi «katastrofale» følger for TV 2 og Nents rettigheter

- Champions League må kanskje legges ned dersom dette blir en realitet, sier NRKs sportskommentator Jan Petter Saltvedt.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi og Jacob Andersen

Natt til mandag kom nyheten som sjokkerte en hel fotballverden. Tolv av verdens største fotballklubber varslet at de vil danne sin egen superliga, kalt Super League. Klubber som Manchester United, Real Madrid og Barcelona vil ikke lenger konkurrere i Champions League, men i en lukket superliga hvor storklubbene er sikret plass uansett resultater.

Både nåværende og tidligere fotballspillere, kommentatorer og ikke minst fans har reagert med sjokk og sinne på nyheten.

- Initiativet vil ikke bare ødelegge europeisk toppfotball, men fotballpyramiden som helhet, skriver fotballjournalist Thore Haugstad for NRK og kaller nyheten en «tragedie».

Superligaen skaper også uroligheter for TV-husene som har lagt hundrevis av millioner på bordet for Champions League og Premier League-rettigheter.

På denne tiden i fjor sikret TV 2 seg rettighetene til Champions Legaue, kalt Mesterligaen på norsk. Kampanje skrev da at det er grunn til å tro at kanalen har bladd opp et sted mellom 300 og 600 millioner kroner i året for kremen av europeisk fotball. Når høsten kommer og TV 2 skal vise Mesterligaen eksklusivt kan det nå bli uten de største klubbene. 

- Det kan bli en interessant juridisk nøtt, om vi får en serie med juridiske søksmål fra rettighetshavere som opplever at de har betalt for noe annet enn det de får, sier VG-kommentator Leif Welhaven til Kampanje.

- Presset blir for stort

Superliga-planene har også møtt motstand fra flere politikere. Både Jonas Gahr Støre, Frankrikes president Emmanuel Macron og Storbritannia statsminister Boris Johnson har gått ut mot ligaen. Sistnevnte holder muligheten åpen til å blokkere forslaget gjennom lovgivning, ifølge The Guardian.  

VGs sportskommentator tror ikke superligaen vil bli noe av.

- Jeg tror presset blir for stort. Jeg tviler sterkt på om vi noen gang ser en superliga, sier Welhaven.

Det er ikke bare Champions League som står i fare for å miste sin verdi, hvis superligaen blir en realitet. NTB skriver at superliga-planene er fordømt av Uefa og fotballmyndighetene i klubbenes hjemland, som truer med å utestenge klubbene fra både nasjonale og internasjonale turneringer. 

Nent-gruppen slang milliarder av kroner på bordet i fjor for å sikre seg rettighetene til Premier League, verdens mest ettertraktede fotballiga. Nent har Premier League-rettighene i Norge, Sverige, Danmark og Finland fra 2022 til 2028, og prislappen kan ha vært over 20 milliarder kroner.

Welhaven sier det er dramatisk for Nent om storklubbene forsvinner fra Premier League.

- En Premier League uten toppklubbene er nesten ikke tenkelig, men skulle man i teorien havne der så er det kjempealvorlig for rettighetshaver og verdien av produktet, sier han.

Det har noen potensielle ringvirkninger som er helt vanvittige. Jan Petter Saltvedt, sportskommentator NRK

- Vil være en katastrofal devaluering

NRKs sportskommentator Jan Petter Saltvedt er spent på hvilke sanksjoner de europeiske og internasjonale fotballforbundene kan og er villige til å bruke for å stoppe dette.

- Hvis de er villige til å gå hele veien og suspendere Superliga-klubbene fra hjemlige serier, vil det være en devaluering av rettighetsverdiene av de nasjonale ligaene som er katastrofal, sier Saldtvedt til Kampanje.

Det er TV 2 som skal vise spansk fotball på sine kanaler til høsten. 

- La Liga-rettighetene uten Real Madrid og Barcelona er verdt én prosent av hva de ellers er verdt. Skulle jeg investert i noe nå, tror jeg det ville vært aksjer i juridisk bistand i konkurranserett, sier Saltvedt.

- Det kan bli noen rettslige runder her?

- På alle mulige måter. Champions League må kanskje legge ned dersom dette blir en realitet, og de har vel solgt rettigheter til 2028 allerede. Du kan i tillegg tenke deg tap i fremtidige rettigheter når man begynner å regne ut dette. Det er snakk om helt astronomiske summer. Det har noen potensielle ringvirkninger som er helt vanvittige.

Saldtvedt tror ikke dagens rettighetsavtaler har tatt høyde for en situasjon som vi ser nå.

- Jeg kjenner ikke detaljene i avtalene, men jeg kan ikke tenke meg at det er gode nok klausuler på situasjoner som dette når man tenker på avtaler i alle berørte land.

I motsetning til det amerikanske franchise-systemet innen sport, er europeisk fotball basert på opprykk og nedrykk og en forståelse om at fotball henger sammen fra bunn til topp. Peter Nørrelund, EVP & Chief Sports Officer i Nent

Nent: - Storklubbene rasler med sablene

Sjef for Nent-gruppens sportsrettigheter, Peter Nørrelund, sier det er en dans rundt Gullkalven omtrent hvert tredje år når inntektene fra Champions League og Europa League skal fordeles.

- Så dette er ikke første gang vi hører store klubber rasle med sablene om å etablere private ligaer, sier Nørrelund til Kampanje.

- Disse forhandlingene har gått til versjon 2.0 med kveldens kunngjøringer, men vi tror fortsatt så mye på fotballens system og sammenheng at dette prosjektet ikke vil få flyhøyde, fortsetter han.

Nent-gruppens rettighetssjef sier det er én tydelig forskjell på hvordan det amerikanske og europeiske ligasystemet fungerer.

- I motsetning til det amerikanske franchise-systemet innen sport, er europeisk fotball basert på opprykk og nedrykk og en forståelse om at fotball er koblet fra bunn til topp. Det er en sammenheng mellom grasrot og elite. Det er det fotballfans elsker, og det er dem som driver fotballens kommersielle verdi, sier Nørrelund.

Les også: TV 2 reagerer på «superliga»: - Et klart brudd på fotballens grunnleggende idé

- Fifa-generasjonen synes det er topp

På spørsmål om Premier League-produktet de har kjøpt er svekket hvis storklubbene forsvinner svarer Nørrelund følgende:

- Dette er hypotetiske spørsmål som vi vil ta opp dersom hypotesen mot vår forventning skulle vise seg å være en realitet.

- Vil dere i så fall vurdere rettslige skritt?

- Det er også litt for tidlig å starte den diskusjonen, svarer Nørrelund.

Rettighetssjefen vil heller ikke kommentere om det er aktuelt for Nent-gruppen å kjøpe TV-rettighetene til superligaen.

NRKs Jan Petter Saldtvedt tror interessen for superligaen kommer til å være der.

- Dette er de største lagene i den største sporten, og hukommelsen er pinlig kort når det kommer til hva vi egentlig mente om dette. Hvis spørsmålet er om man har lyst til å se disse dagene i helga, så kommer svaret til å være ja. Og meningsmålinger viser at særlig yngre brukere er mye mer positive til denne superligaen. Fifa-generasjonen synes dette er helt topp, sier Saldtvedt.

Tror på rettsdrama:

NRKs sportskommentator Jan Petter Saldtvedt. - Skulle jeg investert i noe nå, tror jeg det ville vært aksjer i juridisk bistand i konkurranserett, sier han. Foto: Privat

Superligaen kan gi «katastrofale» følger for TV 2 og Nents rettigheter