Opprettelsen av en ny europeisk superliga i fotball med seks engelske, tre spanske og tre italienske klubber ble bekreftet natt til mandag. Det har satt sinnene i kok hos fotballfans over hele Europa. 

Storklubbene Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United og Tottenham fra England, Atlético Madrid, Barcelona og Real Madrid fra Spania, Inter, Juventus og Milan fra Italia skal delta i den nye superligaen, som ser ut til å erstatte toppklubbenes potensielle deltagelse i Champions League.

I Norge deler TV 2 og Nent på Champions League-rettighetene i år, men fra og med høsten viser TV 2 turneringen eksklusivt. Hvis storklubbene får det som de vil, blir det en Champions League-høst uten deres deltagelse.

- Vår umiddelbare respons belager seg på en ryggmargsrefleks rundt det som kommer ut informasjon. Og jeg må si vi reagerer, som de fleste fotballelskere, negativt på den nyheten om en superliga som kun er forbeholdt Europas største og mektigste. Det fremstår som en usunn tanke, sier sportsredaktør Vegard Jansen Hagen i TV 2 til Kampanje. 

- Like usikre som alle andre
Jansen Hagen sier TV 2 ikke noe mer kunnskap eller informasjon om planene tilknyttet superligaen enn den jevne fotballtilhenger.

- Vi er like spent og like nysgjerrige som noen andre på hvordan dette vil utspille seg til slutt, sier Jansen Hagen.

Sportsredaktøren sier nyheten både skaper spenning og uro i TV 2.

- Det som er fotballen sin kjerne er følelser, fans og en mulighet for alle til å delta, og til å vinne. En lukket liga, som dette fremstår som, blir et klart brudd på fotballens grunnleggende idé og fotballens universelle folkelige appell. Det er grunnen til at vi umiddelbart reagerer negativt på det vi ser og hører i dag, fortsetter sportsredaktøren.

- Umulig å svare på
Hvis storklubbene får det som de vil og planene om en lukket superliga blir en realitet, kan TV 2 sitte på en Champions League-rettighet uten flere av verdens største fotballklubber.  

- Vil TV 2 vurdere rettslige skritt hvis storlagene er borte når dere overtar Champions League-rettighetene eksklusivt til høsten?

- Det er et stort og vanskelig og utvilsomt også uoversiktlig tema. Det vi kan si er at med de rettighetene vi har, så følger vi denne utviklingen med stor spenning. Per i dag har vi ikke annet valg enn å forholde oss til rettighetene vi har. Og vi er like usikre som alle andre på hvilke utslag enn superliga vil kunne gi, sier Jansen Hagen.

- Kan det være aktuelt for TV 2 å kjøpe TV-rettighetene til superligaen?

- Der vi står i dag så er det umulig å svare på. Som sportsredaktør kan jeg kun gi min «gut feeling» på de umiddelbare planene og den informasjonen som kommer ut, og det er at i likhet med de fleste andre som er glade i fotball, reagerer vi negativt på dette.