- Jeg er personlig misfornøyd med våren

Det har vært mange nedturer for TV 2s Trond Kvernstrøm denne sesongen. Er han fortsatt like motivert?

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

TV 2 har det tøft i seermarkedet i år og særlig hovedkanalen sliter med å krype nærmere målet kanalen har satt seg om 20 prosent markedsandel.

I første kvartal i år var markedsandelen på 16 prosent for TV 2s flaggskip - etter at kanalen har slitt både med å tekkes de unge seerne og få høye nok seertall på sine største underholdningskonsepter denne våren.

Kun 197.000 så søndagens program av «Robinsonekspedisjonen» og heller ikke førstegangsseingen av dramaserien «Det tredje øyet» ser ut til å treffe; med 194.000 på gårsdagens episode. Nysatsinger som «Jaget», «Meglerne» eller «Det er lov å være blid» ser heller ikke ut til å fenge seerne denne våren og TV 2s underholdningssjef er skuffet der han for anledningen har tatt plass i en oransje sofa i foajeen i NRKs Store Studio.

Les også: Nytt bunnivå for TV 2-søndag

Les også: Nedtur på nedtur for TV 2

- Våren er jeg personlig misfornøyd med. Jeg sa til Olav (Sandnes, TV 2s administrerende direktør, red. anm.) når vi gikk inn i våren i år, at vi kommer til å gjøre det hakket bedre enn i fjor. Det har vi ikke klart. Vi er akkurat på samme merke som i fjor vår. Det er vi i utgangspunktet ikke fornøyd med, sier Kvernstrøm.

Angripes fra to kanter
Kvernstrøm skiftet side fra tv-produksjonsjobben i Monster til jobben som programdirektør i TV 2, og hadde klare ambisjoner om å løfte seeingen på TV 2. Forventningene var svært høye til den tidligere Monster-gründeren og tv-produsenten med show som «Idol», «Skal vi danse» og «X-factor» på samvittigheten. Mange snakket om «Kvernstrøm-effekten» og at selveste Messias hadde kommet til kanalen, noe Kvernstrøm var raskt ute med avvise.

- Det er ingen Kvernstrøm-effekt og det er heller ingen Messias i TV 2, har TV 2-direktøren tidligere sagt til Kampanje.

Les også:  Svakeste TV 2-halvår på 20 år

Men Messias eller ikke, Kvernstrøm har uansett ikke lykkes med å få betalt for sitt fornyingsprosjekt av TV 2 og hovedkanalen kan ikke sies å være helt friskmeldt, selv om TV 2-gruppens samlede markedsandel i mars ble reddet av nisjekanalene. TV 2-andelen falt med 0,7 prosentpoeng til 15,3 prosent, men gruppen styrket seg med en samlet vekst på 0,6 prosent til 23,2 prosent.

Han sier noe av TV 2s utfordring på det lineære er at kanalen blir angrepet både fra NRK og fra de kommersielle konkurrentene Discovery og MTG.

- Vi havner litt «in the middle» i den konkurransen der og det er noe av utfordringen. Også er NRK veldig privilegerte og kan kjøre full maskin i januar, februar og mars, mens vi må ha en mer forsiktig start på året på grunn av reklamemarkedet. Vi slipper ut noe, men kan ikke slippe ut alt, sier TV 2-direktøren.

Han trekker særlig frem et NRK med vintersport og «Northug på ski» som tøff å matche og at allmennkringkasteren på Marienlyst i år har hatt den effekten TV 2 opplevde i 2014 med OL i Sotsji da kanalen «eide  seerne».

Vi kommer aldri til å ha ressurser til å møte et kommersielt NRK i januar februar og mars. Det er så godt som umulig. Trond Kvernstrøm

- Gleder oss stort til høsten
- Hvordan er motivasjonen foran høsten?

- Vi gleder oss stort til fotball-EM, til syklingen og til OL, også gleder vi oss enormt mye til høsten, sier Kvernstrøm.

Noe av det Kvernstrøm gleder seg mest til, er nysatsingen «The Stream» som han mener ikke er en satsing rettet spesielt mot ungdommen. Han kaller «The Stream» en underholdningssatsing selv om mye av oppbyggingen til programmet skjer digitalt og på nettet etter at det første introduksjonsprogrammet ble vist på tv tidligere i vår.

«The Stream» er et helt nytt og norskutviklet konsept fra Monster Format og TV 2, og som består av en musikkonkurranse der man sammen med tre plateselskaper og strømmetjenesten Spotify skal oppdage og skape nye artister. For første gang har TV 2 fått til å samle de tre plateselskapene er Universal Music, Sony Music og Warner Music.

- Det er en del nye ting med «The Stream». Vi har klart å samle de tre største internasjonale plateselskapene til å være med på dette og sammen med artistspekteret gjør det dette programmet mye bredere, sier Kvernstrøm, som var i Store Studio på Marienlyst for å snakke om det nye programmet på vårens Digitalforum, når Kampanje møter ham.

Tre millioner strømmer
Programmet har også klart å inkludere strømming og Spotify i det nye programmet. Deltakerne i «The Stream» skal nemlig laste opp sine bidrag på et nettsted hvor de 100 mest strømmede artistene går videre til en showcase for plateselskapene.

Nettsiden ble lansert 3. februar og per nå er allerede 1200 bidrag lastet opp, og en halv million mennesker har hørt tre millioner «strømmer». Så responsen må sies å være god med fortsatt én uke igjen før påmeldingsfristen går ut. 

Etter showcasene som også filmes for tv, vil Universal, Sony og Warner signere gjennom sine artistutviklere Espen Lind, Marion Ravn og Cato Sundberg fra Donkeyboy tre artister hver som de tar med seg inn i finalerundene. Der opptrer de signerte artistene live i hver sending, og låtene deres gis ut på Spotify hver uke og den som strømmes mest gjennom uka, leder finalerunden uka etter.

Kvernstrøm sier nyskapningen blir en stor satsing denne høsten på linje med programmer seerne kjenner som «The Voice», «Idol», «Skal vi danse» og «Norske Talenter» .

- Det skal ikke erstatte noen av disse programmene, men skal inn i den porteføljen. Programmet er en naturlig videreutvikling, sier han.

- Gleder seg til 2017: TV 2-direktør Trond Kvernstrøm sier han gleder seg både til høsten og 2017, men hva blir den største utfordringen neste år?  - Det er totalutviklingen. Bransjen er inne i en veldig fragmentert utvikling og der ligger utfordringen, sier Kvernstrøm. Foto: Eivor Eriksen. 

- Jeg er personlig misfornøyd med våren