I dag foreligger halvårstallene i det norske tv-markedet og de viser at TV 2-gruppens flaggskip har sin svakeste markedsandel på hele 20 år.  For etter seks måneder i år er TV 2 hovedkanalen nå nede i en markedsandel på 16,6 prosent.  

Dermed ble det ny bunnotering for TV 2 etter at hovedkanalen hadde 18,1 prosent i 2013. TV 2-direktør Trond Kvernstrøm innrømmer at det ikke er godt nok.

- Hvis vi får 16 prosent på hele året er jeg veldig misfornøyd, men det tror jeg ikke vi får, sier Kvernstrøm.

Trond Kvernstrøm kom til TV 2 i fjor og har snart hatt halvannet år i jobben. Forventningene har vært høye til den tidligere Monster-gründeren og tv-produsenten med show som «Idol», «Skal vi danse» og «X-factor» på samvittigheten og mange har sågar snakket om «Kvernstrøm-effekten».

- Føler du presset nå?

- Jeg har hørt om den Kvernstrøm-effekten og Trygve Rønningen brukte navnet Messias. Men det er ingen Kvernstrøm-effekt og det er ingen Messias i TV 2. Dette er første og fremst et lagsamarbeid og et samarbeid med alle programavdelingene i TV 2 både sport, nyheter og underholdning og det finnes heller ingen quick fix, sier Kvernstrøm.

Mål om 20 prosent
TV 2 har lenge hatt et mål om å ha 20 prosent markedsandel på hovedkanalen og Kvernstrøm sier det målet står seg fortsatt.

- Det er ikke noen hemmelighet at vi har en målsetning om 20 prosent markedsandel på hovedkanalen og vi har overhodet ikke gitt opp det, sier han.

Det er mange forklaringer på at markedsandelen har falt. TV 2-direktør Trond Kvernstrøm har tidligere snakket om at andelen nysatsinger har vært for stor denne våren i tillegg har TV 2 møtt tall fra fjoråret som har inneholdt både OL i Sotsji og fotball-VM fra Brasil. Også var det NRK da.

Les også: - Har for mange nye programmer

- Vi møtte et ekstremt sterkt NRK de første tre månedene i år, men kom oss på beina april, mai og juni.  Det blir viktig ikke å grave seg ned. Vi er ikke fornøyd med første halvår, men gleder oss allerede til høsten. Den ser lovende ut, sier han.

NRK vinner
Ser en markedsandelen for første halvår er det NRK som er den store vinneren. NRK1 har hatt et formidabelt halvår og har en markedsandel på 35 prosent. NRK-huset samlet har 43, 5 prosent.

- Hva er det NRK har som ikke TV 2 har hatt i høst?

- De har kjørt på de gode etablerte programmene sine også kom de med «Tungtvann» og sin «Farmen»-kopi som vi vet har vært en suksessoppskrift samtidig som vi eksperimenterte med i overkant mye nytt, sier Kvernstrøm.

TV 2-direktøren mener bildet over markedsandeler svinger kontinuerlig og minner om at det i fjor var NRK som «kjente på nedgangen»

- Ryktet sier at det henger lapper på veggen i Marienlyst der det står «Aldri mer høsten 2014». Det virker som de tømte alt av kuler og krutt i januar, februar og mars, sier han. 

- Ikke opptatt av rundetider
Men selv om TV 2 får juling av NRK er det også viktig å holde med den største, kommersielle konkurrenten TVNorge. Hovedkanalen til Discovery Norge har også falt, om enn mindre enn TV 2. TVNorge har etter første halvår på 7,2 prosent ifølge tallene fra TNS Gallup.

- Er det viktigere for deg å være dobbelt så stor som TVNorge enn ha 20 prosent markedsandel med hovedkanalen?

- TVNorge er bare en av mange konkurrenter TV 2 i dag møter, mens 20 prosent markedsandel er viktig for oss i forhold til tilbudet vårt til annonsørmarkedet. Da er det viktig med et godt produkt rundt hovedkanalen, sier han.

Kvernstrøm mener det flere ting å glede seg over etter første halvår selv om det har gått trått med hovedkanalen.

- Det som er viktig for TV 2 er totaliteten og ikke rundetider i det korte bilde. Det er derfor gledelig at vi i første halvår i år har all time high med Bliss, Zebra og Nyhetskanalen også at det går veldig bra med den nye Humorkanalen. Vi er seriøst i rute med nisjekanalene våre, TV 2.no gjør det fantastisk bra også bygger vi brukerinntekter. Det et er totaliteten av tilbudet vårt som er regnestykke, sier Kvernstrøm.

Tror TV 2 løfter seg
Hos mediebyrået Dentsu Aegis er tv-rådgiver Morten Wiberg av den oppfatning at «utviklingen til TV 2 ikke er heldig».

- Første halvåret i år er det dårligste noensinne og det er klart lavere enn forrige gang de var på det laveste. Dette er ikke heldig for hovedkanalen og de kan ikke være veldig fornøyd med dette, sier han.

- Klarer de å heve seg til høsten tror du?

- Jeg tror de hever seg til høsten. Både TV 2, TVNorge og TV3 legger frem sterke programskjemaer og jeg tror de klarer å løfte det totale tallet noe. Jeg vil tro TV 2 løfter snittet til 18 prosent, men det løpet som heter 20 prosent for hovedkanalen tror jeg kjørt, sier Wiberg.

- Tankekors

Reklamekjøper Morten Wiberg i Carat liker ikke at det er NRK som tar andelene i første halvår og kaller det et tankekors. Han tror TV 2 vil løfte seg til høsten