Norstat har på oppdrag fra Kampanje og Burson-Marsteller undersøkt hvordan velgerne egentlig oppfatter de norske partilederne. Som Kampanje skrev i går, scorer Erna Solberg høyere på alle positivt ladede egenskaper enn Jonas Gahr Støre, mens Ap-lederen scorer høyere på alle negativt ladede egenskaper. Nesten én fjerdedel mener Støre fremstår som «elitistisk», og det er nesten dobbelt så mange sammenlignet med Høyre-lederen.

Samtidig oppfattes Solberg som folkelig av dobbelt så mange som Støre.

Les mer: Erna knuser Jonas på folkelighet – slik oppfatter velgerne partilederne

Likevel – når Norstat spør hvilken partileder folk helst vil dra på telttur med, synes ikke oppfatningen av Støre som elitistisk å spille en stor rolle. 11 prosent oppgir at de ville tatt med seg Ap-lederen på telttur. Det gir Støre en andreplass som han deler med Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.

Ingen av dem kan imidlertid slå Frp-leder Siv Jensen (12 prosent), som med knapp margin er nordmenns førstevalg når naturen kaller.

Til sammenligning ville 7 prosent hatt med seg Erna Solberg på telttur.

- Siv er godt selskap
Også når Norstat spør hvem folk helst ville dratt til Syden med, er Jensen førstevalget med 16 prosent av stemmene. Her tar Erna Solberg andreplassen (11 prosent). Åtte prosent vil ha med seg Støre til Syden.

Politisk rådgiver for Siv Jensen, Julia Brännström Nordtug, mener nordmenn har gjort et godt valg av turkamerat.

- Det er hyggelig! Siv er en sprek og folkelig dame, og derfor godt selskap på en hyggelig sydentur. Siv trives også ute i frisk luft, så en telttur hadde nok Siv satt pris på. Å få teltet opp og ned hadde heller ikke bydd på noen problemer for Siv, sier politisk rådgiver for Siv Jensen, Julia Brännström Nordtug.

Miljøpartiet De Grønnes talsperson Rasmus Hansson må finne seg i å være den minst populære turkameraten. Kun tre prosent vil ha med seg Hansson på telttur og ingen vil dra på sydenferie med MDG-toppen.

Det har ikke lyktes Kampanje å få en kommentar fra MDG.

Saken fortsetter etter bildet.



Må bli hjemme: Rasmus Hansson kommer dårligst ut når Norstat spør folk om hvilken partileder de ville dratt på sydenferie med. Foto: Berit Roald/NTB Scanpix.

- Skal ha det litt gøy på ferie
Rektor ved Høyskolen Kristiania, Trond Blindheim, er ikke overrasket over at Frp-lederen gjør det skarpt på denne undersøkelsen.

- Det er blitt en myte at man treffer Frp-folk om bord på charterfly og på campingplasser. Frp parerer dette med at de er for folk flest, og folk flest reiser på sydentur og campingtur, sier Blindheim til Kampanje.

Han vil ikke avfeie funnene som ubetydelige for valget.

- Det er mye gøy sosiologi i dette. Det sier noe om folks assosiasjoner og fornemmelser. Først og fremst sier det noe om den folkelige karakteren hos politikerne. Det er ingen tvil om at Støre kan virke formell og byråkratisk i stilen, mens Erna Solberg ikke har så mye av det, og heller ikke Siv Jensen.

- Hvorfor tror du ikke MDG-lederen gjør det bedre?

- Det er vel omtrent der MDG havner på meningsmålingene også. For meg virker han litt frenetisk og fundamentalistisk, nærmest religiøst opptatt av klimapolitikk. Når vi skal på ferie skal vi ha det litt gøy også.

Les også: Flere så partitoppene krangle på TV 2

Vil stå i heisen med Erna
På spørsmål om hvem folk helst kunne tenke seg å stå fast i heisen med, svarer majoriteten Erna Solberg (19 prosent). Tre prosent færre kunne tenkt seg å stå fast med Jonas Gahr Støre.

- Det kan jeg godt tenke meg, Erna har en litt folkelig appell. Hun er jo den føste Høyre-lederen folk er på fornavn med, sier Blindheim.

På dette spørsmålet tar Jensen en tredjeplass.

- Jeg har jo stått i heisen med Erna noen ganger, og kan bekrefte at du ville fått en interessant heistur. Det ville vært en hyggelig tur med en blid person, og kanskje du også hadde blitt fortalt et eller annet som du ikke visste fra før, sier generalsekretær i Høyre, John-Ragnar Aarset, til Kampanje.

Søndag kårer Kampanjes jury årets valgkampvinner. Det er usikkert om de vil ta akkurat disse funnene med i vurderingen.

I går kveld kastet de terning på partilederne i valgkampens nest siste debatt. Det endte med seier til SV-leder Audun Lysbakken.

Les mer: Erna slår Jonas i TV 2-debatt: - Styrer unna kranglingen