Tidligere denne uken skrev Kampanje om en undersøkelse digitalbyrået Netlife Research gjorde om norske partiers nettsteder. Dommen var brutal - gjennomgående stryk hos samtlige partier.
Les også: Partiene stryker på nettet igjen
Byrået har i år fokusert på brukervennlighet. Informasjonskapsler, språkalternativer, prioritering på nettsiden og fylkes/lokalvalgsprofil har blitt evaluert, og ut fra en rekke kriterier har Netlife bedømmet de beste og verste partisidene på nett. Den gjennomgående kritikken ligger i at partiene tilsynelatende velger å ikke fokusere på lokalsaker og lokale kandidater på hjemmesidene - selv om det tross alt er det vi skal stemme over i september.
- Folk vet knapt at de stemmer på fylkeskandidater ved fylkestingvalget - som var for to år siden. Fortsatt ligger det masse fylkesting-politikk ute, men dette er et riksvalg hvor kandidatene blir valgt fylkesvis. Gjennomgående bryr ikke partiene seg om å formidle sine fylkes-rikssaker tydelig, mener rådgiver og markedssjef i Netlife Research, Anja Regine Schönhaug.
Les også: Derfor strøk partiene på nett også i 2015
Dag Terje Solvang er markeds- og kampanjesjef i Høyre, og mener arbeidet de gjør med lokalpolitikken fra egne nettsider er bra nok.
- Denne kritikken fra Netlife er jeg ikke enig i. På hoyre.no er det naturligvis ikke lokalpolitikk vi fokuserer på. Forsiden vår blir en inngangsportal til hovedsaker, et sted du finner temasider og hvor du lett finner frem til informasjon av mer generell art. Når det kommer til å dele innholdet fra de lokale sidene gjør vi det på flere plattformer, men med undersiden som landingsside, sier Solvang til Kampanje.
En av tre overholder ikke UU-forskrift
Samtidig har Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi) gjennomført en statusmåling på hvorvidt nettsidene til partiene på Stortinget er tilgjengelige for alle, basert på et utvalg krav fra forskrift om universell utforming av IKT-løsninger. Kun to av tre testresultater i statusmålingen fra mai samsvarer med minimumskravene i forskriften. Høyre hadde en samsvaringsprosent på 62.
- UU-målingen til Difi gjennomgår vi selvfølgelig. Det var en nyttig gjennomgang for oss og for miljøene vi jobber med, sier Solvang til Kampanje.
Heller ikke Fremskrittspartiet vil si seg enig i kritikken som kommer fra digitalbyrået. De fikk nest dårligst resultat i Difi-målingen med 52%, kun slått av Kristelig Folkeparti på 38%.
- For å vurdere hvordan fylkeslag prioriterer mellom lokale og nasjonale saker er det viktig å se alle plattformer samlet. Partiets lokale representanter og lag bruker eksempelvis sosiale medier som Facebook, mens andre fylkeslag er aktive på weben. Det viktigste med de lokale sidene på weben er kontaktinformasjon, sier markedssjef i Fremskrittspartiet, Helge Fossum, til Kampanje.
Saken fortsetter under bildet.
Helge Fossum er markedssjef i Fremskrittspartiet.
- Frem mot stortingsvalget vil kandidater og hovedsakene partiet går til valg på løftes frem. Vi jobber hele tiden med utvikling av våre sider, også frem mot valget. Jeg vil derfor anbefale alle å ta en ny titt på websidene våre i løpet av de nærmeste ukene, sier Fossum.
Partiet ble også kritisert for å ha brukt bilder av Siv Jensen på lokallagssider. Der bør lokale kandidater være representert, mener Netlife Research.
- At flere fylkes- og lokallag ikke har byttet lokalt toppbanner på sine sider betyr vel bare at de synes det er fint med et stort bilde av partilederen, sier Fossum.
Kampanje har ikke lykkes i å komme i kontakt med Venstre eller Krf.
Les også: Byr på høyre-vridd humor på Instagram - Erna får gjennomgå av sine egne
Kommentér