Navn: Hans-Petter Nygård-Hansen

Alder: 44 år

Stilling: Nerd i eget selskap (kommunikasjonsrådgiver).

Aktuell: Har engasjert seg i DAB-debatten i år - som iherdig motstander.

- Hva gjør du hvis du får en DAB-radio til jul?

- Ha, ha, ha. Jeg har faktisk to DAB-radioer. En som kom med bilen min, og en som jeg fikk for et foredrag jeg holdt for et par år tilbake. Får jeg en DAB-radio til jul, skal jeg selvsagt takke pent for den. Og så selge den etterpå på Letgo.no. Den står nok ikke på ønskelisten min i år.

- Hva spiser og drikker du julaften?

- I år skal vi feire jul med familien min i Sandefjord, så da blir det ribbe på juleaften. Men det blir nok et par julemiddager med pinnekjøtt. Til ribba skal du nok ikke se bort ifra at det blir både litt juleøl, rødvin, sprudlevann og selvsagt en jule-akevitt eller to.  

- Hvis du skal oppsummere medie- og kommunikasjonsåret 2016 med et ord eller en setning, hva sier du da?

- Medie- og kommunikasjonsåret har vært preget av nedskjæringer, sluttpakker, falske nyheter, Facebook-sutring, annonseblokkering, manglende innovasjon og generelt mye kaos. Og jeg frykter dessverre at 2017 blir enda tøffere.

- Hva slags lærdom kan vi trekke av Kristoffer Joners Facebook-stunt for NOAS?

- At gode kampanjer fortsatt fungerer, og at mediene fortsatt logrer når de ser klikk-saker i horisonten. Mens Kristoffer Joner mest av alt tok et oppgjør med den polariserende og ekskluderende retorikken til vår innvandringsminister, brukte de redigerte mediene mesteparten av tiden til å fokusere på reklamebyrået Anorak. Rett og slett trist.

- Gleder eller gruer du deg til at Donald Trump blir president i USA?

- Jeg gruer meg. Det eneste som er sikkert, er at ingenting er sikkert med Donald Trump. Jeg frykter for de redigerte mediene, teknologiselskapene, nettnøytraliteten og personvernet. Trump er personifiseringen av en kaldere, mer isolert og ekskluderende samfunnsutvikling.

- Hvem er Medie-Norges tre mektigste personer - i rangert rekkefølge?

- Med de mektigste tenker jeg på de personene som har størst påvirkning på Medie-Norge, og skal jeg nevne tre, så blir ingen av de norske. Jeg tok meg friheten til å trekke frem fem, og ikke bare tre, og samtlige er menn fra store amerikanske teknologiselskaper. Mark Zuckerberg, Sundar Pichai, Reed Hastings, Tim Cook og Jeff Bezos.

- Bildesensur og falske nyheter. Bør Facebook ta et større redaktøransvar?

- Norske redaktører bør først og fremst ta et større redaktøransvar. Feie mer for egen dør, og ikke så mye utenfor Facebook. Facebook er det beste som har skjedd ytringsfriheten. Aldri før i menneskets historie har så mange mennesker fått muligheten til å kommunisere med hverandre. Facebook har åpenbart noen utfordringer, men jeg synes de er veldig gode på å endre seg. De innoverer og fornyer seg i et tempo som svært få andre selskaper kan vise til. Redaktører i de redigerte mediene burde bli like gode på å utvikle som de er på å klage.

- Uber eller taxi hjem fra julebordet?

- Ingen av delene. Så lenge trikken går, foretrekker jeg å «kjøre» kollektivt. Må jeg ta taxi, blir det med Oslo Taxi.

- Brukerbetaling, annonser eller statsstøtte. Hva blir viktigst for mediene fremover?

- Brukerbetaling blir det viktigste av disse tre. Men mest av alt må mediene forstå at inntektene fremover vil være svært fragmentert. Og at de må innovere for å skape nye inntektskilder. Jeg frykter derimot at de kommer til å satse på statsstøtte, som vil være en bjørnetjeneste for mediene.

- Hvem i bransjen synes du fortjener en ekstra oppmerksomhet før jul?

- Jeg synes Erlend Schei i Bouvet fortjener en stor klem for NerdAid-initiativet han har kjørt nå for sjette gang. Mens vi svir av milliarder av kroner på julegaver vi ikke trenger, lever medmennesker under grusomme forhold i Syria og Aleppo. Erlend har som mål å samle inn én million kroner for at Røde Kors skal kunne klare å hjelpe mennesker i Syria med mat, medisin og et glimt av håp for hundretusener av mennesker som kjemper for å overleve.