Det var nok få som ikke fikk med seg Justin Biebers snarvisitt til Oslo i anledning Senkveld-opptreden og intimkonsert for et knippe utvalgte fans i oktober. På konserten, som ble avbrutt etter kun én sang, var det i underkant av 1000 personer som hadde vunnet billetter eller fått annen invitasjon.

Les mer herBieber viste TV 2 ryggen

Flere selskaper hadde i forkant av konserten brukt store summer for å sikre seg billetter som skulle loddes ut til fans eller kunder.

I oktober gjestet også artisten The Weeknd Oslo for å opptre for et utvalg pressefolk og fans på Vulkan Arena. Også til denne konserten måtte man ha invitasjon eller ha vunnet billetter. Denne uken kommer rapperen G-Eazy til Oslo for første gang. Også han ønsker å fremføre en intimkonsert for spesielt inviterte. 

Kim Thorvaldsen, partner i Klang, mener stadig flere artister gjennomfører «eksklusive konserter» for å øke PR-verdien av korte Oslo-besøk.

- Der man før kanskje nøyde seg med å svippe innom landet for å prate med Skavlan i 30 minutter før man reiste videre, ser man at flere og flere artister som ønsker å sette opp mindre konserter for å øke PR-verdien av Norges-besøket. Når man ser på dekningen som The Weeknd og Justin Bieber har fått i løpet av oktober, så ville man snakket ganske høye budsjetter hvis man hadde tenkt tradisjonell markedsføring.

Kim Thorvaldsen i Klang jobber med å koble merkevarer og artister.

- «Alle» snakker om konserten
- Når man avholder konkurranser for å vinne billetter til eksklusive eventer, fører dette til massiv oppmerksomhet rundt artisten før han, hun eller de i det hele tatt kommer til landet. Man skal heller ikke undervurdere spredningsverdien i sosiale medier fra de som faktisk vinner inngang. Målgruppen elsker jo å vise at de opplever kule, enestående ting gjennom Instagram og Snapchat, sier han.

Thorvaldsen mener at det fra et fanperspektiv er enda mer stas å få oppleve noe kun et fåtall andre får oppleve.

- Slike eventer også et supplement til tradisjonell turnévirksomhet, så det er jo ikke slik at The Weeknd dropper å fylle Oslo Spektrum fordi han kun vil spille for et fåtall i Vulkan Arena. Han vil derimot garantert ha en økt sannsynlighet for å fylle nettopp Spektrum når han skal ut å turnere, fordi «alle» snakker om hvor bra intimkonserten hans var.

Å avholde mindre konserter for et utvalgt publikum er en god ting, mener Thorvaldsen. Årsaken er at konsertene er supplementer til planlagte konserter for fansen.

- Fansen får en ekstra mulighet til å oppleve noe unikt, og artisten bygger større kjennskap i markedet sitt. På en annen side, så ser man jo tydelig på Justin Bieber-caset at dette er kunstnere som har sine gode og dårlige dager. I dette tilfellet gikk det ut over fansen, og da kan man snakke om at det ikke er så god PR for artisten.

Han legger til:

- Vi må ikke glemme at Justin Bieber også gjorde mye bra for fansen med skolebesøk, meet-and-greets og så videre før han flippet ut av vann på scenekanten. Han er jo en artist det er lett å «angripe» i etterkant, men jeg har også sett kredrockere true publikum med juling og avslutte konserten fordi de de hadde omgangssyke før de gikk på scenen. Alle kan ha en dårlig dag på jobben, men det blir litt tydeligere når idoler har det.

Hadde en dårlig dag på jobb: Justin Bieber avsluttet konserten han holdt for 1000 fans i Oslo etter bare én sang. Foto: Scanpix

Les mer her: DNB: Fikk oppleve ekte rock-and-roll-drama

- Funker denne løsningen best for store eller små artister?

- Det er klart at større artister vil få en mer effekt av eksklusivitetsaspektet. Jo større artist, jo mer PR, jo mer etterspørsel og jo mer «se-på-meg-hva-jeg-skal»delinger i sosiale medier. Men som jeg har nevnt tidligere, så er det klart at relativt ukjente artister som gjennomfører god promotering har en større sjans for å selge billetter når de kommer tilbake til Oslo på sin tradisjonelle turné.

- Handler om møtet mellom artist og fans
Christine Dancke, DJ og programleder på P3, delte i sitt radioprogram Christine ut billetter til The Weeknd-fans i forbindelse med hans opptreden på Vulkan Arena i oktober.

Hun mener artister som avholder små konserter det er vanskelig å få billetter til oppnår enorm promoeffekt.

- Er artistene store nok, sånn som Bieber og The Weeknd, oppnår de enorm promoeffekt i kraft av at "alle" vil ha billetter og "alle" vil lage konkurranse på billettene. Det oppleves svært eksklusivt for publikum som selvsagt deler med alle hvor heldige de er som fikk plass på det lukkende arrangementet. Dersom mindre kjente artister gjør dette er jeg redd det ikke hadde vært særlig effektivt i så måte.

- Er det positivt eller negativt for artistens merkevare?

- All presse er vel bra presse? Men personlig forstår jeg ikke hvorfor de gjør det. Konserter bør handle om møtet mellom artist og fans, og jeg skjønner ikke hvorfor en artist reiser land og strand for å spille for 50/50 fans og bransjefolk. 

- Hvorfor tror du artister som Justin Bieber og The Weeknd velger den løsningen? 

- Slik at mediefolk som har fått invitasjon skal føle seg spesielle og dekke konserten? Jeg aner ikke hvorfor de velger denne løsningen. Det kan også skyldes at det foreligger planer i fremtiden som medfører at det ikke passer med en stor konsert i Norge akkurat nå. Det være seg festivaler til sommeren eller store konsertplaner.