Ifølge Plan utsettes mer enn 300.000 jenter for trakassering, vold og overgrep i tilknytning til skolen hver dag. Overgrepene foregår ofte i det skjulte, og overgriperne blir sjelden straffet. Dette ønsker Plan å få frem gjennom en omfattende nettkampanje som ble lansert på søndag.

Kampanjen er laget i samarbeid med byrået Trigger, som også stod bak kjempesuksessen «Stopp bryllupet», og i løpet av 24 timer vil Plan oversvømme internettet med fire bilder i sekunder nå de går på lufta med kampanjen som har fått navnet «Min lov».

- Vi tar i bruk alle tilgjengelige digitale kanaler og sterke bilder for å få folk til å reagere og engasjere seg. Internett har gitt oss en unik mulighet til å synliggjøre omfanget av vold og overgrep mot skolejenter. Ambisjonen er å mobilisere flere enn 300.000 mennesker som vedtar «Min lov» hver eneste dag i aksjonsperioden som avsluttes på FNs internasjonale jentedag 11. oktober, sier generalsekretær Kjell Erik Øie i Plan International Norge.

Bildene viser overgrep mot jenter som går på skolen. Poenget med den hyppige bildepubliseringen er å demonstrere overgrepene som gjennomføres i løpet av et døgn i sanntid.

Her er videoen: 

Ble kastet ut av Tinder
For å illustrere hva som foregår i det skjulte har Plan tatt arrangerte bilder gjennom overvåkningskameraer. Bildene blir spredt gjennom alle typer tradisjonelle og nye mediekanaler som Facebook, Instagram, Snapchat, Buzzfeed, Tripadvisor, Tinder, blogger og nettaviser.

- Hva har dere gjort på Tinder, for eksempel?

- På Tinder har vi skapt en profil av en tilsynelatende normal jente, men hvor man på bilde nummer to ser at jenta er utsatt for vold, og på bilde nummer tre får budskapet om jenter som blir utsatt for overgrep i skolen. Å drive kampanje på Tinder kan virke provoserende for noen, men det handler i bunn og grunn om å åpne øynene til folk, og vise at det ofte kan ligge mer bak en «vakker fasade», sier Siv Meisingseth, kommunikasjonssjef i Plan Norge.

Hun utdyper:

- Vi har blitt kastet ut av Tinder etter å ha blitt rapportert en del ganger, men det kommer ikke som noe overraskelse. Folk blir litt irritert av «reklame» på slike kanaler. Men vi fikk matchet med 700 før det skjedde, og fikk noen gode tilbakemeldinger fra gutter som syntes det var en bra sak.

I går skrev Dagbladet at Plan også har blitt kastet ut av Facebook på grunn av de sterke bildene i videoen. 

Bruker spill for å nå unge
I tillegg til å ta i bruk utradisjonelle kanaler som Tinder og Tripadvisor, bruker Plan Minecraft til å spre årets kampanjen. Minecraft er et populært spill hvor man alene eller sammen med andre kan bygge og rive ned konstruksjoner av kuber i en 3D-verden.

- Kampanjen på Minecraft har faktisk tatt litt av. Om du går inn på Minecraft og ser på «Min lov» så vil du se at det er over 30.000 videoer.

I tillegg til å spre kampanjen gjennom diverse mediekanaler har Plan alliert seg med et stort ambassadørkorps av kjendiser og bloggere. Disse skal hjelpe med å spre kampanjen gratis.

- Alle som deler kampanjen, gjør det frivillig. Vi har opplevd en stor entusiasme for å dele, sier Meisingseth.

Plans siste kampanje, «Stopp bryllupet», fikk stor oppmerksomhet og ble rost av blant annet Hollywood-skuespiller Ashton Kutcher.

- Regner dere med at denne kampanjen vil få like stor oppmerksomhet som stoppbryllup-kampanjen?

- Det kan man aldri forutse. Stoppbryllup var en kjempesuksess, og selvfølgelig vil vi følge opp denne suksessen, men det viktigste for oss er å få fokus på temaet som er vold mot jenter i skolen.