For på søndag morgen fikk partileder Knut Arild Hareide prisen som viser at Kristelig Folkeparti (KrF) er det partiet som har gjennomført den beste valgkampen i årets kommunevalg. 

- Vi er et parti uten rike onkler eller fagforeninger som spytter inn penger i partikassen, derfor er dette veldig hyggelig, sier Hareide til Kampanje.

Han mener det er det brennende engasjementet for Syria-saken og motstanden mot søndagsåpne butikker, som forklarer seieren i Kampanjes valgkampkåring.  

- En av grunnene til at vi har kommunisert godt er Syria–saken og situasjonen rundt flyktningene. Det er et tema der vi har et sterkt engasjement og da blir kommunikasjonen veldig ekte, sier Hareide dagen før valget.

KrF-lederen trekker også frem motstanden rundt søndagsåpne butikker som et annet eksempel.

- Du trenger ikke retorikk-kurs for å snakke om de sakene. Dette er verdispørsmål der KrF kommuniserer godt, sier KrF-lederen.

I begrunnelsen til Kampanjes valgkampjury, som har vært ledet av Terje Svabø, heter det blant annet at KrF får prisen fordi partiet «har fremstått som det mest tydelige og konsekvente partiet i dette spørsmålet og truffet tidsånden med det som etter hvert ble en verdiorientert valgkamp».

Les også: Her er valgkampens vinner

- Siv-replikken kom der og da
Selv har Knut Arild Hareide fått mye positiv omtale under valgkampen og han har flere ganger fått toppscore etter de store, direktesendte partilederdebattene. Juryen til Kampanje mener videre at «partilederen har klart å begeistre med sine one-liners i de store partilederdebattene og har i løpet av valgkampen bydd på sjarm og humør og hatt glimt i øyet».

Hareide sier han «opplever at folk synes han kommuniserer enkelt og forståelig» og at han trives best når han kan være seg selv i de store partilederdebattene.

- Kan du nå avsløre om one-linere som «Du og jeg Siv har gjort mye som ikke er så klokt sammen» og «eiendomsskatten har gjenoppstått fra de døde» er tenkt ut på forhånd eller kommer der og da?

- Det er litt varierende. Den med Siv kom der og da, selv om jeg hadde tenkt å si noe om at plastposeavgiften var et eksempel på noe vi hadde lagt bort og at vi dermed kunne legge bort søndagsåpne butikker også, sier Hareide som innrømmer at han av og til lar seg rive med i debattene og blir «spontan» til egne kommunikasjonsrådgiveres fortvilelse.  

- Det hender de blir litt nervøse, sier han.

Delte ut prisen:

Juryleder i Kampanjes valgkampjury, Terje Svabø, kunne dele ut diplomet til Knut Arild Hareide utenfor TV 2s nyhetsstudio søndag morgen.

- Utfordringer med det digitale
KrF er ikke det partiet med det største valgkampbudsjettet. Det mener han rammer de mindre partiene på en tid der mer og mer penger pøses inn i nye digitale kanaler som Facebook, Twitter og Snapchat. Arbeiderpartiet bruker i dag tre fjerdedeler av budsjettet på digitale kanaler.

- Det er en endring i tråd med medieutviklingen. En papirannonse er vel og bra, men du mister den viktige delingseffekten. Det beste viset å kommunisere er når medlemmene våre kan dele innholdet. Sosiale medier gjør at barrierene for å dele er blitt litt lavere. Samtidig gjør utviklingen med stadig flere plattformer digitalt, det enda mer fordelaktig å være stor. Det har vært en av hovedutfordringene i årets valgkamp, sier han.

- Hvordan stiller du deg til politisk reklame på tv som nå også Ap tar til orde for?

- Vi er skeptiske til det. Det vil gi de store aktørene og de med de største budsjettene en fordel, sier han.

Selv om han mener det blir vanskeligere og vanskeligere å skille hva som er tv og hva som er nett, er Hareide derfor fortsatt skeptisk til å åpne opp for politisk tv-reklame.

- Mye av annonsekronene i dag går til utenlandske aktører som Google og Facebook. Er du bekymret for norske medier?

- KrFs gjennomslag for nullmoms er et viktig grep for å styrke mediemangfoldet og mangfoldet er noe vi ikke kan ta som noen selvfølge. Kvalitetsjournalistikk og mangfold er viktig for vårt demokrati samtidig som Google og Facebook tar mer og mer annonsekroner uten at de betyr så mye dette. Her må vi følge med på utviklingen med årvåkenhet, sier den nybakte prisvinneren av Kampanjes valgkampkåring.