Onsdag er det klart for Arendalsuken, som har blitt en av årets viktigste møteplasser for kommunikasjonsbransjen og den politiske sfære. I år markerer også Arendalsuken den offisielle starten på høstens kommunevalgkamp, komplett med valgets første tv-sendte partilederdebatt.

Det gjør Arendal til et naturlig sted å være for landets største PR-byråer. For flere av dem er dette også det første året der de står for egne arrangementer under uken. Geelmuyden.Kiese tar over restauranten Symposium fra lørdag til mandag. Dit kommer blant andre Kåre Willoch, Oddvar Stenstrøm og Hans Olav Lahlum for å lede debatter og holde foredrag.

Det er første gang byrået stiller med eget program på Arendalsuka.

- Vi har sett at Arendalsuka har kommet for å bli, sier rådgiver Øyvind Olufsen i Geelmuyden-Kiese til Kampanje.

Bittert oppgjør
Årets utgave av Arendalsuken er den første siden oppstarten i 2012 uten en offisiell kobling til PR-byrået First House. Det var First House-gründer Per Høiby som sammen med Kai Krüger Henriksen kokte sammen ideen om et norsk svar på svenske Almedalsveckan med lokasjon i Arendal, og inntil høsten 2014 satt styreleder i First House, Leif Monsen, i programkomiteen. Forholdet mellom First House og fylkesmann Øystein Djupedal, som leder programkomiteen, skar seg som kjent i fjor.

Les også: Bygger norsk politikeruke

Olufsen avviser at det er grunnen til at Geelmuyden.Kiese tråkker på gassen i år.

- Vi ser at Arendalsuka har klart å etablere seg som den politiske uken i Norge og synes det er utrolig gøy at man har klart å få en tradisjon som man har hatt i Sverige og Danmark lenge. Vi har mange kunder som ønsker å arrangere egne debatter og foredrag, som vi hjelper dem med. Det som er fint i Arendal er at alt er åpent. Det ligger vårt hjerte veldig nært, sier han.

- Ingen sammenheng
Også Gambit Hill+Knowlton stiller i år for første gang med egne arrangementer. Sammen med Washingtonseminaren skal byrået lose deltakerne gjennom det forestående amerikanske presidentvalget, og hvilken rolle sosiale medier vil spille i det norske kommunevalget.

- Det har en sammenheng med at det er valg i år og at Arendalsuka er blitt en viktig møteplass. Som nettverk har vi gjort mye i Almedalsveckan, og vi har sett på erfaringene derfra, sier leder for samfunnsavdelingen, Jan Ottesen, i Gambit Hill+Knowlton til Kampanje.

- Har det en sammenheng med at First House ikke lengre står bak arrangementet?

- Nei, det har det ikke.

- Relevant møteplass
Burson-Marsteller sender seks av sine ansatte til Arendal, men står ikke som avsender på noen av programpostene.

- Vi mener det er en veldig relevant møteplass, men den formen vi har funnet mest relevant er å være godt representert, men ikke med egne arrangementer. Vi føler vi får vel så mye utbytte av det, sier viseadministrerende direktør Per Anders Muri.

- Har det blitt en mer attraktiv arena uten First House?

- Det har jeg ingen kommentar til.

First House kommer også
Selv om First House har gjennomgått et svært offentlig brudd med Arendalsuka, skygger heller ikke administrerende direktør Per Høiby og hans First House-kollegaer banen. Seks av hans ansatte ankommer Arendal denne uken. I tillegg står First House i år bak ett eget arrangement.

- Arendalsuka er en viktig arena for politikk og samfunns- og næringsliv. Sånn sett er det viktig også for First House, sier Høiby til Kampanje.

Han mener lite har endret seg på et år.

- Vi har hatt en mann fra oss i programkomiteen. Utover det har vi hatt tilstedeværelse på lik linje med andre byråer og deltakere på uka, sier han.