Twitter sliter ikke bare på børsen der aksjen tok et stupdykk på 20 prosent etter selskapet la frem sine nyeste regnskapstall. Selskapet sliter også med omdømmet og brukernes oppfatning av mikrobloggingstjenesten.

Les også: Twitter-lekkasje ga børsras

Ledelsen i Twitter er av samme oppfatning. Nylig varslet de en innstramning i forhold til dem som misbruker mediet og trakasserer andre brukere. De vil sikre seg at brukere ikke tier fordi de blir engstelige for å ytre seg i kjølvannet av hets og hatmeldinger.

- Det siste halve året er det skjedd en kraftig forverring når det gjelder språkbruk og retorikk på Twitter. Tjenesten har dessverre blitt et sted for veldig mye edder og galle, sier Hans-Petter Nygård-Hansen. 

Han er en aktiv blogger og foredragsholder, men kanskje først og fremst kjent som @hpnhansen. Han er kåret til en av landets ledende stemmer innen 140-tegnmediet og siden starten i september 2009 har den tidligere IT- og kommunikasjonsrådgiveren liret av seg 26.600 tweets og fått 12.100 følgere.

Twitter-trakassering
Den seneste tiden har han imidlertid blitt bekymret for Twitters fremtid, som følge av den økende trakasseringen, mobbingen og hatpraten som forekommer.

Nygård-Hansen mener det «finnes to typer negative miljøer».

- I det ene bruker man alter ego, det vil si anonyme navn og bilder som gjør at vedkommende ikke kan identifiseres. Denne grupperingen slenger dritt til hverandre, om alt og alle. Den samme grupperingen samler seg også ofte når de vil ta profilerte twitrere eller kjente offentlige personer. I økende grad rekrutterer de flere til å delta på trakasseringen, sier Nygård-Hansen.

Konsekvensene blir ofte at de som kunne bidratt konstruktivt til en dialog eller debatt, forblir passive, mener han.

- De positive stemmene ønsker ikke å hekte seg på for å prøve å styre diskusjonen i en konstruktiv retning. De orker ikke og vil naturlig nok ikke utsette seg selv for all faenskapen som kan dukke opp. Hekter de seg på, forsterkes dessuten rekkevidden av twittermeldingene. Det negative spres kjappere og bredere.

Nygård-Hansen har også tidligere engasjert seg i debatten om anonyme twitrere, og senest i mars fikk han kritikk for å ha avslørt identiteten til bloggeren bak «Sosiale Medier Eliten».

Les mer: - Har sovet godt om natta

Hyperaktiv tweeter:

Hans-Petter Nygård-Hansen nærmer seg 27.000 twitter-meldinger med stormskritt. Han håper Twitter klarer å stagge de mest kritiske kommentatorene.

- Elendig håndtering
Twitter Inc snakker nå om å begrense rekkevidden på tweets som misbruker mediet. De vil stenge kontoer i perioder som følge av overtramp og ruste opp moderatorstaben som registrerer rapportene om misbruk (såkalt flagging), for å sørge for kjappere reaksjoner og sanksjoner.

Twitter-sjef Dick Costolo har selv engasjert seg i dette arbeidet, etter flere grove overtramp. Blant annet mottok datteren til Hollywood-stjernen Robin Williams fornærmende meldinger etter farens selvmord. Costolo innrømmet senest i februar i år at de har vært elendige til å håndtere misbruket.

En annen Twitter-sjef publiserte i forrige uke en kronikk i Washington Post hvor hun innrømmet at åpne diskusjoner og ytringsfrihet ikke er mye verdt hvis folk er engstelige for å delta. Men hva er egentlig mobbing og trakassering i Twitter-sammenheng? Nygård-Hansen mener det dreier seg om mobbing hvis mange ulike Twitter-brukere gjør én ting kun én gang mot den samme personen. Den klassiske mobbedefinisjonen innebærer diverse gjentakelser, men summen av hver enkelt handling fra mange mennesker samlet oppleves også som mobbing.

- Jeg har begynt å blokkere enkelte brukere, men det har også vist seg å være problematisk til tider. Den du blokkerer blir informert om dette, og det vil i mange tilfeller forsterke og ikke minst motivere vedkommende som har blitt blokkert til å skrive enda flere og mer negative tweets. I mange tilfeller har jeg opplevd at det å blokkere én, vil føre til at du vil måtte blokkere mange andre, forklarer han.

En vei ut kan være å skjule de destruktive Twitter-brukerne.

- Uansett blokkering eller skjuling er min erfaring at det ikke er en løsning å gå i debatt med folk som utelukkende er på jakt etter lage kvalm. Du vil sjelden eller aldri oppnå noe som helst, annet enn å helle mer bensin på bålet og samtidig rekruttere nye, destruktive stemmer. Disse brukerne har som oftest langt større utholdenhet enn deg selv og fremstår ganske så godt organisert, mener Hans-Petter Nygård-Hansen.

Ansvar og flagging
Rådgiver hos Netlife Research, Ida Aalen, tror ikke omfanget av misbruket er veldig stort, men at det uansett er viktig å gjøre noe med.

- Det er nok ikke så mange som rammes av trakassering. Men for dem det gjelder, kan det oppleves veldig belastende. Særlig om det sprer seg, og man får tusenvis av kommentarer. Det er nødvendig å ha et system for at folk skal ha en god opplevelse på Twitter. Men det er viktig at selskapet har nok folk til å betjene flaggingen, slik at systemet ikke kan misbrukes til å sensurere dem man er uenige med, sier hun til Kampanje.

Hun viser til at alle de sosiale mediene i dag har innebygde verktøy for flagging som skal varsle misbruk.

- Etter hvert som de vokser seg større, blir også systemene gjerne mer finmaskede og nyanserte. «Dette er støtende» oppsummerer ikke alt. Problemet er at selv om de enkelte tjenestene har policies, er det ganske uklart akkurat hvordan avgjørelsene foretas. Noe blir sensurert, mens andre slipper unna, sier Ida Aalen

- Ett klassisk eksempel er jo hvordan Instagram er full av jenter i bare trusa - mens overvektige jenter i bare trusa oftere har opplevd å få sitt innhold sensurert fordi det er «støtende». Samtidig er det jo en nødvendighet å ha flaggemekanismer og retningslinjer, blant annet for at aktørene ikke skal bli holdt juridisk ansvarlig for trakassering som skjer gjennom deres plattform, sier hun.

Viktig å ta tak i:

- Det er nødvendig å ha et system for at folk skal ha en god opplevelse på Twitter, sier rådgiver i Netlife Research, Ida Aalen.

- Mobberne mobiliserer
Tilbake til Nygård-Hansen. Han er positiv til den skjerpede policyen fra Twitter Inc., men vil gjerne se den i praksis før han uttaler seg mer om den. I mellomtiden appellerer han til hver enkelt bruker om å oppføre seg:

- Alle må et ansvar for hva de ytrer. Det du skriver er offentlig, vi har alle et slags redaktøransvar. Det er slett ikke alle som er dette bevisst.

Han mener at mobberne mobiliserer og forteller om hemmelige Facebook-grupper og andre sosiale nettverk hvor man bestemmer seg for å rette massivt trykk mot enkeltpersoner.

- Jeg prøvde for ett år siden å etablere #RauseMenn som en åpen Facebook-gruppe. Det er langt mer menn enn kvinner som trakasserer og er aggressive. Initiativet ble lansert for at flere skulle kunne stå sammen i et forsøk på å mane brukerne til moderasjon. #RauseMenn skulle ikke være et «mobbepoliti», og vi skulle ikke rapportere hatefulle ytringer. Men vi var flere som trodde på at vi kollektivt kunne bidra til mindre hatprat og trakassering, og dermed mer dialog og deltagelse, forklarer han.

Noen stor suksess ble det imidlertid ikke.

- Det hele var over før det egentlig kom i gang. Facebook-gruppen gikk fra å være åpen til å bli lukket, hemmelig og til slutt stengt. Alt ble ødelagt av enkelte elementer, og før vi visste ordet av det hadde Facebook-gruppen utviklet seg til akkurat det vi skulle forsøke å rette opp i, sier Nygård-Hansen.