Flere partier ignorerer den stadig voksende velgerskaren som bruker mobil til alt, mener internettbyrået Netlife Research. De har gjort en vurdering av nettsidene til norske partier og konkluderer med at mobiltilpassing står særlig svakt for Senterpartiet og Rødt. Lokalvalgsinnhold på nettsidene får samtlige partier tilnærmet stryk for.
- Dette vitner om at man ikke har sett verdien av det digitale engasjementet og ikke har forstått at potensielle velgere antakelig gjør mye research online i 2015, fremfor å gå til en stand eller lignende, sier markedssjef i Netlife Research, Jostein Magnussen, til Kampanje.
Han er overrasket over det lave nivået på nettsidene, og ber partiene skjerpe seg.
- Her var det mye rart. Gjennomgående hadde vi forventet mer av politiske organisasjoner som legger premissene for det meste i samfunnet. Nettstedene bør være tilgjengelig for alle, lett synlige i Google og mobilvennlige, påpeker Magnussen.
Ikke imponert: Nettsidene til norske partier er for dårlige, mener markedssjef i Netlife Research, Jostein Magnussen.
Vil få Google-straff
AP, SV, V, KrF, FrP og Mdg har såkalte responsive nettsider, noe som betyr at de er like brukervennlige på mobil som på datamaskin. Dette er helt nødvendig i 2015, men enkelte partier har ikke klart å holde følge med den digitale utviklingen.
- Senterpartiet og Rødt sliter her. Fra 21. april straffer Google sider som ikke er mobilvennlige ved at de får dårligere plassering i søk fra mobil. Begge disse feiler på Google sin mobilvennligtest. Så viktig som nettet har blitt, er dette rett og slett en stor tabbe, forteller Magnussen.
Nettsiden til Høyre er mobiltilpasset, men ikke responsiv. Det vil si at de har en mobilside, m.hoyre.no, som gir spesialtilpassede sider på mobilen, men dette er en gammeldags og lite gunstig måte å gjøre det på.
- Høyre burde hatt responsive sider. Responsivt er mer fremtidssikkert, krever mindre vedlikehold og gir samme innhold og funksjoner på mobil som på desktop, sier Magnussen.
Undersøkelser viser at halvparten av nettbruken skjer fra mobile enheter.
- Da nytter det ikke med sider som kun er beregnet for store skjermer.
Har selv vedtatt krav
I tillegg til endringen fra Google sin side, har politikerne selv vedtatt at alle nye nettsider etter 1. juli 2014 og alle nettsteder generelt etter januar 2021, skal være universelt utformet.
- På universell utforming bør partiene gå foran for å vise at likhet og inkludering for alle er mer enn tomme ord. De bør gå gjennom alt fra «Les mer»-lenker, alt for liten skrift, tekst som bare er tilgjengelig som bilder og andre ting som snevrer inn målgruppen. Det er langt viktigere å gjøre selve nettstedet universelt utformet enn å bruke ressurser på egne funksjoner for opplesing, skriftstørrelse og ekstra kontrast, mener Magnussen.
Og det er ikke bare universell utforming som er essensielt. Uten godt innhold har synlighet og brukervennlighet lite for seg.
- Partiene burde bruke mer ressurser på nettsidene sine. De må få frem de viktigste sakene, både lokalt og nasjonalt. Man skal ikke måtte klikke mange ganger og lete for å finne ut hva partiene står for. Høyre prøver, men de havner fort i denne nyhetsfellen, der de publiserer nyheter som nærmest er rettet mot andre partier, sier Magnussen.
Kampanjes valgkampjury, som ledes av Terje Svabø, skal tradisjonen tro følge valgkampen tett og kåre en valgkampvinner og en valgkamptaper. Følg valgkampjuryen på #valgkampjury!
Kom med innspill til juryen på Twitter og Facebook - husk hashtaggen.
Les mer: Skal kåre årets valgkampvinner
Kommentér