Til høsten går vi på nytt til valgurnene for å avgjøre hvilke lokalpolitikere som er beste skikket til å styre landets kommuner og fylker. Tradisjonen tro har derfor Kampanje på nytt trommet sammen en jury som skal følge valgkampen tett og kåre en valgkampvinner og en valgkamptaper.

Følg valgkampjuryen på #valgkampjury! Kom med innspill til juryen på Twitter og Facebook - husk hashtaggen.

- Kampanje har kåret valgkampvinner under hvert eneste stortings- og lokalvalg siden 1980-tallet og det er viktig å understreke at vi ikke kårer valgets vinner her, det gjør det norske folk, men det partiet som har gjennomført den beste valgkampen. Til å hjelpe oss med dette arbeidet, har vi satt sammen en knallsterk jury med ekspertise på både kommunikasjon, politikk, digitale plattformer og medier, sier ansvarlig redaktør i Kampanje, Knut Kristian Hauger.

Vinneren offentliggjøres søndag 13. september, dagen før valget.

Les også: - Valget blir Erna og Sivs eksamen

- SV på defensiven
Juryleder blir i år som i 2013 journalist og tidligere nyhetsanker i NRK og TV 2, Terje Svabø.  Han tror årets valg blir mye mer enn et rent lokalvalg. Journalistveteranen tror følgende kommer til å prege årets valgkamp:

- Det blir kampen om storbyene og kommunereformen. I den første duellen har Høyre mye å tape. Partiet har i dag ordføreren i syv av landets ti største byer, sier Terje Svabø.

Med landsmøtene i Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet mener Terje Svabø at valgkampen allerede er godt i gang.

- Mens SVs landsmøte fortalte om et parti på defensiven, sitter jeg igjen inntrykk av at Senterpartiet for tida er på offensiven. Senterpartiet får kommunereformen servert på sølvfat av Regjeringen og kan dundre løs mot sentraliseringen. I tillegg plager partiet KrF spesielt, men også Venstre, for å samarbeide med de blåblå. SV sliter i skyggen av et stort Ap og nå utfordres partiet også i distriktene av Miljøpartiet De Grønne, sier Svabø.

- Må glemme byene
Senterpartiet ble sist gang kåret til den store valgkamptaperen, men Svabø mener  partiet i år har en god sjanse til å revansjere seg.

- Kommunereformen er Senterpartiets gylne mulighet til å gjøre et godt valg. Her kan det spilles på liten mot stor og sentrum mot utkant. Partiet gjør lurt i å satse i distriktene og glemme byene, sier han.

Med seg i juryen har Terje Svabø fått med seg to erfarne politiske journalister og redaktører. Fordi det er lokalvalg til høsten, har Kampanjes valgkampjury invitert inn ansvarlig redaktør i Nordlys, Anders Opdahl, og politisk redaktør i Gudbrandsdølen Dagningen, Hallvard Grotli.

Nordisk toppsjef i PR- og kommunikasjonsbyrået Burson-Marsteller, Morten Pettersen, er på nytt med i juryen og det samme er digitalrådgiver Ida Aalen fra Netlife Research og viseadministrerende direktør ved Sykehuset Innlandet og tidligere styreleder i Kommunikasjonsforeningen, Astrid Bugge Mjærum.  

I 2013 var det Arbeiderpartiet som overbeviste juryen, først og fremst takket være partileder og tidligere statsminister Jens Stoltenbergs solide innsats som lagfører. Kampanjes valgvinner ble utropt av Terje Svabø direkte på TV 2 Nyhetskanalen  dagen før valgdagen. Som tidligere vil partiene bli vurdert på evne til å sette og håndtere dagsorden, fremsette sine budskap tydelig og med et forståelig språk, evne til å mobilisere velgerne, opptreden i møte med velgerne på alle plattformer, bruk av sosiale medier og samspillet mellom nye digitale flater og tradisjonelle medier, innsats i partilederdebattene, oppfinnsomhet og til slutt smil og godt humør.

Les også: Arbeiderpartiet er valgkampvinneren

Se video fra valgkampkåringen (TV 2 Sumo)

- Agendasetting i sosiale medier
Årets jury er spent på hvordan bruken av sosiale medier vil prege valgkampen og hvem som vil vinne kampen om byene. Flere er også spente på hvordan den nye partiledelsen i Arbeiderpartiet vil klare seg i årets valg og hvordan Fremskrittspartiet skal greie å drive valgkamp som regjeringsparti.

- Hvordan vil de klare å kommunisere sitt budskap tydelig og samtidig være regjeringsparti, sier jurymedlem Astrid Bugge Mjærum.

Digitalrådgiver Ida Aalen i Netlife Research mener også valget vil vise hvorvidt en ytterligere profesjonalisering av bruken av sosiale medier finner sted.

- Vil partiene i større grad spekulerer i å sette agendaen også i redaksjonelle medier, gjennom uttalelser i sosiale medier, sier Aalen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Terje Svabø, journalist og juryleder

- Valget vil også være mer betydningsfullt rikspolitisk enn vanlig da det er første gang de blåblå møter velgerne etter stortingsvalget 2013.

Ida Aalen, medieviter og rådgiver i Netlife Research

- Vil de små partiene klare å bruke sosiale medier til å kompensere for mindre dekning i redaksjonelle medier eller har de store partiene så store ressurser at de vil domienre også i sosiale medier?

Anders Opdahl, ansvarlig redaktør i Nordlys

- Greier Ap en samlet oppslutning på nivåene vi nå ser, eller svikter formen når det gjelder som mest? Og hva med Frp, hvordan greier partiet å drive valgkamp som regjeringsparti?

Astrid Bugge Mjærum, viseadministrerende direktør ved Sykehuset Innlandet og tidligere styreleder i Kommunikasjonsforeningnen

- Hvem vil overraske oss med smarte kommunikasjonstiltak og hvilke Taxi-Jens-tiltak er under planlegging nå?

Hallvard Grotli, politisk redaktør i Gudbrandsdølen Dagningen

- Det kan bli stritt for regjeringspartiene nettopp i tradisjonsrike Ap/Sp-bastioner i Oppland og Hedmark.

Morten Pettersen, administrerende direktør i Burson Marsteller i Norden

- Valget blir en prøve for både de sittende regjeringspartiene og for den nye partiledelsen i Arbeiderpartiet. Utfallet av lokalvalget kan derfor i sterk grad påvirke om Regjeringen Solberg klarer å sitte hele perioden ut.