I morgen, lørdag 3. mai, er den internasjonale dagen for pressefrihet.
I Norge vil dagen bli markert med et arrangement på Eidsvolls plass foran Stortinget. Markeringen er i år utvidet, ettersom pilene peker feil vei når det gjelder pressefrihet rundt om i mange land.
- Det føles viktigere enn noen gang å markere verdien av pressefrihet i verden, sier generalsekretær i Norsk Redaktørforening, Reidun Kjelling Nybø.
For journalister i mange land trues, fengsles, forfølges og drepes. Stadig flere land innfører restriksjoner som begrenser medienes frihet og uavhengighet, også de man er vant til å tenke på som åpne og liberale demokratier.
- Det er umulig å se for seg velfungerende demokratiske systemer uten fri og uavhengig journalistikk, sier generalsekretæren.
I løpet av fjoråret ble 124 journalister drept, det er et historisk høyt tall og en økning på 22 prosent fra 2023.
- Dette er den farligste tiden å være journalist i Committee to Protect Journalists` historie, sier administrerende direktør i CPJ, Jodie Ginsberg.
Norge topper listen - USA dropper
Norge fikk 91,89 poeng og topper verdens pressefrihetsindeks publiseres av organisasjonen Reporters Without Boarders (RSF). Danmark og Sverige havnet like bak med 89,60 og 88,32 poeng. Deretter fulgte Nederland, Finland og Estland.
- Det er ingen overraskelse at Norge nok en gang topper pressefrihetsindeksen, men vi må ikke ta posisjonen for gitt. Det er bare å se på utviklingen i våre naboland, som faller tilbake. Også i Norge er det krefter som ønsker å svekke medienes rammebetingelser, eller innskrenke medienes tilgang til informasjon eller fora der beslutninger tas, sier leder i Norsk Journalistlag, Dag Idar Tryggestad.
Les også: Én av fem unge har lav tillit til norske medier
USA faller også to plasser på indeksen til nummer 57. USA ligger bak land som Romania, Chile og Elfenbenskysten. Russland er på sin side rangert som nummer 162.
Aller lengst ned på lista er Eritrea med 16,64 poeng. Syria er nest nederst, mens Afghanistan er tredje nederst.
Blitt vant med nedslående nyheter
- Vi har dessverre blitt vant til å få nedslående nyheter om pressefriheten i verden i forbindelse med pressefrihetsindeksen. I år ser det mer dramatisk ut enn noen sinne. I snart ti år har Norge hatt førsteplassen på indeksen, men dessverre er det få land der pressefriheten er tilfredsstillende, sier Nybø.
Mer enn halvparten av verdens befolkning bor i land der situasjonen for pressefriheten er kritisk.
- Rammevilkårene for journalistikk er svært dårlige i halvparten av landene i verden, sier Nybø.
Les også: Pressefrihetens dag: - Sterkere behov for å markere enn noensinne
Videre forsvinner nyhetsmedier i stor fart i omtrent en tredjedel av verdens land ifølge RSF.
- Derfor er det viktig at NJ og andre norske medieorganisasjoners internasjonale engasjement holder frem, enten det er gjennom økonomiske bidrag til kolleger som er i vansker, eller når myndigheter angriper grunnleggende rettigheter som hindrer den frie, uavhengige pressen, sier Tryggestad.
- Dette er en dramatisk negativ utvikling for den globale pressefriheten. Mens Norge for niende gang på rad topper listen er pressefriheten i verden klassifisert som historisk vanskelig. Det er blitt mer krevende å finansiere journalistikken, rammevilkårene må styrkes. I en tid med økt desinformasjon og propaganda er redaktørstyrte medier viktigere enn noen gang, sier administrerende direktør i Mediebedriftenes Landsforening, Randi S. Øgrey, til Kampanje.
Kommentér