Torsdag er det duket for siste dag i den syv uker lange rettssaken mot Gjert Ingebrigtsen i Sør-Rogaland tingrett. Samtidig er NRKs dekning av rettssaken tema i Kringkastingsrådet.

Rådet har fått flere henvendelser om dekningen. De går i hovedsak på omfanget og detaljnivået i dekningen. Som Kampanje tidligere har omtalt, har norske medier i snitt skrevet 50 saker fra rettssaken hver dag. Det har gitt over 2500 oppslag siden rettssaken startet.

Les også: Norske medier har skrevet 2500 saker om Ingebrigtsen-saken: - Enormt medietrykk

Vil du få siste nytt fra medie- og kommunikasjonsbransjen? Last ned Kampanje-appen og få nyhetsvarsler rett på mobilen.


Cecilie Berntsen Jåsund, distriktsredaktør i NRK Rogaland, var på plass for å redegjøre for dekningen. Hun var ærlig på at det har vært mange vanskelige vurderinger underveis, men fortalte at saklighet og omtanke har stått helt sentralt i arbeidet.

- Vi kan ikke unngå å dekke saken journalistisk, men for vår del har vi vært opptatt av å gjøre det grundig, balansert og med omtanke for de involverte, sier hun.

Forberedelsene startet flere uker før rettssaken startet 24. mars.

- Vi begynte å jobbe med det som etter hvert ble et 16 sider langt etikkdokument som tar for seg de etiske vurderingene våre, sier hun.

Dette dokumentet tar for seg etiske vurderinger som identifisering, grad av detaljer og hvilket språk og hvilke bilder NRK skal bruke fra rettssaken.

- Dette har vært et styrende dokument for alle som har omtalt eller har jobbet med saken i NRK. NRK også hatt en leder til stede i retten hver dag, sier Jåsund.

Les mer: TV-folk innkalt som vitner i Ingebrigtsen-saken

- Nyansene kommer ikke frem
Rådsmedlem og tidligere Frp-politiker Anders Anundsen synes ikke NRKs redegjørelse er god nok. Han etterlyser et fokus på familievold også når det ikke dreier seg kjendisfamilier.

- Her er dekningen omtrent som det vi ser i de mest alvorlige kriminalsakene i norgeshistorien med direkterapportering fra rettssalen i en sakstype som NRK veldig sjelden ellers omtaler, selv anonymisert, sier han.

Anundsen mener dekningen grenser mot underholdning.

- Er det sånn at fordi det er en kjendisfamilie, så er det ingen grenser lenger? spør han.

- Har NRK vurdert at dekningen faktisk kan bidra til å redusere fokuset på vold i nære relasjoner? At det er en fare for at den type omtale på det nivået kan skape et inntrykk av at denne typen vold egentlig ikke er så farlig? Jeg synes ikke nyansene i saken kommer godt nok frem.

Anundsen er heller ikke sikker på at NRKs dekning er upåvirket av at kanalen i flere år viste dokumentarserien «Team Ingebrigtsen», som gikk tett på idrettsfamilien.

- Det at NRK har laget serien, publisert den og avpublisert den, det er vanskelig å forstå at det ikke påvirker dekningen av rettssaken, sier han.

- Ingen innrømmelser
Rådsmedlem Akhtar Chaudry synes også dekningen er voldsom sammenlignet med lignende saker.

- Her er det to fornærmede, og det er alvorlig. Det er alvorlig for dem som mener å ha blitt utsatt for vold i nære relasjoner, men satt opp imot en voldtektssak eller drapssak, ser NRK at bredden og tiden som brukes på denne saken rettferdiggjør de andre sakene og dekningen andre alvorlige saker får? Klarer NRK å forsvare tidsbruken og oppmerksomheten som går til denne saken? spør han.

Chaudry ville også vite hvordan NRK ser på klagene som er kommet på dekningen.

- Det er ingen innrømmelser eller refleksjon rundt klagene som kommer inn til NRK på måten dette er dekket, påpeker han.

- Må og skal dekke dette
Redaktør Ole Eivind Henden i NRK Nyheter forsvarer omfanget av dekningen og understreker at det ikke hadde blitt så omfattende dersom det ikke hadde foreligget en alvorlig tiltale.

- Jeg anerkjenner at det kan oppleves som massivt å bruke så mye ressurser på det og dette er et dilemma vi står i knyttet til ressursbruk. Her har du en alvorlig tiltale mot Norges kanskje mest internasjonalt kjente idrettsfamilie. Det gjør at interessen rundt dette og fokuset på straffesaken blir stort. Jeg mener vi må og skal dekke dette omfangsrikt og skikkelig, sier han.

Henden mener det er vanskelig å sette saken opp mot andre saker som omhandler familievold.

- Jeg synes det er et interessant spørsmål. I hvor stor grad bruker NRK sine muskler til å gå inn i saker som ofte er vanskelig å gå inn i. De fleste av disse sakene har ikke personer som står frem og forteller om det. Vi har vanskeligheter med å formidle dette på en måte som når ut til publikum, erkjenner han.

NRK avviser også at dekningen deres er påvirket av «Team Ingebrigtsen».

- Ingen av de som har jobbet med dette har jobbet med TV-serien og de etiske vurderingene knyttet til rettssaken er ikke påvirket av TV-serien. Mediene har dekket dette ganske likt. Vi har ikke gjort dette på en annen måte, på grunn av TV-serien, sier Rune Møklebust i NRK.