I går ble siste etappe av årets Tour de France syklet. Etappen som normalt sett går som fellesstart i Paris med målgang på paradegaten Champs-Elysees, ble i år en tempoetappe fra Monaco til Nice.

Etter 21 etapper på sykkelsete kunne den slovenske syklisten Tadej Pogacar i går kle på seg den gule ledertrøyen og stige opp på podiet som vinner av årets Tour de France, foran forrige års vinner, danske Jonas Vingegaard.

TV 2 har fulgt rytterne gjennom de tre ukene rittet varer. Til Kampanje oppgir kanalen at 77.000 seere i snitt har fulgt alle 21 etappene. Det er en liten nedgang fra fjoråret hvor 86.000 TV-seere fulgte med på treukersrittet.

- Vi sier oss fornøyd med dette. Det er en liten nedgang i antall seere, og en liten økning i seerandeler. Det ble en litt spesiell avslutning med tempoetappe til Nice, når vi vanligvis er bortskjemt med en parademarsj opp Champs-Elysees som ofte løfter oss litt siste dag, sier sportsredaktør i TV 2, Vegard Jansen Hagen.

Seerandelen havnet på 39 prosent.

- Så jeg vil si at vi er på merket, og er fornøyd med årets tour, sier Jansen Hagen.

Skal rykke til neste år
Til TV 2s team som har fulgt Tour de France fra kloss hold i Frankrike, forteller Jansen Hagen at han er imponert over innsatsen.

- Det er tre glovarme uker i Frankrike med en avslutning i Nice. Det høres kanskje ut som en glamorøs interrail, men det er beinhard jobb, sier han og fortsetter:

- Det er 21. året til TV 2 med Tour de France, og det er mange i teamet som har levert gjennom en årrekke. Det er et godt tegn på at det oppleves som verdifullt og morsomt å være med på.

Jansen Hagen forteller videre at TV 2 er heldige som rettighetshavere som har tilgang på innsiden av det norske sykkellaget Uno X.

- Det er tilgang mange rettighetshavere misunner oss. Det er unik tilgang til å virkelig følge med på innsiden av et sykkellag midt under touren. Også kjøretillatelsen til Dag Otto er helt eksklusiv. I går lå han på halen av Jonas Abrahamsen mens han kjørte tempo. Det er helt rått. Faktorer som det gjør oss godt posisjonert for å rykke til neste år. Da vil vi løfte både seertall og andeler, sier Jansen Hagen.

Seertopp på nesten 250.000 seere
Av andre seertall ble den mest sette etappen i snitt den niende etappen. Da satt 122.000 nordmenn benket foran TV-en.

Etappen med den høyeste seertoppen var andre etappe. Da ble seertoppen nådd med 245.000 seere.

Første etappe hadde for øvrig et snitt på 69.000 seere, mens gårsdagens siste etappe hadde et seersnitt på 70.000 seere.

I fjor fulgte i snitt 86.000 nordmenn med på treukersrittet. Det var en oppgang på 26.000 seere. I år er det altså en liten nedgang på 9.000 seere, sammenlignet med i fjor.

TV 2s toppår i Tour de France kom med et snitt på 173.000 seere i 2015.