NB: Denne artikkelen røper innhold fra onsdagens episode av «Farmen kjendis». 

Forrige uke var det premiere for den åttende sesongen av «Farmen kjendis» på TV 2. Årets utgave ledes av programleder Dorthe Skappel og blant kjendisene finner vi blant andre influenser Emilie Voe Nereng, programleder Bahare Viken, kunstner og forfatter Bjørg Thorhallsdottir og komikerveteran Anne-Kat. Hærland.

Nesten en halv million seerne fikk med seg første episode forrige tirsdag – noe programdirektør og direktør for innholdsstrategi i TV 2, Trygve Rønningen var godt fornøyd med. Han mente at det lovet godt for årets sesong.

- Det er hyggelig å registrere at det er et godt program som sees av mange, sa han til Kampanje, dagen etter premieren.

Men i onsdagens episode trekker komiker Anne-Kat. Hærland seg fra programmet. Hun har tidligere vært åpen om øyesykdommen retinitis pigmentosa og langer ut mot TV 2-produsentene som hun mener utnyttet funksjonsnedsettelsen hennes. En forutsetning for hennes deltakelse var at hun skulle få nødvendig hjelp og tilrettelegging underveis.

Til VG sier Hærland at hun ikke hadde noe annet valg enn å trekke seg fordi hun ikke fikk den hjelpen hun trengte.

- Jeg hadde ikke noe valg. Men det at jeg gikk, skal ikke behandles som reality-dramaturgi. TV 2 skal ikke få redigere seg bort fra dette. Jeg vil at folk skal vite den egentlige grunnen, og at produksjonen ene og alene hadde skylden, sier Hærland til VG.

Ifølge henne var det en rekke hendelser som gjorde at hun trakk seg.

«Farmen kjendis» produseres for TV 2 av produksjonsselskapet Strix, som mener at de forsøkte å hjelpe deltakeren etter beste evne. Pressesjef i TV 2, Jan Petter Dahl synes det er trist at Hærland ramser opp flere hendelser som resulterte i at hun trakk seg.

- Anne-Kat var før innspillingen tydelig på at hun har en betydelig synshemming som hindrer henne i hverdagen. Hun forklarte hvilke hjelpemidler og tilrettelegginger hun trengte, og produksjonen og TV 2 forsøkte etter beste evne å innfri disse for å gjøre det mulig for henne å delta i programmet, sier Dahl til Kampanje.

Dahl beklager imidlertid at Hærland likevel hadde flere opplevelser under innspillingen som ble vanskelige for henne grunnet synshemmingen. Han forsikrer at produksjonen og TV 2 forsøkte å hensynta og tilrettelegge for at Anne-Kat. skulle kunne delta på Farmen.

- Så ser vi i ettertid at vi ikke var stand til å forutse alle situasjoner som kunne bli vanskelige for henne der inne. Det beklager vi og tar lærdom av, sier Dahl.