Mandag kveld publiserte VG overvåkningsvideoen av Rødt-lederen Bjørnar Moxnes på Gardermoen, som viser at han tar med seg et par solbriller ut av en butikk. Publiseringen kommer i kjølvannet av at Rødt-lederen ble tatt for å stjele det nevnte solbrilleparet i juni i år, og etter at Moxnes i flere omganger har gitt uriktig forklaring om hendelsesforløpet til mediene.
Flere andre medier har også publisert overvåkingsvideoen fra Gardermoen og tirsdag er det flere som reagerer på publiseringen. En av dem som har engasjert seg i saken er tidligere Dagbladet-redaktør og i dag samarbeidspartner til PR-byrået Geelmuyden Kiese, John Arne Markussen.
- Ja, vi ser en video, men vi vet ikke om vi ser alt, vi hører ikke hva som blir sagt, og vi vet ikke hva som foregår i Bjørnar Moxnes hode. Jeg skjønner at det er pikant og fristende å publisere denne videoen, men det er etter min mening et overgrep, skriver Markussen.
Han setter samtidig spørsmålstegn ved hvilke presseetiske vurderinger VG har tatt i forkant av publiseringen og hvordan de har forholdt seg til Vær Varsom-plakaten, og påpeker at skjult kamera kun skal brukes i unntakstilfeller.
Les også: - Overvåkningssamfunnet er et større problem enn brilletyveriet
Ikke enig i kritikken
VGTV-redaktøren Rolf Sønstelie er ikke enig i dette, og mener at det er helt vanlig å publisere overvåkningsvideoer for å dokumentere nyhetshendelser av stor offentlig interesse.
- Dette treffes ikke av presseetikkens bestemmelser om bruk av skjulte metoder, sier Sønstelie til Kampanje og fortsetter:
- Overvåkingsvideoen er med på å dokumentere det faktiske hendelsesforløpet i butikken og grunnlaget for politiets konklusjon. Videoen bidrar til å opplyse saken, selv om den ikke er en fasit på hva som skjer i Bjørnar Moxnes sitt hode, sier han.
I egen faktaboks i saken redegjorde VG for de redaksjonelle vurderingene for å publisere videoen.
- Det kriminelle forholdet er i seg selv ikke spesielt alvorlig, og han valgte å godta forelegget. Spørsmålet har likevel vært om han bare gjorde noe veldig dumt da han ifølge seg selv oppdaget solbrillene en stund etterpå, eller om han bevisst tok med seg brillene ut av butikken uten å betale, sier VGTV-redaktøren.
Sønstelie har ikke svaret på det, men han mener at videoen kan være med på å belyse det.
- Noe også Moxnes selv har ønsket. Gjennom sin partisekretær sa han i går at han støtter at både video og bilder fra hendelsen blir publisert, sier redaktøren.
Vil du abonnere på nyhetsbrevet til Kampanje og få siste nytt om medier- og kommunikasjonsbransjen? Da kan du klikke her.
VGTV-sjefen Rolf Sønstelie har kjørt saken om Bjørnar Moxnes' pinlige sak på Gardermoen tungt på fronten av nettavisen de siste dagene. Men i dag dukket også kritikken opp. Nå svarer landets største avishus.
- Relevant
Han mener det «er relevant å vise overvåkningsvideoen da Moxnes selv har bidratt til forvirring ved stadig å gi nye versjoner av hva som skjedde».
- Saken har åpenbart stor interesse, og Moxnes har bidratt til uklarhet ved ikke å fortelle alt med en gang. Han er heller ingen hvem som helst. Han er en person som aktivt har søkt seg til makt, både som folkevalgt og partileder. Han må forvente at problematiske valg han tar har høy offentlig interesse og reiser spørsmål om hans tillit, sier han.
Mandag ettermiddag publiserte også VG-redaksjonen MinMote en artikkel der de tipser leserne sine om rimelige solbriller. Her kommer de samtidig med et lite stikk til Moxnes med tittelen «Foxy solbriller du har råd til».
- Det har vi diskutert i dag. Når det gjelder MinMote-saken om solbriller, ble den publisert tidligere på dagen, før sykemeldingen og før overvåkingsvideoen. Da var det ikke mye om Moxnes på VG-fronten. Da han ble sykemeldt og koket begynte, burde vi - sett i ettertid - tatt MinMote-saken av fronten, sier Sønstelie.
I etterkant av det enorme medietrykket de siste dagene er Rødt-lederen sykemeldt. VGTV-redaktøren forteller at de skal være bevisste det totale medietrykket når Moxnes nå er sykemeldt og overvåkingsvideoen er ute.
Les også: PR-topper om Moxnes-skandalen: - Har fått en mastergrad i krisehåndtering
Kommentér