Else Kåss Furuseth er kjent som en av landets mest folkekjære programledere og komikere, men hun har også gjort seg bemerket med en rekke dokumentarserier der hun tar tak i alvorlige temaer som selvmord, barnløshet og overvekt, sist i «Helsekost Furuseth» på NRK.

Det er produksjonsselskapet Teddy TV som står bak programmene og på Nordiske Mediedager var Else Kåss Furuseth og produsent Kaare Hersoug på plass for å fortelle om «Elses metode». De ble intervjuet på scenen av TVNorge-profil Solveig Kloppen.

- Dette er temaer som er ekstremt ubehagelige å snakke om. Det er minefelt og du har ikke lyst til å stikke hånda inn der. Det er også temaer Else har et nært forhold til, sier produsent Kaare Hersoug.

Les også: Fredrik Solvang: - Har vurdert å slutte i Debatten

- Det verste møtet
Den første dokumentarserien Else Kåss Furuseth og Teddy TV lagde sammen var «Else om: Selvmord». Den tar utgangspunkt i programlederens egne erfaringer med selvmord i nær familie. Kaare Hersoug husker godt det første møtet han hadde med Kåss Furuseth om prosjektet.

- Det var det verste møtet jeg har hatt noen gang. Her går vi inn og ber noen velte ut av seg og fortelle om det mest grusomme i sitt liv, og så ber vi dem om å lage underholdning av det, sier han.

Den umiddelbare reaksjonen til Else Kåss Furuseth på forespørselen var «nei».

- Jeg tenkte at det var dumt at du spurte om, for det hørtes ut som en god idé, sier hun.

Det var til slutt faren hennes som overbeviste henne om at hun burde gjøre det.

- Jeg spurte om han hadde likt at det fantes en sånn serie som prøvde å gjøre det litt morsomt, og han sa at det hadde han synes var veldig bra.

Produksjonsselskapet gjorde tre avtaler med Else Kåss Furuseth før de startet arbeidet. Nummer én: Hun fikk ikke lov til å gå på intervjukurs. Produsentene ville ikke at hun skulle bli en journalist. Nummer to: Hun får ikke all informasjon før et intervju, sånn at møtene blir mer uforutsigbare. Og nummer tre: Else Kåss Furuseth har fått et trumfkort av produsentene.

- I og med at vi fikk lov å valse inn i Elses privatliv, så skulle hun få lov til å si «nei» uten å begrunne hvorfor, sier Kaare Hersoug.

Saken fortsetter etter bildet.

Else Kåss Furuseth NMD 1960.jpg

Åpnet opp: Produsent Kaare Hersoug, Else Kåss Furuseth og Solveig Kloppen på Nordiske Mediedager fredag. Foto: Eivor Eriksen

- Glemte trumfkortet

Else Kåss Furuseth kunne avsløre at hun «angrer alltid veldig» på prosjektene hun går i gang med, men i forbindelse med «Helsekost Furuseth» er det spesielt én ting hun angrer på. Da monterte nemlig produsentene kameraer i alle rom i leiligheten hennes, unntatt toalettet, for å dokumentere spisingen hennes. Kameraene skulle være der i et år.

- Da sa jeg at det eneste jeg blir sur for er hvis ikke det blir brukt så mye, sier Kåss Furuseth.

Og det ble det ikke.

- Det opptaket kunne vi tatt opp på et kvarter. Jeg trodde det skulle bli revolusjonerende TV, men det viste seg at det ble så kornete, sier hun.

- Da glemte jeg trumfkortet, legger hun til.

Andre ting, som å vise seg naken på kamera, synes hun ikke er vanskelig.

- Nei, det er uproblematisk, og det handler om «Torsdag kveld fra Nydalen», sier Kåss Furuseth, og viser til de mange lettkledde sketsjene de spilte inn i TV 2-programmet.

- Hvis du har «squirtet» på Morten Ramm én gang, så er ikke det så vanskelig.

Tidligere denne uken ble det kjent at Else Kåss Furuseth melder overgang til TVNorge. Der skal hun laget et nytt talkshow etter at NRK la ned «Kåss til kvelds» som en del av budsjettkuttene i kanalen.

Les mer: Else Kåss Furuseth ferdig på skjermen i NRK - får nytt talkshow på TVNorge