NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen slår tilbake mot Aller Media og de andre mediekonsernene etter at høringsfristen for den nye NRK-plakaten er gått ut. Eriksen er som vanlig tydelig, men om mulig enda mer forutsigbar enn tidligere. For dette er en kringkastingssjef som kunne satt seg selv opp på tablået for NRK2 på nattestid – det går i reprise. Og i tillegg er det upresist.

For å ta det siste først: han mener jeg har «formulert» dette i 10-15 år. For det første har jeg ikke vært konsernsjef i Aller Media mer enn halvparten av denne tiden. For det andre er problemstillingene rundt NRKs dominans bare blitt enda tydeligere de siste årene.

Aller Media fremmer i sin høringsuttalelse godt belagt dokumentasjon av at NRK befinner seg i en gråsone når det gjelder EØS-retten og reglene både for statsstøtte og for alburommet en statlig almenkringkaster skal ha. Vi peker også på hvordan myndighetene i land det er naturlig å sammenligne seg med, har tatt disse reglene inn over seg. I intervjuet med Kampanje avfeier derimot Eriksen dette som gammelt nytt, uten å gå inn i denne viktige diskusjonen. Den tar de i Danmark nå. Og det skjer noe i Finland.

Etter min mening snakker sjefen for statskringkasteren også ned NRKs dominans på nett. Det skyldes kanskje at NRK selv velger å telle Yr.no for seg selv, selv om det opplagt er en del av NRK-universet. På Yr.no kryss-publiseres det saker rett inn på NRK.no.

Aller Media har spist kake for å feire gode resultater i vinter. Det har Eriksen merket seg og bruker det (implisitt) som et argument for at vi lever godt ved siden av dagens NRK. Vi skal fortsatt spise kake hver eneste dag det er grunn til det, men selv gode økonomiske resultater, økte markedsandeler, høyere trafikk, høyere opplag og meget gode journalistiske resultater, rokker ikke ved at dette skjer på tross av at NRK har erobret stadig nye arenaer. Vi spiser kake til tross for at inntektene de siste 10-15 årene er kraftig redusert. NRKs inntektskurve går i motsatt retning.

Det alvorlige ved denne type argumentasjon er uansett at Eriksen legger seg på linjen til Medietilsynet i mangfoldsdebatten. I sin mangfoldsrapport bruker tilsynet gode resultater i andre mediehus som et bevis på at det ikke er noe problem at NRK får gjøre som de vil. Blankofullmakten blir ikke problematisert.

Til sist: vi vil overhodet ikke NRK til livs. Vi trenger en allmenkringkaster som får forutsigbare arbeidsforhold og som kan opptre uavhengig. Jeg er også helt enig med Thor Gjermund Eriksen i at allmennkringkasteren bør være en fellesarena folk skal ha høy tillit til.

I motsetning til ham, klarer jeg likevel å se for meg andre modeller for dette enn dagens, sterkt konkurransevridende statsstøttemodell.