Det kan være lett å glemme, men 2020 startet som et hvilket som helst annet år, og det som vakte mest oppsikt blant Kampanjes lesere i janaur var saken om en omstridt produktplassering av Solo i «Idol» på TV 2. Senere i år har også Kampanje vært opptatt av å formidle konsekvensene av koronakrisen for medie- og kommunikasjonsbransjen, men - som topplisten viser - det har vært nok av andre nyhetssaker å ta av også. Både tunge og lette.

Vi takker for lesingen og engasjementet i 2020. Godt nytt nyhetsår!

Januar
Etter at Kampanje omtalte kritikken av plasseringen av en Solo-konkurranse midt i «Idol» på TV 2, valgte Medietilsynet å se nærmere på om kanalen overholdt regelverket for produktplassering. TV 2 svarte nesten umiddelbart med å klippe i innslaget. Ikke bare ble denne saken månedens mest leste, men «Idol» er også representert på andreplass med saken om de nye dommerne i programmet.

1. Medietilsynet varsler gjennomgang av Idol-innslag - nå gjør TV 2 endringer

2. Her er de nye Idol-dommerne på TV 2: - Vi må holde oss aktuelle

3. Nå kåres landets skarpeste influencere - sjekk vinnerne av Vixen Awards her

Februar
Byråleder Jon Fredø i Mvh. tok pennen fatt og rettet sylskarp kritikk mot EF språkreiser for deres bruk av influencere i markedsføring rettet mot barn og unge. Kommentaren hans ble månedens desidert mest leste sak, men Kampanjes sak om den gryende TV-konflikten mellom Discovery og Telia fikk også stor oppmerksomhet.

1. - Det er ikke ofte jeg blir sint, lei meg og flau på én gang

2. Discovery og Telia uenige - kan gå mot svarte skjermer for én million seere

3. Står inne for Behn-forside: - Har ikke noe imot at Eva Sannum reiser kritikk mot oss

Mars
12. mars tok året en retning ingen kunne ha forutsett og koronakrisen traff også medie- og kommunikasjonsbransjen med full styrke. Men før det skjedde, var det et knippe andre saker det handlet om, ikke minst dekningen vår av konflikten mellom Telia og Discovery. De kom til enighet 8. mars.

1. Telia slår hardt tilbake mot Discovery: - Useriøst å kreve flere titalls millioner i økning

2. To dager unna svarte TV-skjermer - Get og Discovery fortsatt langt fra hverandre

3. Rekordmange så Jon Almaas vinne 71 grader nord

Sophie Elise og Vita Mashadi Vixen.jpg

En siste fest: Influencer-eliten startet året med Vixen Awards i Oslo. Kampanjes dekning av utdelingen ble den tredje mest leste saken i januar. Her er Sophie Elise Isachsen og Vita Mashadi klare for fest. Foto: Eivor Eriksen

April
I april veide alvoret tungt over landet, og det så aldri mørkere ut enn da Debatten-programleder Fredrik Solvang intervjuet lege og forsker Gunhild Alvik Nyborg, som fikk komme med en rekke oppsiktsvekkende påstander. Sendingen fikk usedvanlig hard kritikk i Kringkastingsrådet. Samtidig viser månedens nest mest leste sak at landets journalister fortsatt hadde et stykke å gå på smittevernstiltakene.

1. Kritikken hagler mot Debatten: - Fremstår som bøddel og domstol

2. Pressen henges ut i sosiale medier: - Tror ingen syntes dette var ålreit

3. Champions League-festen over for TV3 og Viaplay

Mai
Kritikken mot NRK fortsatte i mai, men denne gangen var det kanalens forsøk på å stable en prisutdeling på beina midt i en pandemi som ble sablet ned. Samtidig så en ny TV-gigant dagens lys da Canal Digital og Viasat lanserte det sammenslåtte selskapet Allente.

1. Slakter NRKs Spellemann-utdeling: - Det pinligste jeg har sett på norsk TV

2. Canal Digital og Viasat slår seg sammen - skal hete Allente

3. Reagerer på NRKs Tinder-reportasje: - Avslørende mangel på etisk refleksjon

Juni
I sommer fikk kampen mot rasisme og debatten om mangfold nytt liv i kjølvannet av drapet på amerikanske George Floyd. Da Kampanje intervjuet norske byråledere om temaet, var det spesielt svaret fra daværende Geelmuyden Kiese-sjef Hans Geelmuyden som fikk bransjekollegaer til å stoppe opp og si ifra. Derfra gikk det fra vondt til verre for PR-toppen, som til slutt så seg nødt til å beklage, men ikke før han hadde kalt PR-rådgiver Umar Ashraf for en «autoritær ekstremist» som måtte lære seg vestlige verdier.

1.Tar et knallhardt oppgjør med GK-sjefens kebabnorsk-uttalelse

2. GK-topp i nytt munnhuggeri med Ashraf: - Å kalle meg ekstremist er ganske sært

3. Skal behandle NRKs id-sending - mottok over 400 klager på TV-festen

Hans Geelmuyden NY.jpg

Skapte debatt: Hans Geelmuyden satte fyr på kommunikasjonsbransjen med sin uttalelse om at kebabnorsk ikke var godt nok i PR-byrået hans. Senere gikk det fra vondt til verre, og Geelmuyden beklaget til slutt flere av sine utsagn. Foto: Eivor Eriksen

Juli
Rasismedebatten nådde også lokalavisene, og denne gangen var det en tegneserie som fikk redaktøren i Oppland Arbeiderblad til å legge seg flat. Kampanje fortsatte sin dekning av mangelen på mangfold i norsk reklamebransje, mens den svenske reklamebransjen står for månedens mer lettbeinte leserfavoritt.

1. Oppland Arbeiderblad får kraftig rasisme-kritikk: - Skulle ikke stått på trykk

2. Reklamerte for Norrland i Sverige - med bilder fra Lofotens

3. Får ikke jobb i«hvit» reklamebransje: - Vet ikke hva mer jeg kan gjøre

August
Petter Northugs fartsovertredelser og narkotikamisbruk preget nyhetsbildet i august. Saken fikk også konsekvenser for TV 2, som stod foran premieren på sin storsatsing «Landskampen» med Northug som progtamleder. Om spådommen om at folk ikke vil tilgi den tidligere skihelten har truffet, er åpent spørsmål.

1. Tror ikke folk vil tilgi Northug: - Han kan gråte som Johaug, uten at det vil hjelpe

2. Dropper Paradise Hotel på TV3

3. TV 2 gjør endringer i Landskampen-lansering: - Northug har en veldig liten rolle

September
NRK satte søkelyset på influencerbransjen i «Innafor», men møtte stengte dører i flere av landets største influencer-byråer. September markerer også starten på TV-høsten, og det er ingen tvil om at mange hadde begynt å glede seg til et gjensyn med Herman Flesvig og «Førstegangstjenesten». Andre sesong hadde premiere 2. oktober, men allerede i september nådde forventningene et kokepunkt.

1. NRK-programleder langer ut mot «feig» influencer-bransje: - Fikk døra rett i trynet

2. NRK slipper nye episoder av Førstegangstjenesten

3. TVNorge sender reality-ekser til 71 grader nord

Petter Northug 2020 SCANPIX.jpg

La kortene på bordet: Petter Northug inviterte til pressekonferanse i Trondheim 21. august der han forsøkte å legge alle kortene på bordet. Der erkjente han både at han hadde kjørt for fort og at han har et rusproblem. Foto: Terje Pedersen/NTB

Oktober
Sigrid Bonde Tusvik og Lisa Tønne fikk mye pepper og la seg flate for sine uttalelser om Ari Behn i en podkast-episode i oktober. Men de fikk også kritikk for måten de tidligere har håndtert kritikk på i en kommentar fra journalist og forfatter Erle Marie Sørheim på Kampanje. 

1. - I stedet for å svare meg, valgte Tusvik og Tønne å henge meg ut

2. God kveld Norge mister TV-seere etter omlegging: - Ikke overraskende

3. TV 2 sletter innlegg etter korona-blemme: - I strid med anbefalingene

November
Tidligere TV-produsent Geir Bie la ikke fingrene imellom da han kommenterte NRKs nye lørdagssatsing «Maskorama», som han mente var uegnet for norske TV-skjermer. Men seerne var uenige og finalen ble som kjent årets mest sette program på lineær-TV.

1. TV-produsent slaketer Maskorama: - Har ikke noe på norsk TV å gjøre

2. Burger King oppfordrer kundene til å bestille fra McDonald's

3. Reklametalent bak geriljastunt på Grünerløkka: - Har tydeligvis truffet en nerve

Desember
Etter 84 år som inuitt, har maskoten til Diplom-Is gitt slipp selskinnsdrakten til fordel for vinterklær helt uten assosiasjoner til urfolk. Kampanje var først med å omtale og vise frem den nye logoen og reaksjonene lot ikke vente på seg. Saken ble den mest leste i desember, etterfulgt av nok en 

1. Diplom-Is endrer inuitt-logo: - Vi ønsker ikke å støte noen

2. Abid Raja om årets PR-tabbe: - At Silje Nordnes trodde Tshawe er med i Karpe! Hallo! 

3. NRK vil ikke fjerne innhold som kan oppfattes som rasistisk: - Norsk TV-historie

Maskorama Trollet.jpg

Eventyrlig seersuksess: «Maskorama» knuste alle forventninger og ble årets mest sette program på lineær-TV. Trollet, som vant konkurransen, viste seg å være Ulrikke Brandstorp. Foto: Julia Marie Naglestad/NRK