Diplom-Is endrer inuitt-logo: - Vi ønsker ikke å støte noen

Ny logo og nytt design skal løfte merkevaren til Diplom-Is inn i fremtiden. Arbeidet startet før kritikken rakk å komme.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Etter 84 år som inuitt, gir maskoten til Diplom-Is nå slipp på selskinnsdrakten til fordel for vinterklær helt uten assosiasjoner til urfolk. Iskremprodusentens nye logo har vært under utvikling i nesten to år, og klesskiftet er bare én av endringene som er gjort.

- Med jevne mellomrom må du inn og gjøre endringer for å ha en merkevare som er i tråd med tiden, sier Anne Borgen Sturød, markeds- og produktutviklingsdirektør i Diplom-Is.

Når endrer de logoen for å rigge merkevaren for fremtiden, forteller hun.

- Vi trengte også en logo som fungerte bedre på design og pakninger enn det den logoen vi hadde gjorde. Vi slet hver gang vi skulle gjøre designendringer. Vi så at vi hadde potensial for forbedringer.

Diplom-Is ble etablert i 1930, mens maskoten hadde sin debut i 1936. Deretter har den gått gjennom gradvise endringer, og sist i 2010. Aldri før har omleggingen vært så radikal som nå. 

- Dere vurderte ikke å begynne helt på nytt?

- Det var ganske klart for oss at det var viktig å bygge på det vi hadde. Når du har vært til stede med en maskot over så lang tid i en kategori som handler om nytelse og det å kose seg, så har du bygget noen assosiasjoner, verdier, minner og øyeblikk hos folk som det var viktig for oss å ta med videre, sier Marianne Grøtte, som er markedssjef.

Det er verdier som «kvalitet», «norskhet», «smil, «latter», «glede» og «fine øyeblikk», forteller hun.

- Dette er en logo som stort sett alle i Norge kjenner og vet hva står for. Når man ser den smilende jenta ved en inngang eller ved veien, så får man lyst på is, legger Borgen Sturød til.

- Ønsker ikke å støte noen

Selv om man fortsatt kan kjenne igjen maskoten, er det en vesensforskjell mellom den nye og gamle versjonen. Hun bærer nemlig ikke lenger en selskinnsdrakt inspirert av inuittenes bekledning. Den er byttet ut med lue og vinterjakke.

Navnet «Eskimonika» er også historie, selv om det fortsatt er navnet på møterommet vi befinner oss i på hovedkontoret til Diplom-Is i Nittedal utenfor Oslo.

- Har det vært en motivasjon for dere å fjerne urfolksklærne?

- Det var ikke der vi startet, men da vi først var i gang, var vi bevisste på at vi ville gjøre en endring på det også. Vi ønsker ikke å støte noen eller å bruke urfolk på den måten, sier Borgen Sturød.

Maskoten har stort sett unngått kritikk i alle de 84 årene den har vært på markedet, men i vår måtte flere norske selskaper svare for bruken av urfolk i merkevarene sine, inkludert Diplom-Is og Nortura. Sistvente har varslet en omlegging av navn og logo på sine Joikakaker.

Da kritikken først blusset opp, var Diplom-Is allerede godt i gang med endringene.

- Designarbeid tar veldig lang tid, og vi har brukt den tiden vi følte vi trengte for å få et godt resultat. Det har vært en spennende reise å bevare noe som mange har et så sterkt forhold til, men samtidig ta bort noen elementer og gjøre det på en ny og moderne måte som passer bedre i tiden.

Skal være mer åpen og inkluderende

Diplom-Is ville bevare den karakteristiske gulfargen i logoen, kombinert med det røde. Også silhuett og hodeplagg har blitt med videre. Hodeplagget er viktig for å understreke silhuetten, poengterer Grøtte. 

- Vi har prøvd ut den nye maskoten vår med og uten hodeplagg, med svart hår, med blondt hår, med fletter, med hestehale, og med hettegenser. Da vi fikk se konturene av denne Diplom-Is-jenta, som fremstår mer nordisk og voksen, ble det tydelig for oss at dette var en fin måte å videreføre logoen vår på, sier hun.

- Vi så det var viktig at silhuetten var ganske lik, så i stedet for en selskinnsdrakt, har hun på seg vanlige vinterklær, sier Borgen Sturød.

Maskoten har også løsnet på armene, som lå i kors på den forrige versjonen.

- Den nye logoen lener seg over, er mer åpen og inkluderende, sier Borgen Sturød.

- Så fremstår hun samtidig med selvsikkerhet og tar eierskap til Diplom-Is på en sjarmerende måte, legger Grøtte til.

Pusser opp merkevaren:

Markedssjef Marianne Grøtte (til venstre) og markedsdirektør Anne Borgen Sturød med den nye emballasjen som blir å finne i butikk tidlig neste år. Foto: Diplom-Is/Anne-Lene Molland

- Vi er ordentlig stolte

Diplom-Is har samarbeidet med Cretalux på det nye designet.

- Det har vært en veldig riktig samarbeidspartner for oss som både har levert på det strategiske, men ikke minst på kreative. De har vært med oss på hele reisen med å utvikle den nye visuelle identiteten, sier Grøtte.

- Er dere spente på mottakelsen?

- Vi er veldig spente på hvordan folk kommer til å ta imot den, men vi synes vi har landet på noe som er blitt veldig bra. Vi er ordentlig stolte over hva vi har fått til med Cretalux. Vi tror det kommer til å bli tatt godt imot.

Iskrem-elskere får sitt første møte med den nye Diplom-Is-jenta i januar, når hun pryder det nye pakningsdesignet.

- Pakningsdesignet er vår viktigste kommunikasjonsflate mot forbrukeren, sier Borgen Sturød.

Det nye designet er inspirert av en norsk sommerdag med detaljer fra den norske naturen. Soloppgangen er også et sentralt element på produktene som skal ut i butikk til neste år.

- Vi er en norsk iskremprodusent som leverer is laget på norsk fløte, og det er viktig for oss å signalisere, sier Borgen Sturød.

Satser på en bærekraftig lansering

Deretter vil den nye logoen rulles ut trinnvis.

- Vi skal ha en bærekraftig lansering. Bærekraft er fundamentet i alt vi gjør. Når vi er tom for emballasje, da skal vi være klare for å gå ut med det nye, sånn at ingenting blir kastet, sier Grøtte.

Når været blir varmere og høysesongen for iskrem nærmer seg, vil logoen pryde frysediskene og iskrem-kartet i butikkene. I tillegg jobber Diplom-Is med nye nettsider som skal på lufta til neste år. Men de vil ikke gå inn og fjerne alle spor av den forrige logoen.

- Vi kommer ikke til å bytte alt. Når et skilt er ødelagt eller ikke fungerer lengre, da går vi inn og bytter. Det betyr nok at man kommer til å se begge versjoner av logoen i lang tid fremover, men det er et bevisst valg med tanke på bærekraft.

- Kommer Diplom-Is-jenta til å ha en mer aktiv rolle i markedsføringen fremover?

- Vi er i startfasen når det kommer til kommunikasjon, så vi vet ikke hvordan den kommer til å bli. Hun har en viktig rolle for oss, men vi må lage den kommunikasjonen vi mener er riktig og som leverer de riktige verdiene for oss, sier Borgen Sturød.

- Hvor mye koster dette prosjektet?

- Jeg tror ikke vi skal gi en prislapp, men det er et helt vanlig designprosjekt. Vi er et lite selskap sånn sett, og har lagt det på et moderat nivå. Det er ikke snakk om gigasummer her.

Ny emballasje:

I tillegg til ny logo, ruller Diplom-Is også ut ny emballasje, inspirert av soloppgang og norske sommerdager. Foto: Dag Robert Jerijervi

Diplom-Is endrer inuitt-logo: - Vi ønsker ikke å støte noen