I februar ble det kjent at NRK-profilene Atle Pettersen og Yousef Hadaoui skulle lede årets Spellemann. Så dukket koronakrisen opp, det planlagte arrangementet ble avlyst - og det ble bestemt at prisene heller skulle deles ut oppstykket over alle NRKs flater på nett, TV og radio, av programlederne Christine Dancke og Tarjei Strøm

Hovedsendingen skjedde via NRK sin korona-stream «Alltid sammen» på NRK og NRK 2 fredag 1. mai mellom 13:00 og 15:30, mens høydepunktene ble vist i en samlet sending dagen etter klokken 22. 

- Dette er historien om et varslet togkræsj. Det ble åpenbart allerede da Spellemann sendte ut pressemeldingen om hvordan de kom til å løse det i år. Selv for oss Spellemann-nerder, ble det helt umulig å følge med på hvem som fikk hva, når og hvordan, sier Dagbladets kulturredaktør Sigrid Hvidsten til Kampanje. 

Allerede før utdelingen kritiserte hun årets utdeling for å redusere Spellemann «til et slags puslespill der det bare er flaks om du får med deg alle bitene hjem».

Etter å ha sett sendingen, sier hun til Kampanje at det er noe av det pinligste hun har sett på norsk TV.

- TV-sendingen var åpenbart rasket sammen i hui og hast. Da har jeg forståelse for at lista blir lagt lavere enn vanlig. Men dette var faktisk verre enn forventet. Programlederne, som til vanlig klarer dette helt utmerket, lirte av seg overraskende mange plattheter og banaliteter, sier Hvidsten og fortsetter:

- Hver prisutdeling ble nesten et antiklimaks, der vinneren ble «lurt» og så overrasket. Det var gjentatt til det kjedsommelige.

Hvidsten mener også at sendingen så ut til å være tuftet på en forestilling om at TV-seerne ikke kunne noe om norsk musikk. 

- Seeren ble gjennomgående snakket til som om vi var ni år gamle, sier hun. 

- Ikke akkurat prime-time
Erik Brataas, medeier av plateselskapet TBC Records, er også kritisk til årets utdeling. Han understreker at han er inhabil, ettersom TBC Records er utgiver av Ledfoot, som vant årets Blues-kategori.

- Jeg kritiserer ikke NRK for det de gjorde, men for det de ikke gjorde. Det er topp at de har klart å gjennomføre en sending, det mener jeg virkelig. Jeg betviler ikke de gode intensjonene, sier han og fortsetter:

- Det jeg er skuffet over, er at man ikke så på dette som en fantastisk mulighet til å hedre alle kategoriene, vinnerne og de nominerte. I en musikkbransje som er hardt presset av koronakrisen, så hadde alle artistene trengt den oppmerksomheten mer enn noen gang. 

Braatas sier at Spellemann denne gangen hadde anledningen til å være inkluderende, men at sendingen endte opp som ekskluderende. 

- Når tretten av kategoriene utelates fra hovedsendingen, så hjelper det lite at man vises klokka 14.00 på en torsdag eller fredag. Det er ikke akkurat primetime, og veldig mye mindre verdifullt, sier han. 

- Det er greit nok at ikke alle kategorier og vinnere kan få like mye sendetid, men som et minimum kunne man laget en oppsamlingsvideo med de øvrige tildelingene, slik at alle nominerte og vinnere fikk sin velfortjente anerkjennelse presentert i hovedsendingen, fortsetter han.

NRK: - Positiv respons
Redaksjonssjef i NRK Underholdning, Eirik Sandberg Ingstad, sier til Kampanje at de er glade for at de fikk delt ut Spellemannsprisen med tanke på dagens omstendigheter.

- Og at vi klarte å gjøre det på en ny måte, som ga bredere eksponering av kategorier og vinnere enn tidlige. Vi tar selvfølgelig kritikken til etterretning, men vårt inntrykk er at responsen fra seere og deltakere er svært positiv, sier Sandberg. 

I fjor samlet hovedsendingen av Spellemann-utdelingen totalt 722.000 seere.  Årets tall er ikke direkte sammenlignbare, ettersom prisene ble delt ut på ulike programflater til ulike tidspunkt, men den oppsummerende sendingen på NRK1 lørdag kveld samlet totalt 281.000 seere.