De siste årene har Dagbladet-journalist Tom Stalsberg  som har vært ansatt i avisa siden 1985 – trolig vært mest kjent for bidragene sine til avisens diktspalte, petit-spalten «På kornet» og essay-sidene «Ideer».

Dagbladets kulturredaktør Sigrid Hvidsten beskriver Dagbladet-traveren, som i dag hadde sin siste dag arbeidsdag i avisa, som «et unikum» i norsk journalistikk:

- Hans uregjerlige penn har satt sitt preg på Dagbladet i over 30 år. Han er mildt sagt svært allsidig. På trykk kan han være poetisk, han kan være absurd, han kan være klok og han kan være full av faen. Det er rett og slett ingen andre som Tom Stalsberg. Han kommer til å gå inn i Dagbladet-historien som en av våre store penner i moderne tid, sier hun.

- Veldig emosjonelt
Selv legger han ikke skjul på at det var tøft å ta farvel med de ansatte i Dagbladet i dag.

- Da jeg sa hade til folk på jobb i dag, var det veldig emosjonelt. Det var ganske tøft altså. Jeg har vært fast ansatt i Dagbladet siden 1990 og begynte her i 1985. Det var i Dagbladet jeg traff kona mi, det var i Dagbladet jeg ble en ordentlig journalist, og det er gjennom Dagbladet jeg har reist. Det var der jeg ble voksen. Det var ikke sånn at jeg satte meg på 21-bussen i dag og gråt, men det var sterkt å gå ut av Dagbladet-huset uten å snu meg. Det ble ikke noe bedre av at en kollega tok bilde av ryggen min, sier Tom Stalsberg. 

- Mye av journalistikken og stoffet du har levert til Dagbladet har vært preget av at nettopp du har skrevet det. Har det vært rom for at du har kunnet «være deg selv»  i Dagbladet?

- Det er noe jeg har måttet «grabbe» med meg. Det var ikke sånn det var da jeg startet som 27-åring på desken. Etter hvert fant jeg noen rom der jeg passet inn, sånn som i «På kornet», og så ble jeg etter halvveis tilknyttet lederavdelingen gjennom «Ideer», forklarer Stalsberg. 

- Jeg har hatt mange feider og tapt stort sett alle. Men Dagbladet har jo også vist at jeg har fått holde på. Det har vært en fin arbeidsplass for en som liker å leke med språk. Det er det jeg har hatt å bidra med, for journalistisk har jeg ikke gjort det helt store. Det er mange dyktige journalister i Dagbladet og i norsk presse. Jeg tilhører mer den litterære tradisjonen.

- Hvordan reagerte du du da essay-sidene «Ideer», som du har jobbet med i mange år, ble lagt ned i vår?

-  Jeg vet at mange ble skuffet da sidene ble lagt ned. «Ideer», i tillegg til diktspalten som jeg drev med i ti-tolv år, er de tingene jeg har brent mest for i Dagbladet. Da jeg fikk lov til å ta over «Ideer» etter Marte Micheletsynes jeg det var utrolig spennende. Spesielt det at man var åpen for eksterne bidragsytere. Og at det var rom for så mye forskjellig tematikk - den ene dagen om surrealisme i polsk undergrunnsrock, den andre dagen om rasisme på fotballbanen, den tredje dagen et intervju med en forfatter som har skrevet en smal bok. Både bredt eller smalt, det var min agenda. 

Samler på click-bait-saker
- Hvordan har utviklingen i Dagbladet vært siden du startet der i 1985, frem til i dag? 

- Kort fortalt så startet jeg på desken i 1985. Og så har var jeg med på hele den såkalte opplagsoppturen rundt 1998 og 2000, da opplaget gikk til himmels og avisa tjente penger. 

Litt kritikk kommer Stalsberg også med: 

- Det gjelder ikke bare Dagbladet, men jeg synes det lempes en del lettvinte nyheter ut på nettet. Det blir litt vel mange saker om brukne peniser. Ross (35) som står frem med brukken penis. Jeg samlet har et helt kartotek av click-bait-saker.

- Hvilke tanker har du om det som skjer i Morgenbladet nå? 

- Det var jo 33 skribenter som skrev i dag at de holder tilbake bidrag. De sier jo at det står om avisens eksistens, så nå må ledelsen ta en time out og komme frem til en løsning. Alle skribentene og journalistene kan jo ikke ta feil. Hvis den avisa skal overleve, så må de sette seg ned og ordne opp. Selv om de er jævlig jålete innimellom, så trenger vi dem.

- Har du noen feider eller krangler du har deltatt i offentlig gjennom Dagbladet, som sitter ekstra godt i minnet? 

- Jeg liker jo å være litt satirisk, så jeg har vært involvert i mange morsomme småkrangler. Det eskalerte etter at sosiale medier entret bildet. Ellers er jeg ikke en konfronterende mann. Jeg har jo hjertet på riktig side, men prøver å ta dem jeg ser på som ufine nasjonalister. De fortjener spark på leggen hver dag. 

Stalsberg trekker også frem bildet han knipset av Bruce Springsteen 1988 som et høydepunkt. Stalsberg var den eneste norske journalisten som lyktes i å få et foto av Springsteen, noe han mener bidro til å gi ham fast jobb i Dagbladet. 

Saken fortsetter etter bildet. 

Blinkskudd på Grand Hotel:

Dette bildet av Bruce Springsteen og hans daværende kjæreste Patti Scialfa (nå kone), tatt i 1988, mener Stalsberg bidro til å gi ham fast jobb i Dagbladet.

- Jeg har til tider vært en «pain in the ass»
- Sigrid Hvidsten beskriver deg som en «innmari fin fyr», og ryktene sier at du er uvanlig godt likt av kollegaene dine i Dagbladet? 

- Det er ikke sånt jeg går å tenker på, men jeg synes det er viktig å være grei mot folk. Det er ikke dermed sånn at jeg går rundt og smiler til alle. Og jeg har til tider vært en «pain in the ass» for de andre i redaksjonen. Men jeg sparker bare oppover, aldri nedover.  Og jeg vil gjerne være ærlig og redelig.

- Hvilke øyeblikk kommer du til å huske best fra din Dagbladet-karriere? 

- Da jeg jobbet i utenriksavdelingen i 1993, ble jeg spurt om jeg kunne dra ned til Grand Hotel for å delta på et frokostmøte. Det viste seg å være Nelson Mandela jeg skulle møte, han var i byen for å motta fredsprisen. Det var mind blowing. Jeg vet ikke hva jeg skrev eller om det i det hele tatt kom på trykk, men jeg kommer aldri til å glemme da Nelson Mandela kom inn og håndhilste på alle tjue som var tilstede. Jeg tror ikke jeg klarte å stille han noen spørsmål, og får fortsatt gåsehud når jeg tenker på det, sier Stalsberg. 

- Hva er planen videre?

- Akkurat i kveld skal jeg spise masse sjømat med familien. Så skal jeg skrive noen dårlige dikt med Lars Saabye Christensen og Kjartan Fløgstad, så får vi se hva som skjer etter det. Og så skal jeg jo ha stor AFP-fest med masse artister som opptrer, mot slutten av måneden, når Øyvind Rønning også slutter i Dagbladet. Vi er to gamla surrebukker som går ut av avisa samtidig.

Journalisten som har skrevet denne saken har tidligere jobbet med Tom Stalsberg i Dagbladet.