PR-sjef i Mindshare David Brændeland viser med sitt innlegg at han ikke har forstått poenget med NRKs valgstunt i Lillestrøm. I sterk kontrast til elevene som faktisk deltok i eksperimentet og som nå roser både redaksjonen i Folkeopplysningen og egen rektor. Kanskje han burde snakket litt med dem? Enten forstår han ikke viktigheten av dette eksperimentet eller så vil han ikke forstå.
En hel generasjon (kanskje flere) snakket og snakker fremdeles om den lille, men viktige filmen «The Wave» fra 80-tallet. Filmen viser oss hvor lett det er å la seg manipulere til å ta feil valg og hvordan normalt oppegående ungdommer kan la seg forføre av fascismen. Filmen var en øyeåpner som fikk folk over hele verden til å tenke seg om både en og to ganger. Det er derfor dette eksperimentet er så genialt og høyst sannsynlig mye mer verdt enn år ut og år inn med utdatert teori om emnet fake news, propaganda og politisk påvirkning. Ståa i samfunnet viser oss med all tydelighet at vi trenger andre tilnærminger til dette. Andre læringsmetoder og nye måter å tenke på.
Kommunikasjonsmessig er eksperimentet intet mindre genialt. I en tid hvor valg ser ut til å være noe som er reservert den eldre garde får redaksjonen i Folkeopplysningen nå hele Norge til å snakke om kombinasjonen ungdom og valg på en skala vi knapt har sett maken til. Videre går Brændeland langt i å påstå at dette bryter med samfunnsoppdraget til NRK. På hvilket grunnlag kan han hevde å være fasit på hva det skal være? Hvor står det at NRK skal holde seg til nyheter og underholdning? Det er iallfall ikke en kanal jeg hadde giddet å finansiere. I mine øyne er eksperimentet «opplysning 2.0». Det er formidling av et budskap og en problemstilling som gjør at folk faktisk gidder å engasjere seg og på toppen av alt dra nyttig lærdom av det.
Når nyheten sprakk stormet det som verst. Aller mest på den konservative høyresiden, som følte behovet for å «ta NRK» som mer prekært enn å faktisk la budskapet i eksperimentet synke inn. Stormen kunne gi inntrykk av at dette kom til å bli en omdømmesmell for NRK. For den eldre garde kan det nok tenkes at omdømmet fikk seg ei skrape, men for den yngre målgruppa, altså morgendagens mediekonsumenter, så tror jeg statskanalen fikk seg ei ny stjerne i boka. Og til neste gang råder jeg Brændeland, Mæland og Solberg til å ta seg en prat med elevene og høre hva de synes. La eksperimentet synke inn og reflekter litt over det.
Kommentér