Torsdag ble det kjent at en helt ny norsk strømmetjeneste blir lansert under navnet Strim. RiksTV, som eier Strim, samler innhold fra TV 2, Discovery, Disney, Discovery, BBC, Paramount+, Comedy Central og MTV. Strim har som mål å nå om lag 500.000 nordmenn som ikke har, eller ikke lenger bruker, et abonnement på tradisjonelle tv-pakker.

Da TV 2-sjef Olav Sandnes og Discovery-sjef Tine Austvoll Jensen skålte i champagne og feiret lanseringen av Strim sammen med sjefer fra RiksTV, Viacom og HBO i RiksTVs lokaler på Økern i dag, manglet to store aktører: NRK og Nent-gruppen, som eier kanaler som TV3 og Viasat4 og strømmetjenesten Viaplay. 

- Vår dør er vidåpen, vi ønsker å ha med både NRK og Nent-gruppen, men vi har ikke klart å lykkes med å lande en avtale ennå. Vi ønsker å samle hele bransjen og vi har fortsatt dialog med NRK og Nent-gruppen, sier Strim-sjef Rune Åsprang til Kampanje.

Les også: Norske tv-hus stiller seg bak ny strømmetjeneste - samler krefter mot Netflix

- Er allerede tilgjengelig
NRK, som eier RiksTV sammen med TV 2 og Telenor, er foreløpig avvisende til strømmesatsingen.

- Vi har foreløpig sagt nei til å være en del av dette fordi vi ønsker å beholde muligheten til å programsette vårt innhold totalt sett og NRKs innhold er allerede tilgjengelig på alle disse plattformene, gratis til publikum, sier distribusjonssjef Bjarne André Myklebust i NRK til Kampanje.

- Vi har derimot sett på andre måter publikum kan finne NRKs innhold innenfor disse betaltjenestene ved hjelp av programinformasjon og lenker. Det viktigste er uansett at publikum i dag kan finne hele vår innholdsbredde på alle relevante plattformer – uten kostnad.

- Er i dialog
Kommunikasjonsdirektør Line Vee Hanum i Nent bekrefter at også de har valgt å stå utenfor.

- Vi har fått flere henvendelser om å være med på denne type tjenester, men har så langt konsentrert oss om vår egen plattform Viaplay. Vi har imidlertid et godt samarbeid med våre partnere og er i dialog med blant annet RiksTV, sier hun.

- Så det er ikke uaktuelt å bli med senere?

 - Som sagt har vi fått flere henvendelser og har god dialog med partnerne våre, men utover dette har jeg ingen kommentarer.

Når Kampanje spør Strim-sjef Rune Åsprang hva de skal gjøre for å overbevise NRK og Nent om at det er lurt å bli med på Strim, svarer han slik:

- Jeg vil ikke kommentere forhandlingene, men det jeg kan si er at vi håper at de blir med etter hvert.

Telenors Comoyo-smell
Telenor la ned sin film- og serietjeneste Comoyo i 2013 etter to års drift. Meningen var å selge inn tjenesten til teleselskapets bredbåndskunder og skape en stor norsk konkurrent til internasjonale aktører, men slik gikk det ikke. Comoyo fikk aldri taket på innholdsleverandørene. Senere har heller ingen andre klart å lage en felles norsk strømmeplattform for tv-bransjen.

- Comoyo prøvde, men mislyktes. Hvorfor tror dere at Strim kan lykkes?

Vår ambisjon er at vi skal lykkes fordi vi har det beste og tetteste samarbeidet med våre innholdspartnere, slik at vi dermed kan levere den beste tjenesten til kundene. Vi ønsker å samle hele bransjen i Norge og mener vi er på god vei nå, sier Åsprang.

- Hvor stor andel av strømmemarkedet har dere som mål at Strim skal oppnå?

- Vi går ikke ut med målsetninger.

Ønsker også Sumo-innhold
Etter harde forhandlinger gjennom hele jula, ble TV 2 og RiksTV et halvt døgn på overtid enige om en ny avtale 1. nyttårsdag i år. Uten en avtale ville 800.000 seere ha mistet tilgangen til TV 2-kanalene. I september ble TV 2 og RiksTV enige om en langt mer omfattende distribusjonsavtale enn den som partene signerte etter at røyken fra nyttårsrakettene hadde lagt seg for ni måneder siden. Den nye strømmetjenesten Strim var tema under forhandlingene, bekrefter Strim-sjef Rune Åsprang. 

- Ja, Strim og rettigheter var noe av det vi forhandlet om og ble enige med TV 2 i september. Vi diskuterte også Sumo-innhold, som vi på sikt ønsker å ha med på Strim. Det gjenstår en teknisk jobb, men ambisjonen er å samle alt innhold fra alle de store aktørene. 

- Gjorde et ordentlig raid på innholdssiden
Det var på nyåret startskuddet for Strim gikk.

- Drømmen om en tjeneste som Strim har vi hatt lenge i RiksTV, men for ni måneder siden bestemte vi oss for å satse. Da ble det satt i gang en stort arbeid teknologisk og vi gjorde et ordentlig raid på innholdssiden. Samtidig startet arbeidet med å bygge merkevaren, så er det blitt gjort mye godt arbeid internt i RiksTV.

Les også: TV 2 vil jakte Sumo-kunder på RiksTV