Tirsdag ettermiddag deles hovedprisen Innovasjonsprisen for universell utforming ut for tredje gang. Allerede nå er kategorivinnerne – altså finalistene – klare.

Aftenposten Junior vinner kategoriprisen for grafisk design. Avisen skal nå kjempe om hovedprisen mot netthandelen Kolonial.no, nettsiden og mobilappen til Finn.no, et garderobeanlegg på Solvik camping, Hamaren aktivitetspark, sightseeingbåten Vision of the Fjords og den lyddempende filten FeltRoll.

- Vi er beæret over denne prisen. Hver eneste dag diskuterer vi hvordan vi best kan nå leserne våre, og vi tester ulike virkemidler. Derfor er det gøy at vi blir lagt merke til på denne måten. Det er et arbeid hele redaksjonen tar del i, sier redaktør Guri Leyell Skedsmo i Aftenposten Junior.

Krevende å skrive kort
Aftenposten Junior ble lansert i 2012 og har i dag om lag 30 000 betalende abonnenter.

For å lykkes med målsetningen om å formidle nyheter til barn har avisen utviklet et universelt utformet designrammeverk. Faktabokser, bildetekster, tegneserier og andre grafiske elementer brukes bevisst for å skape en kvalitativt god pakke. Nye grep testes på et barnepanel. Det som ikke fungerer etter hensikten kastes.

- Målet er å skrive kort og komprimert, uten å miste viktige nyanser. Vi bruker mye tid på å pusse språket og dyrke de visuelle virkemidlene. For eksempel lager vi flere innganger til sakene våre. På den måten når vi flere. Vi rendyrker også spørsmål/svar-formen, noe som gjør kompliserte nyheter lettere å forstå, sier Skedsmo.

Voksne lesere Junior
I jurykjennelsen roses Aftenposten Junior for å bruke grafiske virkemidler for å skape en avis som omfavnes av både barn og voksne.

- Avisen er et godt eksempel på at grafisk design og god budskapsformidling kan brukes bevisst for å gjøre redaksjonelt stoff lett tilgjengelig for alle. Avisen når i dag bredt ut, også til fremmedspråklige. Løsningen har gitt resultater, med en imponerende dobling av opplagstallene i papirsegmentet, skriver juryen.

Prisen deles ut av Design og arkitektur Norge (DOGA) på oppdrag fra Barne- og likestillingsdepartementet (BLD).

Den går til oppdragsgivere, arkitekter og designere som har utviklet nyskapende og inkluderende løsninger med fokus på menneskelig mangfold.

- Universell utforming gjør at alle kan delta på like premisser. Det er det god økonomi i. De sju kategorivinnerne er gode beviser på hvordan universell utforming utløser innovasjon, øker konkurransekraften og gir et åpnere og bedre samfunn, sier programleder Onny Eikhaug i Design og arkitektur Norge (DOGA)

Prisen deles i år ut i kategoriene arkitektur, landskapsarkitektur, transport, produkt, grafisk design, møbel og interiør, tjenestedesign og interaksjonsdesign og digitale løsninger. Kategorivinnerne konkurrerer om hovedprisen.

Scandic Gardermoen vant hovedprisen i 2011. I 2014 vant St. Olavs Hospital.

Blant tidligere kategorivinnere finner vi Bybanen i Bergen, Skatteetaten, YR.no og Hardanger Bestikk.