Denne uka er det fire år siden den heldigitale kanalen NRK P1+ gikk på lufta for første gang, åpnet av kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen. Nå nærmer nykommeren seg 300.000 daglige lyttere, som i snitt lytter en time og 46 minutter hver dag.  Det er en lyttetid som bare den aller største radiokanalen i Norge, NRK P1, overgår.

I sommer passerte «gamliskanalen» både den kommersielle radiokanalen Radio Norge og NRK P3 i markedsandel.

- Det er veldig hyggelig at så mange lyttere har funnet en ny favorittkanal, og stas for oss i NRK å treffe så godt! NRK P1+ er nå Norges tredje største radiokanal målt i markedsandel, sier fungerende radiosjef Jon Branæs i NRK.

- Blant de mest lojale lytterne som finnes
Hittil i år har NRK P1 en markedsandel på 41,8 prosent i snitt. P4 har en andel på 16 prosent i snitt, P1+ 7,5 prosent, Radio Norge 6,8 prosent, P3 5,9 prosent og P2 5 prosent. Det viser PPM-tallene fra TNS Kantar.

- Det er den lange lyttertiden som gjør at P1+ øker sin markedsandel og denne veksten har vi sett helt siden kanalen gikk på lufta for fire år siden. Etter hvert som folk oppdager kanalen, så øker antallet lyttere, og de som lytter, er blant de mest lojale lytterne som finnes. Dette er folk som hører mye på radio, forteller Branæs til Kampanje.

- Hva er hemmeligheten bak suksessen?

- Det viktigste er at P1+ henvender seg til folk som ønsker lavere tempo enn det mange andre kanaler tilbyr. P1+ spiller musikk som gjør lytterne nostalgiske, musikk som vekker gode minner. Kanalen er rettet mot de godt voksne over 55 år. Dette er en aldersgruppe som har få skreddersydde tilbud i mediene i dag. Det har vært veldig artig å se at P1+ har hatt stor suksess fra dag én. Etter at P1+ ble etablert har de kommersielle kanalene lansert egne nisjekanaler for denne målgruppen, så her gikk NRK foran. De voksne radiolytterne er blitt undervurdert av de kommersielle, mener radiosjefen.

- Var ikke plass på FM
Han mener P1+ ikke hadde vært mulig å lansere uten DAB.

- Allerede i 2005 ønsket vi å lage en kanal som NRK P1+, men på FM var det ikke plass. Kapasitet er noe jeg synes er blitt helt borte i diskusjonen om FM og DAB. DAB har vært veldig avgjørende for etableringen av P1+. DAB gjør det mulig å skreddersy kanaler til flere ulike publikum. Det gjør også NRK til en bedre allmennkringkaster, sier Branæs.

I 2005 fikk daværende NRK P1-sjef Tommy Hansen overrakt perm på perm med underskrifter fra misfornøyde pensjonister. De 30.000 underskriverne etterlyste særlig musikk fra deres ungdomstid, og ønsket seg mindre av dagens pop.  Kanalen slo godt an blant de godt voksne lytterne fra dag én; kanalen hadde godt over 200.000 lyttere på premieredagen for fire år siden.

78 prosent av lytterne er over 65 år
- Lyttertallene er veldig oppmuntrende for gjengen som jobber med P1+. Mange av dem har jobbet lenge i NRK. Det er kjempeartig at de lykkes, fordi de legger ned mye hardt arbeid hver dag, sier Branæs til Kampanje.

NRK P1+ er og har alltid vært siden lansering 2. oktober 2013, en heldigital radiokanal. I september 2017 hadde kanalen 283.000 daglige lyttere. 78 prosent av lytterne er over 65 år. 

NRK P1+ kan høres via DAB+, på nett og mobil, eller via TV-apparatet. Viggo Valle og Hans-Petter Jacobsen  er blant stemmene du hører på kanalen.